Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, festival komitesini topa tuttu.
Haber
24 Ekim 2023 - Salı 02:30 Bu haber 1051 kez okundu
 
Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, festival komitesini topa tuttu.
Ayvalık'ta bu yıl 18.si düzenlenen Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nin ardından basın toplantısı düzenleyen Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, festival komitesini topa tuttu.
Manşet Haberi
Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, festival komitesini topa tuttu.

 

HASAN BAYSAL, “ZEYTİN ÜRETİCİSİNİN OLMADIĞI BİR HASAT FESTİVALİ KABUL EDİLEMEZ”

Ayvalık'ta bu yıl 18.si düzenlenen Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nin ardından basın toplantısı düzenleyen Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, festival komitesini topa tuttu. Her yıl katılıp paydaşı oldukları Zeytin Hasat Festivali’nde asıl olması gereken zeytin çiftçisi ve üreticisinin olması gerekirken, bu kesimin festival komitesinin kibirli tavırlarıyla yok sayılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını vurgulayan Hasan Baysal, Ayvalık Ziraat Odası binasında zeytin üreticileri adına katılan köy muhtarlarının da hazır bulunup destek verdiği basın toplantısında adeta veryansın etti.

Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal yaptığı açıklamada, “Barış ve huzura en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, özellikle belirtmek isterim ki; hiç bir şey insan onurundan ve hayatından daha değerli değildir. Filistin’de, tüm dünyanın gözü önünde, insanlık onurunu ayaklar altına alarak kadın, çocuk gözetmeksizin masum insanları katledenleri lanetliyorum.”  dedi.

Ayvalık Ziraat Odası’nın 13-19 Ekim 2023 tarihlerinde düzenlenen 18. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivalinde neden katılmadığına ilişkin açıklamalarda bulunan Hasan Baysal, “Bu toplantıyı bugün, yani festival bittikten sonra yapmamızın sebebi, uzun yıllardır düzenlenmekte olan zeytin-zeytinyağı sektörüne ve Ayvalık’ımıza değer kattığına inandığımız bu festivalin ve katılımcılarının olumsuz etkilenmemesi ve zarar görmemesidir. Zira bu memleket için taş üstüne taş koyan herkese saygımız vardır. Ancak bu durum Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılında köylümüze, zeytin emekçisi çiftçilerimize,  çiftçilerimizin temsilcisi ve ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Ziraat Odamıza yapılan saygısızlık karşısında suskun kalacağımız anlamına da gelmez” ifadelerini kullandı.

 

 “ÇAĞIRDIK GELMEDİLER’ DİYENLER OLACAKTIR. BU SÖYLEMLERE KESİNLİKLE İNANMAYINIZ”

Ayvalık Ziraat Odası ve dolayısıyla zeytin üretimi yapan çiftçiler olarak kendilerinin bu yılki festivalde yer almamalarının sebebinin dışlanmak ve yok sayılmak olduğunu savunan Başkan Baysal, “Bu açıklamalarımızdan sonra sizlere ve kamuoyuna bizim için, ‘Çağırdık gelmediler’ diyenler olacaktır. Bu söylemlere kesinlikle inanmayınız.  Çünkü sloganından programına, düzenlenme tarihlerinden en ufak ayrıntısına kadar planlandıktan sonra gelin birlikte festival yapalım diyenleri hiç bir ciddi kurum aynen bizim de yaptığımız gibi dikkate almaz. Türk çiftçisi ve onun temsilcisi Ziraat Odası konu mankeni ya da misafir sanatçı değildir”  dedi.

 

 “ZEYTİNE MİNNET YÜRÜYÜŞÜNE AYVALIK DURURKEN BERGAMA’DAN KADIN ÇİFTÇİLER NEDEN GETİRTİLDİ?”

 Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal yaptığı açıklamada,  “Sizlere çiftçimizin, üreticimizin, köylümüzün bu festivalden nasıl dışlandığını örnekleriyle kısaca anlatmak isterim. Köy muhtarlarımız da buradalar köy muhtarlarımıza festival davetiyesi verilmiş mi?  Hayır…  Dolayısıyla köylülerimizin bu festivalden haberleri var mı? Hayır… Festival programı çerçevesinde Ayvalık’ın köylerinde herhangi bir etkinlik yapılmış mı? Hayır… Festivalin herhangi bir etkinlik alanına köylerden insanlarımızın gidebilmesi için ulaşım aracı sağlanmış mı? Hayır… Peki Ayvalık’ta zeytin tayfası ya da üreticisi emekçi kardeşlerimiz yok muydu da;  festivalin başlangıç gününde gerçekleştirilen ‘Zeytine Minnet’ yürüyüşüne Bergama’dan kadın çiftçiler getirtildi?  O zaman sormazlar mı size yapılan yürüyüş temsili, zeytin hasadı temsili, zeytinyağı üretimi temsili, Peki o gün orada olması gereken gerçek çiftçi neredeydi?” diye sordu.

 

“ÇİFTÇİ KADINLARIMIZA VERDİĞİNİZ DEĞER, KORTEJİN ÖNÜNDE YÜRÜMELERİYLE Mİ SINIRLI?”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün,  “Dünya’nın hiçbir yerinde ve hiçbir milletinde Anadolu köylü kadınından daha özverili ve çalışkan olanı yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar mücadele ve azim gösterdim diyemez.” sözleriyle Türk kadınına verdiği değere dikkat çeken Hasan Baysal, “Atatürk ün bu sözünü şu nedenle hatırlatmak istedim; Bu sene düzenlenen zeytin hasat festivalinde yoga etkinliği yaptınız,  Yürüyüş ve spor etkinlikleri yaptınız. Yelken yarışları, sergiler ve buna benzer birçok festivale renk katan etkinlikler yaptınız. İyi güzel de, adı; ‘Zeytin Hasat Festivali’ olan bir etkinlik yaparken, festivalin düzenlendiği tarihler içinde yer alan “15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ nedeniyle çiftçi kadınlarımız için hiç bir şey yapmak aklınıza gelmedi mi?  Ya da yaptınız da biz mi göremedik? Sizin çiftçi kadınlarımıza verdiğiniz değer kortejin önünde yürümeleriyle mi sınırlı?” sorusunu yöneltti.

   

“ZEYTİN, HİÇ BİR KİŞİ VEYA KURUMUN TEKELİNDE DEĞİLDİR”

Atatürk’ün,  Adana çiftçileri tarafından şerefine düzenlenen yemekte söylediği;  “Diyebilirim ki; Hayatımda yaşadığım en yüce, en sade, en mutlu ve en samimî gece bu gecedir. Çünkü bu gece, çok derin saygılarla, sevgilerle bağlı bulunduğumuz milletimizin büyük çoğunluğunu oluşturan çiftçilerimizle aynı sofrada bulunuyorum. Bu sofrada, onların emekleriyle meydana gelmiş ekmeği onlarla beraber yiyoruz.” ifadelerine işaret eden Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal,  “Peki, siz festival davetiyelerinizde görünen ve görünmeyen sofralarınıza çiftçilerimizi niye davet etmediniz. Ya da ettiniz de biz mi duymadık? Zeytin binlerce yıldır süregelen milli ve yöresel değerimizdir. Alın teriyle üreten, koruyan ve kollayan çiftçilerimizin eseridir. Hiç bir kişi veya kurumun tekelinde değildir. Uluslararası zeytin hasat festivalinin marka tescilini yaptırmakla da hiç kimsenin tekeline girmez. İşte tam da bu sebeple cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yılını kutladığımız bu çok özel yılda, etkinliklerin yüzüncü yılımıza yakışır ciddiyette ve dikkatte birlik ve beraberlik içinde olması gerekirdi diye düşünüyoruz.” dedi.

 

“ÇİFTÇİYİ YOK SAYAMAZSINIZ, EGOLARINIZLA DA KİMSENİN KARNINI DOYURAMAZSINIZ”

Pandemi dönemi dahil her zaman ve her yerde, sağlığını, hayatını riske atarak bıkmadan usanmadan üreten, ülkesini doyuran çiftçilerin kıymetinin hala anlaşılamamış olması, üretime ve üreticiye hak ettiği değerin verilmemesinin kendilerini fazlasıyla üzdüğünün altını çizen Başkan Baysal, “Biz yine de uyarımızı yapalım ve tekrar hatırlatalım. Çiftçiyi yok sayamazsınız, egolarınızla da kimsenin karnını doyuramazsınız. Kişilerin gelip geçici, kalıcı olanların ise kurumlar olduğu malumdur. Köylümüze ve çiftçimize hak ettiği değeri ve saygıyı her zaman olduğu gibi halkımız verir. Bu başkalarının haddine değildir” dedi.

 

“KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR”

Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal yaptığı açıklamasını şu sözlerle tamamladı;

“Bilinmesini isteriz ki; söylenecek daha çok sözümüz olsa da, bu noktada kalmakta fayda görüyoruz. Daha önce de yaptığımız gibi yeri ve zamanı geldiğinde çiftçilerimizle birlikte, tüm sektörü ve paydaşlarını kapsayan etkinliklerimizde buluşmak üzere son sözümüz; Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘köylü milletin efendisidir’ gerisi bizim için teferruattır. Takdir kamuoyunundur. Bu duygularla tüm çiftçimize bereketli bir hasat sezonu diliyorum”

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Ayvalık, Ziraat, Odası, Başkanı, Hasan, Baysal,, festival, komitesini, topa, tuttu.,
Diğer Fotoğraflar
Diğer fotoğrafları büyük görüntülemek için üzerini tıklayın.
Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, festival komitesini topa tuttu.
Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, festival komitesini topa tuttu.
Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, festival komitesini topa tuttu.
Yorumlar
Haber Yazılımı