Arıcan: Jeotermal büyük nimet

Ticaret Borsası Başkanımız  İbrahim Mutlu, kurucu  üye olarak Gönen Jeotermal Seracılık OSB‘nin kuruluş çalışmaları konusunda bilgi vererek, bu çalışmalara ve projeye yatırımcılardan büyük ilgi olduğuna dikkat çekti.

 

Geçtiğimiz aylarda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Balıkesir'de 8 bin dekar alanda kurulacak ve 35 milyon nüfusa hitap edecek dünyanın en büyük jeotermal, endüstriyel serası projesi konusundaki açıklamaları sonrası Balıkesir Valisi  Sn.Şıldak’ın başkanlığında İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü temsilcilerinin de katılımıyla ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve Oda ve Borsa yöneticileri ile yatırımcılarla da bir dizi toplantılar gerçekleştirilerek, saha ve yer tespit  çalışmalarına geçilmiş ,bir yandan da ihale süreci başlatılarak  projenin yatırım safhasına geçilmişti ve süreç hızla ilerliyor.

 

Kuşkusuz projenin gerçekleştirilmesinde en büyük ayak Gönen’di ve  Gönen’in jeotermal seracılık konusunda gerçekleşmiş yatırımlarla hızla olgunlaşan bilgi, birikim ve deneyimleri yanı sıra ilçenin başta coğrafi konumu, jeotermal kaynakları ve ulaşım kolaylıkları olmak üzere yatırım için avantajları büyüktü. Yatırım projesine göre 4+4 bin dönüm olmak üzere toplam 8 bin dönümlük alanda kurulacak ve 10 bin kişiye istihdak sağlanarak,yıllık 250 bin ton sebze üretiminin hedeflendiği ilçemizde  Gönen Jeotermal  Seracılık OSB’nin kuruluş çalışması salt Gönen’in değil tüm bölgenin ilgi odağına oturmuş durumda.

 

Hiçin?

 

Çünkü, yatırım i+istihdam,11 aylık  üretim ve yaratılacak katma değerin ilçemize, bölgemize ve ülkemize katkısı tartışılmaz.

 

Başka?

 

Tarım Bakanlığı verilerine göre, örtü altı varlığı ile Türkiye, Avrupa’da 2. ve dünyada ise 4.sırada.Buna göre; örtü altı üretimin  95’i sebze, 5’i meyve,1’i süs bitkisi. Ülkemiz de 70 il de örtü altı üretim ise genel olarak küçük aile işletmeleri tarafından yürütülüyor ve üretim de en büyük sorun enerji  ile ısıtma maliyetlerinin yüksekliği. Sera üretiminin sürekliliğinin sağlanması ve girdi maliyetlerinin düşürülerek, pazarlamada rekabet imkanını arttırmada  ise ilçe olarak en büyük avantajımız, jeotermal enerji kaynaklarımız. Türkiye, jeotermal enerji kaynakları konusunda ise Avrupa’da 1.sırada ve temiz enerjiden söz ediyoruz. Su sıkıntımız da bulunmuyor. Sera üretiminde  gübre ve zirai ilaç kulllanımı oldukça sınırlı ve seralarda  dört mevsim  üretim yapabilme olanağınız mevcut.

 

Okurlarımız Bakanlığın resmi verileriyle desteklenmiş bu tablo ile karşı karşıya kaldıklarında doğal olarak şu soruyu sorabilirler: Şehrimize Allah’ın lütfu olan  jeotermal enerji kaynaklarını bugüne kadar termal turizde tanık olduğumuz gibi adeta neden ‘bela’ olarak gördük de, kıymetini anlayamadık? Bu da ayrı bir yazı ve sorgulama  konusu. Yoksa su gözümüzün önünde idi..