Bandırma CHP'de yaşananlar ve Tolga Tosun.!
Haber
06 Kasım 2023 - Pazartesi 03:40 Bu haber 1632 kez okundu
 
Bandırma CHP'de yaşananlar ve Tolga Tosun.!
Gazeteci- Yazar Engin Arıcan,CHP'de yaşanan genel başkan değişimi ile Bandırma CHP'de yaşananlar ve Tolga Tosun'un belediye başkan aday adayı olarak yerel iktidar yürüyüşünü değerlendirdi.
Manşet Haberi
Bandırma CHP'de yaşananlar ve Tolga Tosun.!

Dün gerçekleşen CHP Kurultayı’nda genel başkanlık için yarışan Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasındaki mücadele 1.tur oylamada  Kılıçdaroğlu 664 oy, Özel’e ise 682 oy alması ve 1366 delegenin oy kullandığı seçimde CHP Tüzüğü’ne göre, Genel Başkan seçilebilmek için salt çoğunluk olan en az yüzde 50+1 yani 684 oy almak gerektiği için Genel Başkanlık seçimi ikinci tura kaldı. 2.tur oylamada  Özel 812 oy alırken Kılıçdaroğlu da 536 oy alması neticesinde 130 oy farkla Özel, CHP’nin yeni genel başkanı seçilmişti.

Böylece  Kılıçdaroğlu'nun 13 yıllık CHP Genel Başkanlığı sona ererken, Özel, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 8. genel başkanı seçilmiş oldu. Baştan vurgulayalım:  1.tur öncesi ve seçimlere geçilmeden önce istisnasız kongreyi izleyen tüm basın mensupları ve yorumcularının yorumu Kılıçdaroğlu’nun 150-200 oy farkıyla seçimleri kazanacağı yönündeyken sandıklar açıldığında ortaya bambaşka bin tablo çıktı. Sandık başında ne oldu ve neler yaşandı bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.2.tur oylamada farkın Özel lehine büyümesi sürpriz olmadı ve beklenen bir sonuçtu. Bu nokta da asıl sorulması gereken soru CHP’ne yaşanan genel başkan değişikliğinin ideolojik-politik-felsefi ve yöntem olarak neleri içerdiğidir ki, açık ifade edelim, temelin de hiç bir değişiklik ve farklılık yok. Biri oturduğu makamdan kalktı diğer isim oturdu, bu kadar.!

Bu seçim sonuçları hem Balıkesir Büyükşehiri hem de Bandırma’yı doğrudan etkiliyor.

Neden ve niçin?

Çünkü, Kılıçdaroğlu yönetiminde CHP’nin genel başkan yardımcılığı yanı sıra yerel yönetimlerden sorumlu olan CHP eski Balıkesir milletvekili Ahmet Akın’ın varlığı ve konumu önemli. Yeni genel başkan Özel’in nasıl bir parti yönetimi belirleyeceğini ve nasıl bir parti ve yerel yönetimlerle ilgili tasarruflarda bulunacağını şimdilik bilmiyoruz.

Ancak. Kılıçdaroğlu yönetiminin  ve bizzat Ahmet Akın’ın 2024 Mart yerel seçimlerinde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına sıcak bakmalarının ötesinde bu konuda Ankara  ve parti üst yönetimi bazında gittikçe olgunlaşan bir hava ve ortam bulunduğu biliniyor.

Ahmet Akın’ın parti üst yönetiminde yaşanan son değişiklikler sonrası kişisel olarak ne yapacağı ve büyükşehir belediye başkanlığına aday olup olmama konusunda nasıl bir tercihte bulunacağı ise şimdilik muamma.

Ancak, Akın, siyasal yaşama köşeli ve uzlaşmaz yaklaşan bir anlayışa sahip değil. Tam tersi, uzlaşmacı bir kişiliğe sahip. Bu noktada partinin menfaatleri ve yararı öne çıkıyor ki, Ahmet Akın, karşısındaki sorun ne olursa olsun, bu çerçevede aşmasını ve çözmesini bilen bir kişilik. Bu noktada Kılıçdaroğlu’nun gitmesi ve Özel’in genel başkanlık makamına oturmuş olması Akın’ı germeyecektir. Keza Özel, Akın’a yabancı bir isim değil ve aynı zamanda CHP Grup Başkanı olarak yıllarca birlikte çalıştığı bir kişi.

Olayın bir diğer önemli yanı Özgür Özel’in CHP’nin genel başkanı seçilmesinin Bandırma’da CHP açısından ve özellikle Tolga Tosun ile parti genel merkezi açısından olumsuz gelişmelere neden olup olmayacağı noktasında düğümleniyor.

Peki, neden ve niçin Özgür Özel’in CHP Genel Başkanı seçilmiş olması  ve Kılıçdaroğlu’nun seçimi kaybetmiş olması  Başkan Tosun’u gersin.?

Evet, bu kel alaka bir sorun ve konu ama konuyu yıllardır taşıyan ve güncel kılmaya çalışanların varlığı da bir gerçek.

Olayın Türkçesi, Özel’in Kurultay’da seçimi kazanmasının en önemli nedenlerinden biri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ilk günden itibaren Özel’e verdiği açık destek ve İstanbul il başkanlığı seçimlerini ‘değişimciler’in kazanmış olması yanında Kurultay’da Divan Başkanlığını üstlenmiş olması.

Bugüne kadar yerel basında pek konu edilmemiş ve üzerine fazla kafa yorulmamış bir konu olsa da Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’un 2019 yerel seçimlerinden bugüne hem İBB ile hem de İmamoğlu ile düzeyli ve saygın bir ilişkisi olduğu, siyasal karmaşanın en yoğun olduğu günlerde bile birçok konuyu paylaştıkları biliniyor.

Örneğin, 2019 yerel seçimlerinden sonra sadece Bandırma Belediye Başkanı Tosun’un değil, Balıkesir CHP il başkanı ile CHP’li ilçe belediye başkanlarının, meclis üyelerinin, parti sözcülerinin İBB  yöneticileri ve  İmamoğlu ile  birden çok görüşmelerde bulunduğu, ziyaret ettikleri biliniyor.

Bunlar sır değil ve bu noktada bu ilişkilerden ve bu muhabbetlerden kimseye ekmek çıkmaz.!

Peki, bu tür muhabbetlerin nedeni ne ve neye dayanıyor?

2019 Mart yerel seçimleri öncesinde belediye başkan adaylığını Tolga Tosun, trilyonlar dökerek /harcayarak, Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı döneminde CHP genel merkezinden çıkartıp, kurtardı. Oysa ki, CHP’nin belediye başkanı kimilerine göre ‘Mirza’, kimilerine göre ‘Ok’ idi, kimilerine göre de ‘bir anlamda paranın gücü ile Tosun, başkalarının elinden belediye başkanlığını bir şekilde kapmış  ve tepeden inme aday yapılmıştı.

Öyle ki, iddialara göre, parti genel merkezinde  birileri günlerce adaylık sırasına girmiş kişilerin trilyonları yüklenip kapılarını çalmasını beklemiş ama kimse  kapılarını çalmamış.!

Rivayet ve hikaye bu, yerseniz…Ortada bir belge yada resmiyet açısından bir tanık, cumhuriyet savcısının kapısını çalan biri  var mı, o da yok.

CHP Kurultayı, bu ve benzeri rivayetlerle birilerinin son umudu haline taşındı. CHP genel başkanlığından Kemal Kılıçdaroğlu gidecek, parti genel merkezindeki rüşvet düzeni/çarkı bozulacak, bir an da kaybedilmiş belediye başkan adaylığı gerçek sahibine geç de olsa teslim edilecek! Bu yıllık, aylık, günlük hikaye değil, yıllanmış hikaye ile ömürler tüketildi ve bir çok insan da anlatılanlar gerçek diye peşi sıra koşturdu.

Onun içindir ki Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kurultayda seçimi kaybetmiş olması birileri açısından ak bayram olarak kabul ediliyor. Oysa ki, Tolga Tosun, Kılıçdaroğlu’cu veya Özel’ci miydi, papatya falı açar gibi fal açanlar eminim yine  şaşıracaklar. Tosun, şucu veya bucu olmamanın ötesinde önündeki işine bakan, işinin gereğini yapan bir kişi olmaya özen gösteriyor.

Ve bu kolay değil, zorlu bir süreç. Bu belalı süreci geçmiş de bu kentte şehr-i emin olarak çalışmış olanlar gayet iyi biliyor. Bu tür siyaset dışı rantiye ve rant paylaşımları söylentileri hep oldu ve paylaşıldı. Anlamı yok ve içi boş söylentiler ve dedikodular bunlar.

Sonuç olarak, CHP’de önümüzdeki yerel seçimlerin bugün  için en güçlü aday namzeti Tolga Tosun’un ismi ve başkanlığı etrafında parti dışından değil, bizzat parti içinden isimleri bilinen bazı kişilerin ısrarla yıllardır ördüğü ve sürdürdüğü bu dedikodu  furyasına artık son nokta konulmalı diye düşünüyoruz.

Esen kalın…

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bandırma, CHP'de, yaşananlar, ve, Tolga, Tosun.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı