Başkan Yılmaz'dan su uyarısı
Haber
13 Ekim 2023 - Cuma 04:10 Bu haber 1637 kez okundu
 
Başkan Yılmaz'dan su uyarısı
BALIKESİR Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir’de su kaynaklarının tükenmek üzere olduğuna dikkat çekti, vatandaşları daha tasarruflu su kullanmaya çağırdı.
Bölge Haberi
Başkan Yılmaz'dan su uyarısı

Balıkesir Büyükşehir Meclisi’nde merkez ve ilçelerdeki su sıkıntıları ve BASKİ’nin su kaynaklarıyla ilgili çalışmaları gündeme geldi. CHP’li Meclis Üyesi Canan Kırdar’ın Erdek’te çeşmelerden çamur aktığı şeklindeki açıklamaları ve bunun nedeniyle ilgili soruları üzerine BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal teknik açıdan bilgi verdi.

Günal, çamurun nedenini, farklı su kaynaklarıyla beslenen şebekeye suyun temizlenmesi amacıyla daha fazla klor verilmesinden kaynaklandığını söyledi. Günal, Erdek içme suyu şebekesiyle ilgili çalışmaların yüzde 80 oranında tamamlandığını da söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise, Balıkesir’deki su sıkıntısına dikkat çekti, vatandaşları daha tasarruflu davranmaya çağırdı.

Başkan Yılmaz, su kaynakları sayısının azaldığını, bu yüzden halkın daha bilinçli su tüketimine yönelmesi gerektiğini hatırlattı. Önceki Meclis toplantılarında da  su konusunda uyarılar yapan Yılmaz, 5 milyon tonluk su kullanımını fiyat güncellemeleri sonrasında 1.5 milyon ton tüketime kadar düşürdüklerini belirterek, “insani su kullanımının üstündeki yerlerde yeni bir balans ayarı gerekiyor” diye konuştu.

Yücel Yılmaz konuyla ilgili şunları söyledi:

 

“ÇEŞMEDEN AKAN KİRLİ SUYUN NEDENİ FAZLA KLOR”

“Değişik kaynaklardan su aldığımız için susuz dönemde bunları dezenfekte etmek gerekilyor. Bu nedenle klor atıyoruz. Klor, su boruları içindeki kiri pası akıtıyor. Borulardaki pisliği çözdüğü için çeşmeler ilk açıldığında çamur akıyor. Bunda da bir su ısrafı oluşuyor. Vatandaşın şebeke boruları demirdense, asbestse su kahverengi akıyor. Bunun nedeni BASKİ’nin suları oranında klorlamaması. Suyun temizlenmesi için daha fazla klor kullanılıyor. Klor temizleyici bir madde.”

 

“SU KAYNAKLARININ SAYISI AZALIYOR”

Herkesin takdir edeceği bir şey var, olmayan suyu ortaya koyamayız. Su kaynaklarının sayısı azalıyor. Suyu herkesin tasarruflu kullanması lazım, yağmurlar yağıncaya kadar su problemi yaşayacağız. Yağmurdan sonra da problem bitecek anlamına gelmiyor. Vatandaşın sürekli su bilinci olması lazım. 5 milyon metreküp su kullanılan ortamdan güncelleme yaptık, 1.5 milyon tona düştü. İnsani su kullanımının üstündeki yerlerde balans ayarı gerekiyor. Olmayan suyu ortaya koyacak bir güç yok.

Yer altını yokluyorsun su kalmamış, yağmur yağmıyor, kaynaklar azalıyor. Bir döngü içinde bu suyu kullanıyoruz. Kuraklık olduğunda ne yeraltı suyunu, ne yer üstündeki suyu kullanabiliyorsunuz. Suyumuz azalıyor. Tasarruflu kullanma miktarını arttırmak lazım. Hoyratça kullanmamak lazım.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Başkan, Yılmaz'dan, su, uyarısı,
Yorumlar
Haber Yazılımı