Kavuncu'nun tartışma yaratan geçmişi...
Haber
24 Ocak 2024 - Çarşamba 15:53 Bu haber 727 kez okundu
 
Kavuncu'nun tartışma yaratan geçmişi...
31 Mart 2024 yerel seçimlerine 'hür ve müstakil' girme kararı alan İYİ Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı belli oldu. Meral Akşener, İYİ Parti'nin İstanbul adayının Buğra Kavuncu olduğunu açıkladı.
Siyaset Haberi
Kavuncu'nun tartışma yaratan geçmişi...

31 Mart 2024 yerel seçimlerine sayılı günler kala İYİ Parti'nin İstanbul adayı netleşti. Yerel seçimlere "hür ve müstakil" girme kararı alan İYİ Parti'nin İstanbul adayı Buğra Kavuncu oldu. Kavuncu'nun adaylığı, İYİ Parti'nin grup toplantısında açıklandı.

 

İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu'nun adaylığının ilan edilmesinin ardından "Buğra Kavuncu kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır" sorusu gündem oldu. Aydınlık okuyucularının yakından tanıdığı Buğra Kavuncu'nun tartışma yaratan geçmişini sizler için derledik.

BUĞRA KAVUNCU KİMDİR?

Tam adı Saltuk Buğra Kavuncu olan İYİ Partili Kavuncu, 1973 yılında Ankara'da doğmuştur. Buğra Kavuncu, baba tarafından aslen Adana Ceyhan‘lıdır.

Öğrenim hayatına Kanada'da Edmenton İlkokulu'nda başlayan Buğra Kavuncu, Ankara Çizmeci İlkokulu'nda devam etmiştir. Ortaokulu ise Namık Kemal Ortaokulu'nda okumuştur. Lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi'nde tamamlayan Buğra Kavuncu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden mezun olmuştur.

 

1996 yılında Selçuk Üniversitesi'nde Tarım Ekonomisi alanında asistan olarak çalışan Buğra Kavuncu, iş hayatına 1997 yılında Kazakistan'ın Almatı şehrinde Yapı Kimyasalları alanında girişimci olarak başlamıştır.

ENVER ALTAYLI'NIN YEĞENİ

Buğra Kavuncu Eski MİT mensubu ve şu anda da FETÖ’den tutuklu bulunan Enver Altaylı’nın yeğenidir. Kavuncu aynı zamanda Türk Ocakları Vakfı Başkanı Orhan Kavuncu’nun oğlu. Orhan Kavuncu da Büyük Birlik Partisi üzerinden Anavatan Partisi listesinden milletvekili olmuş, uzun yıllar BBP Genel Başkan Yardımcılığı yapmıştı.

Bir ilginç bağlantı ise Orhan Kavuncu’nun kız kardeşi Mualla Kavuncu ile ilgili. Mualla Kavuncu, şu anda FETÖ üyeliği iddiasıyla tutuklu bulunan ve uzun yıllar Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yapan Mümtazer Türköne’nin ilk eşi.

FETÖ'DEN KAPANAN DERNEĞİN KURUCUSU

Buğra Kavuncu Kazakistan’da bulunduğu yıllarda, Kazak Türk İş Adamları Derneği (KATİAD) kurucuları arasında yer almıştır. Derneğin kurucuları arasında Fettah Tamince, İstanbul’da Bank Asya’daki bir toplantının ardından saldırıya uğrayan Zeki Pilge ve Hayri Ersoy gibi isimler de yer alıyor.

İYİ Parti'nin İstanbul adayı Buğra Kavuncu oldu! İşte Kavuncu'nun tartışma yaratan geçmişi... - Resim : 2

Kavuncu’nun FETÖ’yle ilişkili kuruluşlarla tek bağlantısı KATİAD üzerinden değil. Alman Zeit gazetesinde yer alan habere göre Türkiye 2017’de, içinde 68 kişi ve şirket adının bulunduğu bir listeyi Alman Federal Emniyet Teşkilatı'na (BKA) verdi. Türkiye'nin teröre destek verdikleri iddiasıyla suçladığı kişi ve şirketler arasında Almanya'nın önde gelen büyük şirketlerinden Daimler ve BASF’ın da bulunduğu bildirildi. BASF'ın internet adresinde yer alan bilgiye göre, Buğra Kavuncu bu şirkette genç yaşta üst düzey görevler üstlendi, 2016 yılında BASF Türk Ceo’su oldu. BASF, KATİAD’ın Ocak 2016’daki üye listelerinde de yer aldı.

İYİ Parti'nin İstanbul adayı Buğra Kavuncu oldu! İşte Kavuncu'nun tartışma yaratan geçmişi... - Resim : 3

Dernek, Kavuncu’nun Linkedin profilinde başarı kısmında...

 

FETÖ KAZAKİSTAN’DA

Kazakistan, Sovyetler’in yıkılmasından sonra FETÖ’cülerin özel ilgi gösterdiği ülkeler arasında yer alıyor. 2016’da Anadolu Ajansı’nda çıkan habere göre 1993'te bu ülkede faaliyetlere başlayan FETÖ, 29 lise, bir üniversite, bir kolej, bir ilkokul ile bir ortaokulu 1997 yılında Türk Eğitim Vakfı (KATEV) şemsiyesinde topladı. KATEV bünyesindeki Süleyman Demirel Üniversitesi'nin, yine FETÖ'ye yakın işadamlarının kontrolünde olduğu belirtilen KATİAD tarafından desteklendiği vurgulanıyor. Kazakistan'da, FETÖ'ye yakın okullardan mezun olanlara, KATİAD aracılığıyla iş imkanı sağlandığı, böylece bu okullarının cazip hale getirildiği ifade ediliyor.

'DOĞU TÜRKİSTAN' AYRILIKÇILARINA DESTEK

İYİ Parti’nin “Doğu Türkistan” ayrılıkçılarına verdiği desteğin önde gelen isimleri arasında yer alan Kavuncu, 2022 yılında İstanbul'da düzenlenen “Doğu Türkistan” ayrılıkçılarının toplantısına da katılmıştı. ABD’den fonlanan ayrılıkçı kuruluşların toplantısında, Londra’da toplanan Uygur Tribunal ismiyle bilinen sözde mahkemenin ‘soykırım’ kararını destekledikleri açıklanmış, BM’ye Çin’e özel raportör atama çağrısı yapılmıştı.

NATO'NUN YATA'SI İYİ PARTİ'YE KADRO YETİŞTİRİYOR

Bir dönem Enver Altaylı ve Buğra Kavuncu ile çalışan ülkücü gençler Aydınlık’a anlattı: Kavuncu, gençleri, FETÖ’den tutuklu Altaylı’nın isteğiyle NATO kuruluşu YATA’ya yerleştirdi. Burada eğitilenler İyi Parti’de görevlendirildi.

İYİ Parti'nin İstanbul adayı Buğra Kavuncu oldu! İşte Kavuncu'nun tartışma yaratan geçmişi... - Resim : 4

Geçmişte uzun yıllar Enver Altaylı ve Buğra Kavuncu ile birlikte çalışan ülkücü bir grup Aydınlık’a “Enver Altaylı, Buğra Kavuncu ve NATO kuruluşu olan YATA ilişkilerini” anlattılar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Enver Altaylı’yı hiç sevmediğini ve partiye sokmadığını belirten ülkücüler, Buğra Kavuncu’nun BASF CEO’su olduktan sonra seküler ülkücüleri yanına almaya özen gösterdiğini kaydederek, şu bilgileri verdi:

“Kavuncu bu konuya özel çaba gösterdi. Hatta bir ülkücünün düğününe şirketin özel uçağı ile geldi. Bunu onları kendine iyice bağlamak için yaptı. Taktiksel bir hareketti. Bu kişileri daha sonra Enver Altaylı’nın isteğiyle bir NATO oluşumu olan YATA’ya yerleştirdi. YATA’ya yerleştirilen gençlere NATO’da ‘kamu diplomasisi, sosyal medya algı yönetimi, …’ gibi konularda çok iyi eğitim verildi.”

YATA’da eğitilen isimlerin daha sonra Kavuncu üzerinden İyi Parti’ye yerleştirildiğini ifade eden ülkücü grup, şunları kaydetti: “YATA eski başkanı Bahadırhan Dinçaslan İyi Parti 2. Olağanüstü Kongresinden sonra Meral Akşener tarafından Genel İdare Kurulu üyeliğine getirildi. Ancak kontrolsüz hareket etti. Muhsin Yazıcıoğlu hakkında ileri geri konuşunca ve 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sırasında ‘Lütfen bu gerçek deyin, ihtilal oldu deyin’ şeklinde tweet attığı, daha sonra da sildiği ortaya çıkınca ortalık karıştı ve istifa etmek zorunda kaldı. Dinçaslan’dan sonra YATA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı olan Emir Abbas Gürbüz de İyi Parti’ye katıldı. Gürbüz Kavuncu’nun İstanbul İyi Parti İl Yönetiminde yer aldı. Yedek de olsa aktif.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kavuncu'nun, tartışma, yaratan, geçmişi...,
Yorumlar
Haber Yazılımı