Büyükşehir'den suya 40 indirim geliyor
Haber
20 Kasım 2022 - Pazar 01:03 Bu haber 1728 kez okundu
 
Büyükşehir'den suya 40 indirim geliyor
İsmail Cankul, su tüketimindeki kademelerin genişletildiğini, 1. Kademe ile 3. Kademe arasında sadece 1 lira fiyat farkı olacağını, faturaların bundan sonra TÜFE oranlarına göre ayarlanmayacağını söyledi. Cankul, 25 Kasım’da Meclis’te yeni su tarifelerinin gündeme geleceğini de belirtirken, yeni uygulamayla vatandaşların yüzde 40 daha az fatura ödeyeceklerini kaydetti.
Bölge Haberi
Büyükşehir'den suya 40 indirim geliyor

BALIKESİR Büyükşehir Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, 25 Kasım’da toplanacak Büyükşehir Meclisi’nde su fiyatlarında indirim talebinin gündeme geleceğini ve Balıkesir’de su faturalarına yüzde 40 oranında indirim yapılacağını açıkladı.

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı İsmail Cankul, konunun Komisyon’da gündeme getirildiğini ve oy birliğiyle komisyonda kabul edildiğini söyledi. Cankul, ayrıca Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin 2023 yılı bütçeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu; Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesinin 9 milyar TL, 20 ilçenin 2023 yılı bütçelerinin ise toplamda 6 milyar TL civarında olduğunu kaydetti.

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı İsmail Cankul şöyle konuştu:

“Plan Bütçe Komisyonu olarak geçen hafta hem Meclis’in hem de BASKİ’nin genel kurullarında, komisyonumuza havale edilen gündem maddelerini görüştük. Büyükşehir Belediyemizin 9 milyar TL olan bütçesini görüşmeye başladık. İlçe belediyelerimizin 6 milyar TL civarında olan 2023 yılı bütçelerini görüşüyoruz.

 

SERKAN SARI’NIN MECLİS’E MÜDAHALESİNİ ELEŞTİRDİ

Geçtiğimiz Cuma günü BASKİ genel kurulunda hoş olmayan, Balıkesir’e yakışmayan tartışmalar oldu. Meclis çalışma tüzüğüne uygun yapılan çalışmalarını sabote etmek adına bir muhalefet partimizin grup başkanının seyirci locasından Meclis’e müdahalesiyle başlayan bir tartışma yaşandı. Hepimiz Balıkesir’e hizmet etmeye çalışıyoruz. Zaman zaman Meclis’te kendi grubuna inanmayan, grup başkanlarının dışarıdan müdahalesiyle gündemi başka tarafa çekmeye, popülizm yapmaya çalışıyorlar. Biz birlik beraberlik içinde, uzlaşı içinde en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz.

 

BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİNİN BÜTÇELERİ

Plan Bütçe Komisyonu’nda verimli bir toplantı yaptık. Baüyükşehir Meclisimizin bize gönderdiği gündem maddelerini görüştük. En önemli konu Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesi. Bütçe 9 milyar TL olarak belirlendi. Bu bütçeyle çok güzel hizmetlere imza atılacağına inanıyorum, geniş bir bütçemiz var, en iyi şekilde değerlendireceğiz. 20 ilçemize, her köşeye güzel hizmetler gerçekleştireceğiz. İlçe belediyelerimizin bütçelerini de görüşüyoruz. 20 ilçenin toplam bütçeleri 6 milyar lira civarında. 25 Kasım’da Meclis’te bütçeler görüşülecek.

 

SU TÜKETİMİNDE KADEME AYARLAMASI YAPILIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz başta olmak üzere tüm arkadaşlarımızla birlikte, insanlarımızın sıkıntı yaşamaması için tüm imkanları seferber ediyoruz. Bu anlamda örnek teşkil ediyoruz. Her şeyin bir maliyeti var, ama bizim kâr beklentimiz yok. Sistem dönsün, yatırımlar durmasın istiyoruz. Balıkesir büyük bir coğrafya. 900’den fazla kırsal mahallesi, 20 ilçesi olan büyük bir şehir. Şehrimizin altyapı sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız daha az su faturası ödesin diye yaklaşık bir aydır çalışıyoruz. Yeni bir formülle daha ucuz su hizmeti verebilmek adına kademelerde rahatlama yaptık. 1. Kademe 12 metreküpe kadardı, 2. Kademe 12 – 15 metreküp, 3. Kademe ise 25 metreküp ve üzeriydi. 1. Kademeyi 15 metreküpe çıkardık, 2. Kademe 30, 3. Kademe de 30 metreküp ve üzerine yükseltiliyor. 1. Kademe ile 3. Kademe arasında büyük bir fiyat farkı vardı, yeni düzenleme ile bu frak sadece 1 liraya inecek.

 

“MUHALEFET BU KONUYU PROVOKE ETMEYE KALKTI”

Fatura ödemelerinde her ay TÜFE üzerinden yaptığımız ayarlamayı kaldırıyoruz. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak bunun kaldırılmasını teklif ettim. Faturalarda kademe aralarını genişlettik, aradaki fiyat farkını indirdik. Faturalar TÜFE’ye göre hesaplanmayacak. Böylece ortalama yüzde 40 oranında bir indirim uygulanmış olacak. Vatandaş daha az ödeyecek.

Aslında bu tablo muhalefetin beklentisini karşılıyordu. Biz o gün BASKİ’den teklif geldiğini söylediğimiz halde, özellikle suya şu kadar indirim yapılsın diye bir önerge vermek istemeleri anlamsızdı. Bunu zaten anlattık onlara. Biz bunun altyapısını hazırladık, teklifi görüşelim, Komisyon’da tartışalım dedik. Bu işi politize etmek, bundan bir şey çıkarmak için provokasyon yaptılar. Dışarıdan müdahale ettiler. Bunlara hiç gerek yoktu.”

 

“SUYU TASARRUFLU KULLANIN”

İsmail Cankul ayrıca vatandaşa su tasarrufu çağrısı yaptı. Cankul, “Vatandaşlarımızdan su tasarrufunda bulunmalarını istiyoruz. Suyla ilgiyi tüm dünyada ve ülkemizde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Kasım ayı bitiyor hâlâ yağmur yağmadı. Yağış olmazsa baraj ve göletlerde 50 – 60 günlük suyumuz kaldı. Su tasarrufunda bulunulması lazım” dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Büyükşehir'den, suya, 40, indirim, geliyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı