UEFA, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğini Türkiye ve İtalya ortaklığına verdi
Haber
10 Ekim 2023 - Salı 16:53 Bu haber 1413 kez okundu
 
UEFA, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğini Türkiye ve İtalya ortaklığına verdi
UEFA, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2032) ev sahipliğinin Türkiye ve İtalya ortaklığına verildiğini duyurdu.
Spor Haberi
UEFA, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğini Türkiye ve İtalya ortaklığına verdi

UEFA'nın Nyon'daki merkezinde gerçekleştirilen UEFA Yönetim Kurulu toplantısının ardından gerçekleştirilen törenle EURO 2032'nin Türkiye-İtalya ortaklığına verildiği açıklandı.

Törende EURO 2028 ev sahipliğinin de Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti ortaklığına verildiği duyuruldu.

Yönetim kurulu toplantısının ardından gerçekleştirilen törende UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Gabriele Gravina ile iki ülkenin heyetleri birlikte basın mensuplarına poz verdi.

Başkan Mehmet Büyükekşi, Başkan Vekili Mustafa Eröğüt, Genel Sekreter Kadir Kardaş ve Türkiye'nin EURO 2032 adaylığındaki futbol elçisi olan Atakaş Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel büyük sevinç yaşadı.

EURO 2032'yi alan Türkiye tarihinde ilk kez şampiyonaya ev sahipliği yapacak

2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı (EURO 2032) İtalya ile ortaklaşa düzenleyecek Türkiye, tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak.

Daha önce 6 kez Avrupa Şampiyonası'na aday olan ancak ev sahipliği hakkını elde edemeyen Türkiye, 2032 yılında İtalya ile ortaklaşa Avrupa futbolunun en büyük organizasyonunu düzenleyecek.

EURO 2032 için yalnızca Türkiye ve İtalya adaylık başvurusunda bulunmuştu.

Daha önceki 4 adaylığında başarılı olamayan ve 2 adaylığından da oylama sürecine geçilmeden çekilen Türkiye, 7. girişiminde turnuvanın ev sahipliğine hak kazandı.

EURO 2008'e Yunanistan ile aday olan Türkiye, EURO 2012, EURO 2016 ve EURO 2024'e tek başına adaylık başvurusu yaptı.

Türkiye, EURO 2020 ve 2028 adaylıklarından ise çekilme kararı almıştı.

EURO 2032 Türkiye ve İtalya'daki 5'er şehirde gerçekleştirilecek

EURO 2032 Türkiye ve İtalya'daki toplam 10 şehirde düzenlenecek.

İki ülke tek adaylık için hazırladığı dosyalarda 10'ar şehir seçmişti. İki ülke federasyonları yapacakları toplantıların ardından maçların ülkelerinde oynanacağı 5'er şehri belirleyecek. İki ülkeden toplam 20 aday stadın 10'u, UEFA tarafından 2026 Ekim'e kadar açıklanacak.

Her iki ülkede de aynı sayıda grup, son 16 turu, çeyrek ve yarı final maçı oynanacak. EURO 2032'nin açılış ve final maçlarının hangi ülkede oynanacağı ise yapılacak görüşmelerin sonrasında belli olacak.

TFF'den EURO 2032 ev sahipliği için UEFA'ya teşekkür

Türkiye Futbol Federasyonundan (TFF) yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Akdeniz kültürünü paylaşan iki ülkeye, EURO 2032'ye ev sahipliği yapma onurunu verdiği için UEFA'ya şükranlarımızı sunuyoruz. İtalya Futbol Federasyonu ve Türkiye Futbol Federasyonu, yeni dostluk köprüleri kurup futbol mirasına kalıcı bir katkı bırakarak bugüne kadar düzenlenen en iyi Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için güçlerini birleştirdi. Önümüzdeki yıllarda İtalya ve Türkiye, 'Play as One' mottomuzda da belirttiğimiz gibi, büyük bir tutku ve bağlılıkla çalışarak 2032 yılına kadar taraftarlara en üst düzey Avrupa Şampiyonası deneyimini sunmak için yoğun bir iş birliği içinde olacaktır."

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Türk sporu için önemli bir süreç başladı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, kararın ardından TBMM basın kapısında yaptığı açıklamada, "Bu tabii Türkiye'nin spor tesisleri açısından ne kadar önemli bir süreç ortaya koyduğunu gösteriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türkiye, spor tesislerinde yaptığı yatırımların sonuçlarını görmeye başlıyor. Özellikle Avrupa'nın en yeni statlarına sahip bir ülkeyiz. Türk futbolu, sporu için önemli bir süreç başlamış oluyor. Biz şimdiden hazırız ama bu süreç içinde de talep edilenleri yerine getireceğiz." ifadelerini kullandı.

EURO 2032 ev sahipliğinin alınmasında emeği geçenlere teşekkür eden Bak, "Türk sporu için hayırlı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu süreç takip edildi. TFF'nin başkanı ve yönetim kurulu üyelerine ortaya koydukları çabalar nedeniyle teşekkür ediyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak hem statlarımızın tahsisi hem de bu süreçte verdiğimiz destekle onların arkasındaydık. UEFA da bu süreci iyi yönetti. İki futbol ülkesine bu organizasyonu vererek Türkiye'ye olan güvenini ortaya koydu." diye konuşt

Büyükekşi: Statların, yolların, köprülerin ve konaklama tesislerinin hazır olması çok önemliydi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi de toplantının ardından Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

EURO 2032 ev sahipliğinin tüm Türkiye'ye armağan olmasını dileyen Mehmet Büyükekşi, "Beş defa aday olup bir türlü hayata geçiremedik ama sevinçli haberi aldığımız tarihi bir gün. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ve devletimize çok teşekkür ediyorum. Statların, yolların, köprülerin ve konaklama tesislerinin hazır olması çok önemliydi. Bunlar bize büyük katkı sağladı. Cumhurbaşkanı'mızın futbolla son derece ilgili olması da bizim adımıza son derece destekleyici oldu." şeklinde görüş belirtti.

İtalya ile tarihi ve turistik olarak birçok ortak özelliğe sahip olduklarına vurgu yapan Mehmet Büyükekşi, "Güçlü yanlarımızı bir araya getirerek büyük bir sinerji ortaya çıkaracağız. İtalya, önemli bir dış ticaret ortağımız. Dünya dış ticaretinde 5. ortak ülkemiz. İtalyanların futbol elçisi Gianluigi Buffon, bizim elçimiz ise Volkan Demirel. Futbolda da büyük iş birlikleri yapabiliriz. Avrupa Şampiyonası'nda önemli başarılar elde etmemiz için 9 yılda çok çalışmamız lazım. İtalya ile EURO 2032 ev sahipliğini gerçekleştirmek büyük bir onur." değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi finaline çok iyi bir ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Başkan Büyükekşi, "Böyle büyük organizasyonları düzenleme konusunda eksiğimiz yok. Bu durum, EURO 2032'yi almamızda büyük katkı sağladı." ifadelerini kullandı.

Yardımcı: Tarihi bir gün oldu. Çok mutluyum

UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı ise EURO 2032 ev sahipliğinin Türkiye ile İtalya'ya verilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, "Sporun büyük destekçisi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği, bu konudaki katkısı ve kararı çok önemli oldu. Kendisine şükranlarımı gönderiyorum. Tarihi bir gün oldu. Mutluyum." ifadelerini kullandı.

Organizasyonun düzenleneceği kentlerin 3 sene içinde belirleneceğini aktaran Servet Yardımcı, "İki ülkeden 5'er stat sunulacak. Açılış ve final maçlarının nerede oynanacağına henüz karar verilmedi. Organizasyon komitesinde karara bağlanacak. Her şey yolunda. Ülkemizin altyapısıyla, statlarıyla ve organizasyon düzenleme becerisiyle çok güzel bir ev sahipliği yapacağına inanıyorum." diye konuştu.

Demirel: Ülkem adına çok gurur duyuyorum

Türkiye'nin EURO 2032 adaylığındaki futbol elçisi Volkan Demirel de EURO 2032'de tüm dünyaya Türkiye'nin güzelliklerini ve misafirperverliğini göstermeye çalışacaklarını belirterek, "Ülkem adına çok gurur duyuyorum. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

UEFA'da gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'nin EURO 2032'ye nasıl hazırlandığını göstermeye çalıştıklarını aktaran Demirel, "Gerçekten büyük bir ekip var. Güzel hazırlanmışlar. Bizim de konuşmalarımız vardı. Sonra karar alındı. Dün Buffon ile beraber 'Biz hazırız' diye sosyal medya paylaşımım oldu. Kazanacağımızdan emindik." diye konuştu.

İtalya'nın EURO 2032 elçiliğini üstlenen dünyaca ünlü eski kaleci Gianluigi Buffon ile çok iyi bir iletişim kurduklarını kaydeden Volkan Demirel, şu görüşleri paylaştı:

"Onu görünce İtalya ile Türkiye'nin aslında ne kadar doğru bir ortaklık kurarak bu şampiyonaya ev sahipliği yaptıklarını görebiliyorsunuz. Çok güzel bir EURO 2032 bizleri bekliyor. Futbol adına ne gerekiyorsa ülkem adına yapmaya hazırım. Buffon olmak gerçekten kalecilikten öte bir şey. Bugün de bana onu çok güzel hissettirdi ve yaşattırdı. Hem karakteriyle hem de iki gündür benimle yaptığı konuşmalarıyla güzel bir arkadaşlık bağı oluştu. 9 yıl boyuncu inşallah en iyi şekilde birbirimizi şampiyonaya hazırlayacağız."

Demirel, "9 yıl sonrası için Volkan Demirel neler düşünüyor? Orada kendisini nasıl görüyor?" sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:

"İnşallah 2032'de bu turnuvada olmak isterim. Başlangıç adımını benim atmam... Gerçekten çok büyük hayallerim var. İnşallah bu hayalleri de acele etmeden ve yavaş yavaş gerçekleştirmek istiyorum. Hayallerimden birisi de şu an bu. İnşallah Allah bana nasip eder, görev ne olursa olsun hiç fark etmez. Türk futbolu adına elimden ne geliyorsa yapmaya her zaman hazırım."

Eröğüt: Sonraki jenerasyonlara futbol adına bir miras bırakıyoruz

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Mustafa Eröğüt ise Avrupa şampiyonasını ilk kez düzenleyecekleri için çok mutlu olduklarını söyledi.

Eröğüt, "Bu konuda emeği geçen herkese Türk futbolu adına çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki 9 sene az bir zaman değil. Bir jenerasyon fark ediyor. Bizden sonraki jenerasyonlara futbol adına bir miras bırakıyoruz. Türk futbolu için bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

UEFA Yönetim Kurulu'nun yaptıkları sunumu çok beğendiğini belirten Eröğüt, "Sunum güzeldi ve çok sıcak bir ortamda geçti. İtalya ile birlikte çektiğimiz, reklam tadında bir adaylık videomuz vardı. Onu da çok beğendiler. Her şey çok pozitifti. Volkan Demirel bizim efsanemiz, İtalyanların da efsanelerinden Gianluigi Buffon. Onların beraber olması da çok sıcak bir ortam yarattı." şeklinde görüş belirtti.

EURO 2032'ye yarından itibaren sıkı bir şekilde hazırlanacaklarının altını çizen Mustafa Eröğüt, "İki ülke de adaylık dosyasında 10'ar statla başvuru yaptı. İlk olarak bunlar 5'er stada inecek. Fikstür, açılış maçı ve final maçı gibi planlamalar için 2026 yılına kadar zamanımız var. Bunları İtalyan dostlarımızla çalışıp, planlayacağız. Finalin nerede oynanacağı 2026 yılında belirlenecek. Türkiye olarak bu turnuvayı tek başımıza düzenleyecek gücümüz vardı. Açılışı da final maçını da en güzel şekilde planlayabiliriz. Hiçbir endişemiz ve çekincemiz yok. Biz her şeye talibiz. Ancak bu bir iş birliği. Bu konuları da iş birliği içinde çözmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Gravina: Avrupa futbol tarihinin en önemli olaylarından

İtalya Futbol Federasyonu (FIGC) Başkanı Gabriele Gravina da kararın açıklamasının ardından İtalyan basınına yaptığı açıklamada, "Bu, Avrupa futbol tarihinin en önemli olaylarından biri. Avrupa açısından da önemli. Futbol engelleri yıkabilecek, halklar arasında diyalog kurabilecek ve barış köprüleri inşa edecek bir araç olmalı." ifadelerini kullandı.

Gravina, İtalya'nın EURO 2032'ye yönelik 1 Ekim 2026'ya kadar 5 stadını projelendirmek için zamanı olduğunu belirterek, "Sık sık statlarla ilgili bürokratik sorunlardan bahsediyoruz ancak, girişimci bir şekilde ele almalıyız bu konuyu. Bu fırsattan yararlanarak tüm aktörlerle güçlerimizi birleştirelim. Beş stat belirlemenin de ötesine geçmeliyiz. Bu, ülkemizin altyapı kültüründe devrim yaratacak büyük bir teşvik." değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Spor Bakanı Andrea Abodi de EURO 2032 sayesinde statlarını ve altyapılarını iyileştireceklerini söyledi.

İtalya’nın EURO 2032 adaylığındaki futbol elçisi olan aynı zamanda İtalya Milli Takım heyetinin başkanı Gianluigi Buffon, UEFA'nın kararıyla ilgili Raisport kanalına yaptığı açıklamada, "İtalya-Türkiye ortak adaylığını beğendim. Zor bir siyasi dönemde, diyalog için iyi bir fırsat olabilir. Türkiye, bizim gibi büyük geleneklere sahip, Doğu'ya bakan bir millet ve bence iş birliği yapabilmek çok güzel bir şey." dedi.

İtalyan basını geniş yer ayırdı

UEFA’nın EURO 2032 ev sahipliğini Türkiye ve İtalya ortaklığına vermesi, İtalyan basınında yer buldu.

İtalyan basını, UEFA'nın kararını son dakika gelişmesi olarak duyururken, İtalyan ANSA ajansı UEFA'nın kararını "flaş" haber olarak sundu.

La Gazzetta dello Sport, "EURO 2032, İtalya ve Türkiye'ye", Corriere dello Sport ise "Resmen EURO 2032, İtalya ve Türkiye'nin" başlıklarını kullandı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: UEFA,, 2032, Avrupa, Futbol, Şampiyonası, ev, sahipliğini, Türkiye, ve, İtalya, ortaklığına, verdi,
Yorumlar
Haber Yazılımı