Astronot Gezeravcı Dünya'ya döndü
Haber
09 Şubat 2024 - Cuma 23:29 Bu haber 897 kez okundu
 
Astronot Gezeravcı Dünya'ya döndü
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü, Dünya'nın atmosferine girdi, paraşütler açıldı. Mürettebatın ABD'nin Florida eyaletindeki Daytona Beach bölgesinde okyanusa​​​​​​​ indi.
Dünya Haberi
Astronot  Gezeravcı Dünya'ya döndü

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD'nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa iniş yaptı. Axiom Space, aralarında Gezeravcı'nın da bulunduğu Ax-3 mürettebatının Dünya'ya dönüş sürecini canlı yayınladı. Kapsül okyanusa inişin ardından yer ekibi tarafından gemiye alındı.

 

CANLI YAYIN | Astronot Alper Gezeravcı Dünya'ya dönüyor - Resim : 1

Axiom-3 (Ax-3) ekibi Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt, uzmanların eşliğinde kapsülden çıkarıldı. Gezeravcı çıktıktan hemen sonra kameraya el salladı. Uzun süre yerçekimsiz ortamda kalan astronotlar, yanlarındakilerin yardımıyla yürüdü.

CANLI YAYIN | Astronot Alper Gezeravcı Dünya'ya dönüyor - Resim : 2

 

Alper Gezeravcı'nın 1 hafta boyunca gözetim altında tutulacağı öğrenildi. TÜBİTAK UZAY Proje Yöneticisi Ömer Ataş, "Astronotların standart olarak bir hafta gözlem altında tutulması ve adaptasyon sürecinin tamamlanması bekleniyor." dedi.

GENÇLERLE BERABER İZLEDİLER

Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya iniş yolculuğu, Türkiye Uzay Ajansı'nda (TUA) TÜBİTAK UZAY Grup Lideri Sadık Murat Yüksel moderatörlüğünde, Astronot Tuva Cihangir Atasever ve TÜBİTAK UZAY Kıdemli Başuzmanı Can Bayraktar'ın katılımıyla düzenlenen programda canlı yayınlandı.

Program süresince, Gaziantep, Konya ve Antalya'daki bilim merkezleri ile Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'ne (GUHEM) canlı bağlantılar yapıldıi gençler de sürece ortak edildi.

Ax-3 mürettebatının Dünya'ya iniş sürecini ABD'deki Axiom Space'in kontrol merkezinden takip eden TÜBİTAK UZAY Proje Yöneticisi Ataş, suya inişten sonra şu bilgileri verdi:

CANLI YAYIN | Astronot Alper Gezeravcı Dünya'ya dönüyor - Resim : 3

İLK KONTROLLER GEMİDE

"Gemiye alınmalarının ardından doktorlar kapsüllerin kapılarından birini açacak ve içeri girip astronotların durumunu kontrol edecek. Onları tek tek kapsülden çıkaracaklar. Astronotlar, kurtarma gemisi içerisinde bulunan kontrol odasına alınacak, ilk kontroller orada gerçekleşecek. İlk etapta su ve yemek ihtiyaçları karşılanacak. Uzay kıyafetlerini değiştirecekler, ardından gemiye inen helikopter vasıtasıyla yakındaki havaalanına geçecekler, sonra hemen Houston'a hareket edecekler. Suya indikten Houston'a kadar geçecek süre 5-6 saati bulacak. Astronotların standart olarak bir hafta gözlem altında tutulması ve adaptasyon sürecinin tamamlanması bekleniyor."

CANLI YAYIN | Astronot Alper Gezeravcı Dünya'ya dönüyor - Resim : 4

‘ISS’DE İLK KEZ TÜRKÇE KONUŞULDU’

Astronot Atasever de gençlerin ilgisinin tarifi güç bir onur ve mutluluk olduğunu dile getirerek, "Bu süreci gençlerle paylaşmak inanılmaz bir mutluluk. Gençler o kadar ilgili, meraklı ve anlamak istiyorlar ki onlardaki heyecanı görmek gerçekten bahtiyarlık sebebi." dedi.

Tarihinde ilk kez ISS'te Türkçe konuşulduğuna dikkati çeken Atasever, bu durumun paradigma değişikliğine sebep olacağını ve gençlerin de buna sahip çıkmasını umduğunu söyledi.

TÜBİTAK UZAY Grup Lideri Yüksel de Gezeravcı'nın hilali ve yıldızı ait olduğu yere götürdüğünü belirterek, "Türkçe uzaydaydı. Bu da ayrı bir sevinç kaynağı. Hayatın her alanında olduğu gibi uzay teknolojilerini de kapsayabiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Türk gençlerinin rol modellerinin artık astronotlar olacağının altını çizen Yüksel, astronotların hayatlarının da tıpkı hayran olunan futbolcular gibi ezberleneceğini aktardı.

TÜBİTAK UZAY Kıdemli Başuzmanı Bayraktar da fırlatmadan itibaren uzayda geçen süreçte çok büyük heyecan duyduklarını ve gençlerin heyecanını gözlerinden okuduklarını anlattı. Milli Uzay Programı kapsamındaki diğer hedeflere de işaret eden Bayraktar, "Önce Ay'a sert iniş, daha sonra yumuşak inişle Ay'a da yine Türkiye'nin adını yazdırmayı planlıyoruz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gezeravcı'nın da dahil olduğu ekibin saat 16.22'de Dünya'ya ineceğini duyurmuştu. Ax-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Türkiye saatiyle 7 Şubat 17.20'de ayrılmıştı.

BAŞARIYLA FIRLATILMIŞTI

Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49'da (TSİ 19 Ocak 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatılmıştı.

Yolculuğu yaklaşık 36 saat süren Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşmıştı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Astronot, , Gezeravcı, Dünya'ya, döndü,
Yorumlar
Haber Yazılımı