Bandırma ve Oya Yücel
Haber
13 Kasım 2023 - Pazartesi 09:49 Bu haber 1994 kez okundu
 
Bandırma ve Oya Yücel
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan.Bandırma Belediye Başkan aday adayı Oya Yücel'in bir kadın olarak adaylığını değerlendirdi.
Manşet Haberi
Bandırma ve Oya Yücel

31 Mart yerel seçimlerine 4- 4.5 ay gibi kısa bir bere kalmışken, özelikle siyasetin kilit iki partisi CHP ve AK partisinin belediye başkan aday adaylarının kimler olacağı sorusunda düğümlenmiş durumda.

Neden CHP ve Ak Parti.?

Çünkü, her iki partinin de genel ve yerel seçimlerde aldığı oy oranı ve seçmen desteği belli. O nedenle diğer partilere ve başkan aday adaylarına bir saygısızlığımız söz konusu bile değil, olamaz da..

Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, 2019 yerel seçimlerinde CHP’den başkan adayı olmuş ve seçilmişti. Tosun, 31 Mart yerel seçimlerinde de CHP’den yeniden başkan adayı olacağını aylar değil, yaklaşık 1 yıl önce açıklamıştı. Tolga Tosun’un başkanlık yarışında en yakın siyasi rakibi  eski başkan Dursun Mirza idi ve Mirza, Tosun’a karşı 5 yıldır verdiği parti içi rekabetin tamamını kaybetmiş olmasına karşın son umudunu CHP Kurultayında CHP genel başkanlığına seçilmiş Özgür Özel’le birlikte Parti Meclisi’ne  seçilmiş Mehmet Tüm’e ve vereceği desteğe, ilgiye bağlamış durumda. İzleyip, göreceğiz..

Bandırma AK Partide ise ilçe başkanı Mehmet Doğan’ın belediye başkan aday adaylığı bugünün konusu değil, son iki yılın konusu. Mehmet Doğan, ilçe başkanı olarak tüm örgütsel imkanları seferber edip, ilçe yönetimini de arkalayarak, seçim çalışmalarını başarıyla ve yoğun bir şekilde sürdürüyor. İnsani ve bire bir ilişki ve temaslarda oldukça başarılı bir siyasi grafik ortaya koyan Doğan’ın parti içinde tekil ve öne çıkan aday olarak belediye başkanlık yarışından aday olarak çıkma şansı büyük.

Ancak, AK Parti’de yerel seçime dönük  resmi aday adaylığı sürecinin başlamasıyla birlikte Bandırma AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclis üyesi Oya Yücel, Bandırma Belediye Başkanlığına aday adaylığını açıklamaya hazırlanıyor.

Oya Yücel kim ve biraz daha yakından tanıyalım:

1973 MANYAS /Hacıyakup doğumlu olan Oya Yücel, Bankacılık mezunu .Bandırma Belediye Meclis üyesi ve AK Parti Kadın kolları başkanı olan Yücel, eğitimci iş insanı Hakan Yücel’in eşi ve Diş hekimliği son sınıf öğrencisi bir kız çocuğu sahibi.

Yücel, aileden gelen siyasi bir geçmişe sahip. Manyas Kırsal Hacıyakup Mahallesinde 25 yıl Muhtarlık, Manyas Ziraat Odasında 25 yıl Yönetim kurulu başkan vekilliği görevini üstlenen ve aynı zamanda AK Parti Manyas kurucu yönetim kurulu üyesi  ve 15 yıl yönetim kurulu üyeliğinde bulunan Ömer Faruk Kaya’nın kızı olan Bankacı Oya Yücel  Bandırma’da çeşitli Bankalarda görev yaptı.

Ardından aday olduğu Paşakent Mahallesinde 3 dönem muhtarlık görevinde bulunan Oya Yücel, aynı zamanda Bandırma’nın ilk kadın muhtarı olma unvanına sahip.

Oya Yücel’i muhtar ve AK Parti  üyesi, Meclis üyesi olarak  yıllardır bilir, tanırım. Kendi işinde başarılı ve çağdaş bir Türk kadını, annesidir. Bandırma Belediye Başkanlığı ve bir bayan, neden ve niçin olmasın? Bu nokta da benim için seçileceği partinin de fazla anlamı yok. Feodal ve ataerkil ilişkilerin baskın olduğu bir toplumda nüfuzumuzun yarısını oluşturan bayanların, ‘Durun bakalım. Bu kenti on yıllardır sizler yönettiniz, hali ortada ve sıra biz de’ ifadelerine kim karşı çıkabilir, durabilir.

Bugüne kadar kent olarak oturup, konuşmadık, tartışmadık ama zamanı gelmedi mi? Bildim bilesi inandığım bir konu var. Bu kentin bir hanım eline ihtiyacı var. Sadece kentin kirlilikten ve pis kokulardan arınması için değil, insan ilişkilerinin derlenip toparlanması ve çeki düzen verilmesi açısından da hanımların eline ve gücüne, müdahalelerine ihtiyacımız var.

Yaşanabilir kentler diyoruz iyi de yaşamı tüm kasvetiyle sırtlamış, ailenin  vazgeçilmez direği  ve dayanağı olmuş kadınlarımıza bu yaşamda söz, karar ve yetki sahibi kılmak için en küçük çabamız var mı? Saçı uzun aklı kısa, ne anlar kentin ve ülkenin yönetiminden anlayışı çoktan çöplüğü boyladı ve bitti.

Paylaşım ve paylaşmak sözcükleri lafla olmaz. Paylaşmanın demokretik yaşamda sınırı yoktur. Adil ve paylaşımcı olmak, kadınlarımızın toplumsal yaşamın her aşamasında yetki sahibi kılınmasından geçmekte. Kadın, ortak yaşamın yapı harcıdır. Örneğin, Bandırma yeşile, ağaca aç bir kent. Çocuklarımızın ve gençlerimizin ihtiyacı belli. Anlamsız ve içi boş siyasi tartışmalar ve hesaplaşmalara kentimizi kurban etme alışkanlığı artık son bulmalı ve bunun çaresi kadınlardır. Kadınlar hassastır, duyarlıdır. El ve gönül birlikteliğiyle aşamayacakları hiçbir sorun yok. O zaman kadınlarımızın önü açılmalı.

En büyük kentsel sorunlarımızın başında kullanılan dil geliyor. Siyasetin uzlaşmaz ve kör dili, kente bugüne kadar çok şey kaybettirdi. Kadınların dünyasında eril dil yoktur, nezaketli ve karşılıklı saygıyı gözetir.

Tüm bu ve benzeri daha bir çok niteliği göz önüne alınca neden ve niçin kentimizi bir bayan belediye başkanı yönetmesin ki, diye kendi kendime soruyorum. Particiliğin dar kalıpları içinde mevzuyu boğmanın anlamı yok. Bu aynı zamanda bir cesaret konusu ve alkışlamak gerekiyor.

Oya Yücel’i en başta gösterdiği medeni cesaret nedeniyle kutluyorum ve yolun açık olsun diliyorum. Evet, neden ve niçin Bandırma’yı bir bayan belediye başkanı yönetmesin, yakışır..

Esen kalın…

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bandırma, ve, Oya, Yücel,
Yorumlar
Haber Yazılımı