Bir 'uzun adam'ın hikayesi
Haber
12 Ağustos 2023 - Cumartesi 20:51 Bu haber 2604 kez okundu
 
Bir 'uzun adam'ın hikayesi
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı...
Manşet Haberi
Bir 'uzun adam'ın hikayesi

 

  2024 yılında gerçekleşecek yerel seçimlere yaklaşık 7- 8 ay kaldı ve Mart’ın 31’inde sandık başına gideceğiz. Konu yerel seçimler olduğunda, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde de yaşadık, konu dönüp dolaşıp Cemal Öztaylan’ın yeniden başkan adayı olup- olmayacağı  sorusunda düğümleniyor. Yine değişmedi, 2024 yerel seçimlerinde Cemal Öztaylan’ın başkan adaylığı en çok konuşulan konuların başında gelmeye devam ediyor.

 

Öztaylan ne yapsa ne söylese boş. Yaptıkları da, konuşmaları da genel olarak inandırıcı bulunmuyor,

 

Oysa ki, Öztaylan, 25 Kasım 1954 Bandırma doğumlu ve  70 yaşına merdiven dayamış bir siyasi kişilik ve siyaseten yeni bir maceraya atılmaya hiç meraklı ve ilgili değil.

 

2019 yerel seçimlerinden sonra Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın baş danışmanı olarak aktif siyasetin içinde yer almış Öztaylan, yine kendi ifadesiyle 2024 Mart Yerel seçimlerinde seçimi kazanması için yoğun mesai harcayacağı sözünü Yılmaz’a vermiş ve yeniden seçilmesi durumunda yeni dönemde belediyede hiçbir sorumluluk almayacağı konusunda da yeminli.

 

Siyasette bugüne kadar yerey düzeyde  bir çok mevki  ve makamda bulunan Öztaylan’ın İl Genel Meclis üyeliği’nden,19.dönem Doğru Yol Partisi, 23 ve 24. dönem Ak Parti milletvekilliği, 2004-2007 yılları arası Bandırma Belediye Başkanlığı, Bakanlık müsteşarlığı, Meclis Divan Katipliği, Meclis’te İSKİ Komisyon üyeliği ,özel sektörde çalışmak gibi görev ve sorumlulukları  da dikkate alındığında bizlere  Allah’ın sevgili kuluymuş demekten başka söylenecek fazla da söz kalmıyor.

 

Garip ve düşündürücü olan, Bandırma Belediye Başkanlığı  yapmasının üzerinden 15 yıldan fazla bir zaman geçmiş olmasına karşın, hala hemen her yerel ve genel  seçim öncesinde  Öztaylan isminin baş köşede seçmenler ve kimi siyasetçiler nezdinde  tutulması. Örneğin, Güney Marmara ve Bandırma siyasal ve sosyal yaşamında  geçmişe dönük başka hiç bir ismin üzerinde durulmuyor ve akıllara bile getirilmiyor.

 

Şu söylenebilir: Cemal Öztaylan isminin bir kerameti var gibi... Öztaylan’ın ‘ istemiyorum’ demesine ve yemin billah etmesine karşın, şapkadan tavşan çıkartacakmışçasına son bir umutla yine de aday olması bekleniyor. Öyle ki, listeler netleşinceye kadar muhalif partiler ve adaylar bile böylesi bir olasılığa karşı siyaseten kendilerine göre önlem almaya, geliştirmeye çalışıyor. Siyaseten mücadeleci kişiliği ile siyasette sert ve uzlaşmaz tavrı, üslubu ve davranışlarıyla Öztaylan, rakipleri için hala bir ürküntü kaynağı olmaya devam ediyor.

 

Kuşkusuz, AK Partililerin, seçmenin ve ötesi Bandırma’nın böylesi bir beklenti içersine girmesinin birden çok nedeni var. Öztaylan, karmaşık, çözümlenemeyecek  bir kişilik değil. Tam tersi, düz bir adam. Neyse, o.!İçindeki neyse dışa,  bedeli ne olursa olsun yekten vuran, eğilip-bükülmeyen, diplomat ağızlı olmayan bir insan.Bu özellikleri dolayısıyla konuşma üslubu ve dili hep başının derdi oldu.

 

Bandırma’da genç seçmen ve genç nüfus bilmez, tanımaz ama özellikle orta yaş ve üzeri kuşak Öztaylan’ın iş kültürü ve becerisini, iş disiplinini sever. Belediye başkanlığı öncesi Öztaylan’ın Bandırma ile ilgili önüne koyduğu hedefler vardı. Biri, yanlış anımsamıyorsam, yılan hikayesine dönmüş Devlet Hastanesi inşaatının bitirilmesi, ikincisi Fakülte ve üçüncüsü kentin yollarıydı. 2004’te belediye başkanı seçildi ve 2007’ye kadar bu hizmetleri tamamladı ve gitti. Bugün ortada bir sahil bandı var ise Üniversite kurulmuş ise,Devlet Hastanesi hizmete girmiş ise ,kent üç damla yağmura teslim olmuyorsa bilin ki onun eseridir.Yeni belediye binasını, otogarı, tır parkı ve galeri sitesini, devasa  otel binasını saymıyorum bile..

 

Bandırmalılar, seçmen bunları ve yapılanları  hiç unutmadı. Bandırma, kazma-kepçe sesine hasretti, hizmet ve yatırıma hasretti ve açlığını, hasretini giderdi. Bandırma’nın, seçmenin  siyaseten kitlenmiş bu açlığının ve hasretinin iyi ve doğru analiz edilmesi,lafazanlıklardan ve laf ebeliklerinden sıyrılması, mazeret belediyeciliğinden uzaklaşması gerekiyor.Ayrıca başkanlığınız döneminde çok hizmet ve yatırım yapmak aynı zamanda  konu Bandırma ise,siyaseten çok düşman  edinmenizi de getirebilir.  Ama siyasi ama kişisel takıntıları yüzünden başkanlığı dönemi dahil Öztaylan’ın hep muarızları, çekemeyenleri, haklı haksız eleştirenleri hep oldu.Kimi zaman eleştiri ötesi saldırganca tacizkar davranışlar kendi şahsiyetini aştı, aile bireylerine yöneldi.Hiç önemsemedi ve sadece işine baktı.

 

Bitmedi..!

 

Bandırmalı  kendisine ve kente yabancı olmayan, kenri içinden birisinin,bu kentin cadde ve sokaklarını  arşınlamış,kendisine tepeden bakmayacak  birisini şehr-i emini olarak görmek istiyor. Bunun parti ile de ilgisi ve alakası yok.! Öztaylan bir anlamda avamdı ve avam olmaktan, öyle anılmaktan da hiç yüksünmedi.Bir anlamda Bandırma’nın dondurmacısı,pastacısı  olmaktan hep onur duydu.

 

Cemal Öztaylan,’benden bu kadar’ diyerek kenara çekiliyor ama bu da  artık zor. Neden mi.? Nedeni, açık,büyük oğlu  Ali Taylan Öztaylan, 14 Mayıs genel seçimlerinde milletvekili seçildi ve 2024 yerel seçimleri  Taylan Öztaylan’ın ilk siyasi sınavıydı.Bu sınavda sırtını dönüp. ‘bana ne’ diyerek omzunu silkelemesi mümkün değildi ve sessiz sedasız siyaseten oyununu yine  iyi oynadı. Göz ucuyla de olsa bulaşmadığı ve ilgilenmediği parti içi sorunlardan aday belirlemelere ve verilecek mücadeleye kadar hemen her konuyla ilgilenip, dertlendi ve başardı. Oğlu, milletvekili seçildi. Bir baba,oğlunu yaşamının  her aşamasında destekleyecek. Şimdi, Ali Taylan, 2. sınavı ile karşı karşıya. Konu,Bandırma Belediye başkanlığı ve üç dönemdir büyük oy farklarıyla CHP’ye yerel iktidarı kazandıran bir kent var ortada .Gerekiyor ise yine  kendisi sahaya inecek,kaçış yok.!Baba oğul ilişkisi böyle bir şeydir ve sınır,engel tanımaz.Hele konu Cemal Öztaylan ise fazla söze bile hacet yok.Bir anlamda ‘baba’ olarak gölgesinin varlığı bile yeter.!

 

Açıkça söyleyelim ve belirtelim. Cemal Öztaylan bir daha Bandırma Belediye başkanlığına aday olmayacak. Siyaseten bu yarışta gençler yarışacak ve siyasi rekabetin sonucunu gençler ve özellikle  bayahyan ve ev hanımları  tayin edecek.Ali Taylan’ın çiçeği burnunda vekil olarak işi zor mu hem de çok zor ama ya bu zoru başaracak yada  bu sınavda sınıfta kalacak.Çünkü,konu Bandırma ve siyasi denklemler çok karmaşık.En büyük handikabı ise Ali Öztaylan’ın kentte yeterince tanınmaması ve bilinmemesi.Oğul Öztaylan olmak yetmiyor ve başka meziyetler sergilemesi gerekiyor ki bu süreçteki siyasi muhataplarını da unutmamak gerekiyor: Ahmet Akın,Serkan Sarı ve Turan Çömez.!

 

Şimdilik bu kadar..

Bir başka yazıda buluşmak üzere esen kalın..

 

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bir, 'uzun, adam'ın, hikayesi,
Yorumlar
Haber Yazılımı