Erhan GÖÇMEN BELEDİYELERDE FARKLI YÖNETİM ANLAYIŞI ÜZERİNE
Yazı Detayı
23 Nisan 2024 - Salı 19:12 Bu yazı 171 kez okundu
 
BELEDİYELERDE FARKLI YÖNETİM ANLAYIŞI ÜZERİNE
Erhan GÖÇMEN
 
 

 

Hangi açıdan bakarsak bakalım seçimler, ülkemizde her zaman için çok yoğun geçen ve üzerinde çok tartışması yapılan siyasi bir organizasyon olarak anılarımızda yer alıyor. Gerçekten de son yapılan 31 Mart Belediye seçimlerine baktığımızda yurdumuzun her noktasında büyük bir heyecan içinde seçim çalışmalarının yapıldığını, demokratik bir ortam içinde oyların kullanıldığını, sayımların yapıldığını ve sonuç olarak CHP’nin önde olarak ipi göğüslediğini görüyor ve bu başarılarından ötürü de kutluyoruz kendilerini.

 Şimdi hizmet zamanı biliyorsunuz. Yeni kadrolar kuruluyor, plan ve programların gerçekleşebilmesi için atılacak adımların hesapları yapılıyor artık.  Ve bu bağlamda hem yerel hem de genel olarak baktığımızda ülke vatandaşları olarak beklentimiz, kazanan başkanlardan başarılı bir beş yıl beklentimiz olduğunu, bu süre içinde de sorunların takipçisi olacağımızı hatırlatmamız gerektiğidir.

  Bu çok özel konuda benim düşünceme gelince; Öncelikle yönetime giren tüm meclis üyelerinin siyasal temsilciler olarak başkanlara yardımcı olabilmeleri adına başkanlara bağlı başkan yardımcılığı ile görev almalarının çok daha ciddi faydaları olabileceğini düşünüyorum. Tamam, tüm seçilenler belediye içi komisyonlarda görev alıyorlar, bunları biliyorum ama ben merkezi yönetimlerde olduğu gibi başbakana bağlı bakanlıklar örneğinde olduğu gibi  yerelde de halkın ismen bileceği ve eleştirilerini Bld.Başkanlarına değil başkan yardımcılıklarına yapılması yolunun açılması ile organizasyonların daha dikkatli ve de daha hızlı çalışabileceğini düşünüyorum.

      Dolayısıyla başkanların her gün onlarca, tartışma ve konuşma yapma yerine daha rahat çalışabilmesi ile daha büyük projelerle ilgilenmesinin önünün açılabileceğini ve dolayısıyla günümüzde gelişen kent yaşamı için çok daha faydalı projeleri düşünme ve hayata geçirme şanslarının bulunabileceğine inanıyorum.

  Örneğin köşe başındaki çöp problemi için direk başkanların aranması yerine artık temizlikte sorumlu başkan yardımcıları aranacak ve onlar başkan adına o sorunları çözecekler. Eğer bir sıkıntı varsa onu da başkanlara ileterek belediye içi çalışmalara yönelmenin daha mantıklı olabileceğini düşünüyorum.

 Yine başka bir örnek verelim isterseniz. Biliyorsunuz ülkemiz tarihi eserler olarak cenneti bir ülke. Dolayısıyla arkeoloji konusunda epey sorunlarımız birikmiş durumda. Bu tarz sorunların bir tek başkanın üzerine yıkarak onun, bu kadar çok görevi arasında böylesine çok özel konudaki sorunları nasıl çözmeye çalışsın ki?  Meclis üyesi veya dışarıdan partili olur veya olmaz bir başkan yardımcısının asli görev olarak böyle bir farklı sorunu üstüne alması ve bu yönde çalışmalar yaparak sonuç odaklı bir çalışma yapmasının Bld. Başkanları için daha doğru bir çalışma şekli olmaz mı acaba?

  Unutmayalım ki kentlerimizde artan nüfus nedeniyle gerek yerleşim alanlarının genişlemesi ve gerekse bu bağlamda halkın ihtiyaçlarının çoğalması karşısında çözümler için daha teknik ve daha bir takım oyununa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

  Örneğin gezip görebildiğim birçok kentimizde kent içi spor sahalarından trafiğe, yeşil alan eksikliğinden yürüyüş yollarına, içme suyundan arıtma tesisleri ve çöp konteynerleri gibi daha birçok sorunun hala devam ettiğini görüyoruz. Daha da açarsak eğer kent merkezinden kenar semtlere doğru adım attıkça kent sıkıntılarının arttığını görüyoruz.

    Demem o ki sıkıntıların sadece ekonomik yetersizlerle ilişkilendirmekten daha çok organize olamamak konusunda eksikliklerimiz olduğunu düşünüyorum. İfade etmeye çalıştığım gibi ben başkanların daha serbest kalması ile içerde ve dışarıda daha çok inceleme fırsatlarını bulabileceğini, bu yolla da büyük projelere çözüm getirebilme adına bu günlerde yaşananlardan daha çok şans bulabileceğini düşünüyorum.

 

 

 
Etiketler: BELEDİYELERDE, FARKLI, YÖNETİM, ANLAYIŞI, ÜZERİNE,
Yorumlar
Haber Yazılımı