JULES VERNE BİLİM KURGU YAZARI MI?
Haber
25 Mart 2024 - Pazartesi 09:33 Bu haber 596 kez okundu
 
JULES VERNE BİLİM KURGU YAZARI MI?
'Denizler Altında Yirmi Bin Fersah', 'Ay'a Yolculuk', 'Seksen Günde Devrialem' gibi pek çok eserin sahibi olan ve bir neslin onun kitaplarıyla büyüdüğü Jules Verne 119 yıl önce hayatını kaybetti. Peki Jules Verne tür romanlar yazıyordu? İşte yanıtı
Gündem Haberi
JULES VERNE BİLİM KURGU YAZARI MI?

Fransız yazar Jules Verne, 8 Şubat 1828'de dünyaya geldi. 77 yaşında hayatını kaybeden dünyaca ünlü yazar Jules Verne arkasında, "Seksen Günde Devrialem", "Dünyanın Merkezine Yolculuk", "Balonla Beş Hafta" gibi pek çok eseri kaleme aldı. Türkiye'de çevirileri yayınlanan Jules Verne'nin kitaplarıyla bir nesil büyüdü. Peki Jules Verne bilimkurgu türünde mi eserler veriyordu? Jules Verne'in romanları hangi tür olarak kabul ediliyor? İşte yanıtı.

66 KİTABININ 12 TANESİ BİLİM KURGU OLARAK KABUL EDİLİYOR

 

Çalkantılı bir hayatı olan Jules Verne aslında hukuk mezunuydu. Ancak yazarlık yapması istemesi nedeniyle babası maddi desteğini geri çekti ve Jules Verne hayatını sürdürmek için borsacılık yapmaya başladı. Bilim ve teknolojiye, coğrafyaya yakından ilgi duyan Jules Verne'nin 66 kitabının 12 tanesi bilimkurgu olarak kabul ediliyor. Kimileri ise Jules Verne'in eserlerinin teknoloji kurgu olarak sınıflandırılması gerektiğini belirtiyor.

UNESCO'YA GÖRE ESERLERİ EN ÇOK ÇEVRİLEN İKİNCİ YAZAR

Yazarlığa 1850 yılında başlayan Jules Verne, UNESCO’nun çeviri kitap veritabanına göre eserleri en çok çevrilen ikinci yazardır. Ayrıca başta denizaltı olmak üzere pek çok icadı önceden tahmin ettiği için Bilim falcısı olarak adlandırıldı.

JULES VERNE BALONLA BEŞ HAFTA'YI NASIL YAZDI?

Bilimkurgunun babası olarak gösterilen Jules Verne, 12 yaşındayken tayfalık yapmak üzere bir gemiye binip evden kaçmaya yeltendi. Jules Verne'in maceraya, coğrafyaya yolculuğu bu dönemde başladı.

 

Victor Hugo, Alexander Dumas gibi yazarlarla arkadaşlık eden Jules Verne, Paris'te bir tiyatroda sekreterlik yaptı. Balonla Beş Hafta eserini Fransız fotoğrafçı Nadar'ın adını "Dev" koyduğu balondan ilham alarak yazdı.

JULES VERNE'İN EDEBİ KARİYERİ HETZEL'LE BAŞLADI

Jules Verne'in edebi kariyeri yayıncı Pierre Jules Hetzel'le tanıştıktan sonra başladı. 1863'te Balonla Beş Hafta yayımlandı ve büyük bir ilgi topladı. Jules Verne bundan sonra kalan bütün hayatını yazarlığa adadı ve Pierre Jules Hetzel'le 20 yıllık sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında 40 bilim kurgu romanı yazmayı kabul etti. 1864'te Dünyanın Merkezine Yolculuk, hemen 1 yıl sonra 1865'te Aya Seyahat geldi.

JULES VERNE BİLİM KURGU YAZARI MI?

Yazar Jules Verne aynı zamanda pek çok kez seyahat etme fırsatı buldu. İlk seyahatini Amerika kıtasına yapan Jules Verne aldığı yatla Manş Denizi'ne, İngiltere kıyılarına, Cebelitarık'a, İtalya'ya seyahatler yaptı.

1883’te yazdığı İnatçı Keraban kitabı ise Jules Verne'in İstanbul'u da ziyaret ettiğini düşündürdü. Bilim kurgunun babası olarak gösterilen Jules Verne, pek çok isim tarafından da teknoloji kurgu yazarı olarak görülüyor. Jules Verne'nin bilimkurgu yazarı olmadığı fikrinin ana gerekçesi ise Fransız Yazar'ın bir kurgudan çok yaşanan gelişmelere öykülerinde yer vermesi ve esas olarak da coğrafya bilimini öykülerinin merkezine koyması olarak gösteriliyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: JULES, VERNE, BİLİM, KURGU, YAZARI, MI?,
Yorumlar
Haber Yazılımı