Bandırma’da değişken seçmen, eğilimler...

 

2024 Mart  yerel seçimlerine yaklaşık 240 gün kaldı. Sayılı gün su gibi akar,geçer ve bakmışsınız  seçim günü gelmiş,dayanmış.Oy sandığının başına geçip, 5 yıl kentinizi yönetecek başkan adayını belirlemek ve tercih etmek zorundasınız,Zor bir tercih ve Türkiye,cumhurbaşkanını ve milletvekillerini tercih ettikten hemen sonra yeni bir tercih ile karşı karşıya kaldı. Ancak,şanslıyız ve Türkiye dünün Türkiyesi değil.Siyaset bilimcilerden,sosyologlara, anket şirketlerine hemen herkes seferber..Yerel yönetimler ve yerel seçimler bilimsel temelde ele alınıp,konu edilmeli,sorgulanmalı. Vatandaşın,seçmenin bilgi ve ilgi alanı beslenmeli .çeşitlenmeli.Bostan seçmiyoruz..Şaka falan değil. 5 yıl kentimizi yönetecek,sorumlu olacak  kişileri,şehr-i emin’i  ve ekibini  belirliyoruz.

 

Yerel seçimler siyaseten ağdalı bir konu. Aşağı tükürseniz bir dert, yukarı tükürseniz bin dert. Ayrıca birden fazla denklemin ve dinamiğin  içinde bulunduğu bir konudan, sorundan söz ediyoruz.Siyaseten artık şu gitsin bu gelsin demek kolay ama gerçek hiç bu kadar kolay  değil.

 

Bandırma’da üç dönemdir,15 yıldır CHP’li bir yerel yönetim ve ekibi iktidarda. Kimileri siyaseten olayı karikatürize edip Bandırma CHP'li, demokrat,laik ve cumhuriyetçi bir kent diye kestirip ve kolaycı yorumlarda bulunabilir ve bulunuyor. Alakası yok.! Şu unutulmamalı CHP’li  başkan Sedat Pekel, AK Parti’den yerel yönetimi devir aldı. Hiç bir belediye kimseye ve hiçbir siyasal partiye tapulu mülk değil ve öyle görülmemeli.

 

Sonuçta 2009 yerel seçimlerinde CHP’li başkan adayı Pekel, 34 oy oranı ile  23 bin 416 seçmenin oyunu alarak, 30 oy oranına sahip AK Parti’ye  21 bin 288 seçmene karşın, kazanmış bir başkan.2014 yılı Mart yerel seçimlerinde de CHP’nin başkan adayı Dursun Mirza, oylarını 45,8’e  taşırken,42bin 834 seçmenin oyunu almış. Her iki yerel seçimde de Pekel ve Mirza  hiçbir siyasal ittifaka girmeden en basit ifadeyle Erdoğan düşmanlığı üzerinden bu oy artışını sağlayarak, iktidar olmuş.2019 yılı Mart yerel seçimlerini farklı ve ayrı değerlendirmek, analiz etmek gerekiyor.

 

Çünkü, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde CHP’li Pekel ve Mirza’ın gösterdiği başarıve oylarındaki yükseliş trendi rastlantısal değil. Bunun AK Parti’nin gösterdiği başkan adayları Recep Şekerci ve ALP Bostancı ile de bir ilgisi yok. Olayı kişiselleştirmek hem iki adaya  büyük haksızlık olacağı gibi bizleri farklı yanlışlara da sürükler.

 

Niye?

 

Çünkü,2009’dan 2019 yerel seçimlerine kadar gerçekleşen milletvekilliği genel seçimlerinde, gerçekleşen Anayasa referandumlarında  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde  CHP’nin oy trendi belli ve 50’ler düzeyinde.. Alp Bostancı yerel seçim sonrası bu denklemi çözmüş ve sorunun merkezinde Bandırmalı seçmen eğilimlerinden kaynaklandığını görmüş, partisini uyarmıştı. Burada çözülmesi gereken denklem CHP değil, Bandırma idi Bunu ne Cemal Öztaylan/Yücel Yılmaz  gördü ne de  konu  anlaşılabildi.

 

Bu noktada bir pencere daha açmak gerekiyor.İyi Parti,Ekim 2017 tarihinde Meral Akşener liderliğinde kuruldu.2018 Nisan’ında 15 CHP’li milletvekili  partisinden istifa edip, İP’e katılırken,İP Meclis’te grup kurma hakkı kazanıp, hem de 24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerine katılma hakkını elde etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir varlık gösteremeyen İP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde  Bandırma’da  10 bin 761 seçmen desteğiyle  yüzde 10,6 oy aldı.

 

Bu noktada 2018 yılı 24 Haziran milletvekili seçimleri önem kazanıyor. Çünkü İyi Parti’nin Bandırma’da sandğa  girdiği ilk ve  tek seçim 2018 24 Heziran’ındaki seçimler. CHP’nin 36,2 oy oranı ile 1. çıktığı seçimlerden Ak Parti  33,8 oy oranı ile 2. ve  İyi Parti’nin 16,7’lik oy oranı ile sandıktan 3. parti olarak çıktığı gözleniyor. İyi Parti’nin bu seçimlerde gösterdiği başarı ve aldığı oy yüzdesi 2019 Mart yerel seçimleri öncesinde beraberinde CHP- İyi Parti İttifakını beraberinde getirdi ve CHP-İyi Parti ittifakını güçlendirdi. ÇHP ve İyi Parti,2019 Mart yerel seçimlerine bu pskolojik atmosferde hazırlanır ve güçlerini birleştirirken,AK Parti, örgütsel ve kitlesel bin bir türlü sorun ve sıkıntı yaşayan MHP ile  ittifak içinde seçime girdi. 15-16’ larda gezen MHP’nin  Ballıkesir’deki oy yüzdesi ciddi oranda düşmüştü.Keza 2016 yılında yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi ve faciasının nedensellikleri ve sonuçları ayrı bir yazı konusu.

 

CHP’li Tolga Tosun’un başkan adaylığında  CHP 55 sin 481 seçmenin desteği ile oyların 58,44’ünü alarak,36.96 oy alan AK Parti’nin başka adayına ve   38.34 oy alan Alp Bostancı’ya tarihi fark attı. ÜÇ, İyi Parti’li belediye meclis üyesi 15 kişilik Meclis listesinde yerini  alırken,4 üye yedek listede yerini aldı.

 

14 ve 28 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçim sonuçları hem Balıkesir genelinde Bandırma’da iktidar partisi AK Parti ve Cumhur İttifakı nezdinde hem de  ana muhalefet partisi CHP ve Millet İttifakı nezdinde tam bir depreme neden oldu.Partiler ve ittifaklarda  yaşanan oy kayışları  ve geçirgenlikler 2024 yılı Mart yerel seçimlerine yönelik tüm öngörülen veya öngörülmüş hesapları alt üst etmeye yetti.Bir anlamda hangi partinin başkanı ve adayı olursa olsun, kimsenin makamı ve  koltuğu güvencede değil.Bir anlamda  seçmen son sözü söyleyecek.!Örneğin,yıllar sonra AK Parti, 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde Bandırma’da 40’lar seviyesinde aldığı oyu gördü. Keza.siyasette Erdoğan düşmanlığı üzerinden yürüyebilme ve siyaset üretme  dönemi artık bitiyor.14 ve 28 Mayıs seçimleri ve sonuçları,etkileri üzerinde ayrıca duracağız.

 

Bu da ayrı bir makale konusu.Diğer yazıda buluşmak dileğiyle, hoşça kalın….Sevgilerle..