Bu ne yaman çelişki.!
Haber
25 Ekim 2023 - Çarşamba 10:34 Bu haber 1253 kez okundu
 
Bu ne yaman çelişki.!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan,Bandırma'da yerel iktidar ve muhalefet açısından yerel seçim sürecini değerlendirdi.
Manşet Haberi
Bu ne yaman çelişki.!

31 Mart yerel seçimlerine beş ay kaldı ve  belediye başkanları ile milletvekilleri açısından her yönü ile zorlu bir süreç yaşanıyor. Seçilmişler olarak bir yandan yerel gündem, diğer yandan bölgesel, ulusal ve bölgesel gündemle ilgilenmek, politika üretmek, farklı sorunlarla ilgili siyaseten bir şeyler söylemek ve üretmek zorundasınız.

Günümüzde seçmene ve vatandaşa hiç aval aval bakmayın. Seçmen ve vatandaş, iletişimin ve bilgi alış verişinin böylesine geliştiği koşullarda günümüz dünyasında hemen her konuda şu veya bu oranda bilgi sahibi ve yaşananları an be an takip ediyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun bu ortam ve koşullarda ne yapıyor?

Konuyu yine siyasetin dar alanına sıkıştırıp. İşin içinden çıkılamaz hale getirmenin, canını almanın manası ve anlamı yok. İster iktidarın isterse muhalefetin belediye başkanı olun, önünüze çıkan ve üç aşağı beş yukarı  çözüm bekleyen sorunlar hakkında aynı ve sürekli bir şeyler yapmak ve üretmek zorundasınız. Ve şunu söylemek mümkün. Son beş yılda  coronadan depreme yaşadığımız ve sıkıntısını çektiğimiz sorunlar dikkate alındığında yaşanan süreç bir belediye başkanı için zor ve talihsiz bir süreçtir. Yerel gündem öylesine yoğun ki ulusal ve bölgesel sorunların yarattığı konulara, sorunlara  değinmiyorum bile.

Bir de tek tek siyasal partilerin kendi içinde yaşadığı sorun ve sıkıntılar var ki, dokunmak bile büyük dert ve bela. Bu konuda en şanslı ve rahat parti, Ak Parti ve Cumhur İttifakı. En sorunlu ve dertli,sıkıntılı  olanı ise CHP ve İyi Parti.

Bandırma’da Belediye Başkan adaylığını aylar önce açıklamış Tolga Tosun da, parti içinde karşısında ciddi bir muhalefet olmadığı ve kalmadığı için rahat. Başkanlık yarışında en ciddi rakibi durumundaki Dursun Mirza engelini parti içinde delege seçimleri ve ilçe kongresi süreçlerinde kolaylıkla aştı. Parti içindeki olası sorun ve sıkıntıları kolaylıkla aşan Tolga Tosun. Rahatlıkla yüzünü Bandırma’ya ve yerel hizmetlerle, seçim çalışmalarına dönebildi. Bu, büyük avantaj.

İyi Parti ve lideri Akşener’in ittifaksız yerel seçim başarısı arama çabalarını ve arayışlarını Tosun ilgi ve dikkatle izliyor. CHP’nin desteği olmadan ve CHP’siz Bandırma Belediye başkanlığını kazanmanın imkansızlığını da görülüyor. Ancak, Bandırma’da sağladığı seçmen desteği ve aldığı oy oranı ile CHP için İyi Parti ile seçim ittifakı kurmak kaçınılmaz değil. Keza, bu konuda İyi Parti içinde de kırılganlıklar yaşandığı gözleniyor..  İyi Parti ilçe başkanlığından Necmi Sert’in uzaklaştırılması parti içinde bu konuda  yaşanan kırılganlığın dışa vurumu ve bu konularda milletvekili Turan Çömez’in de yapabileceği fazla bir şey lok. Ayrıca, Çömez’in , Bandırma özelinde CHP’nin başkan adayı Tolga Tosun’un desteklenmesi taraftarı olduğu yaygın bir kanı.

İttifak ve ikili görüşmelerle sorunların aşılması noktasında Başkan Tosun’un büyük bir bilgisi ve deneyimi oluşmuş durumda. Bu nokta da yerel seçimlerde oluşturulacak ve kurulacak siyasi ittifaklar sorununu da Başkan Tosun, büyük bir kolaylıkla ve edindiği ustalıkla  büyük ölçüde aşması bekleniyor.

Bu nokta da özellikle  Ak Parti’nin yerel seçimlere yönelik siyasi refleksleri önem kazanıyor. Öncelikle AK Parti,uzuh bir süredir siyasi açıdan yerel seçimlere yönelik vitrinini ayarlamak ve düzenlemekle meşgul. Mehmet Doğan’ın  belediye başkan adaylığını açıklamasıyla birlikte geliştirdiği siyasi refleks  ve seçmenlerle kurduğu bire bir ilişki ve destek önem kazanıyor. AK Parti, ittifak kapsamında Bandırma’da yerel seçimlere yönelik MHP ile ittifak yapacak ve büyük bir olasılıkla  ve özellikle Harun Algül ismi  önem kazanıyor. Algül’ün belediye başkan yardımcısı olarak kontenjandan belediye meclis üyesi olarak hazırlanan meclis listesinde yer alması bekleniyor.

Yerel seçimlere yönelik manipülatif ve spekülatıf yorum ve değerlendirme çok. Bunları doğruluk çerçevesinde ayıklamak çok zor. Çünkü, hiç bir siyasal parti süreci şeffaf bir şekilde yönetmiyor. Dikkate alınmayan ve hesap edilemeyen ama süreci doğrudan etkileyecek çok dinamik var. Örneğin, Güney Marmara ve Bandırma özelinde Büyük şehirde Başkan Yücel Yılmaz’ın baş danışmanlığını üstlenmiş Cemal Öztaylan  ve milletvekili oğlu Ali Taylan Öztaylan’ın rolleri  yadsınamaz ve hesaba konulmadan en küçük bir değerlendirmenin yapılabilmesi bile mümkün değil.

2024 Mart yerel seçimlerinin Bandırma'da kilit partisi ise MHP olacaktır. MHP'nin yerelde alacağı her oy seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecektir.

Şimdilik bu kadar ve bizi izlemeye devam edin. Esen kalın…

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bu, ne, yaman, çelişki.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı