Mirza,İyi Parti’nin adayı mı olacak!
Haber
03 Temmuz 2023 - Pazartesi 02:51 Bu haber 2583 kez okundu
 
Mirza,İyi Parti’nin adayı mı olacak!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı..
Manşet Haberi
Mirza,İyi Parti’nin adayı mı olacak!

Bayram da eş dost ziyaretlerini gerçekleştirirken muhabbetlerin genel çerçevesi üç aşağı beş yukarı belliydi.Havanın aşırı sıcaklığı,nemin yüksekliği, fiyatlar da yaşanan artış ve hayat pahalılığı derken laf dönüp dolaşıp  2024’te gerçekleşecek yerel seçimlere ve Bandırma’da  belediye başkan adaylığı ile ilgili öne çıkacak isimlere geliyor.

 

Dikkat çekici  olan, garip ve ilginç bir durum söz konusu. Öncelikle parti ismi telafuz edilmiyor. Üzerinde kanuşulan öncelikle isim.! Söyleştiğimiz insanlar genel olarak siyasal ve sosyal yaşamda aktif olmayan, sıradan insanlar yani  seçmen. Her genel ve yerel seçimde yurttaşlık görevini ihmal etmemiş, sandığa gitmiş, siyasal tercihini  şu veya bu parti ve adayı lehine kullanmış insanlar.

Yanlış anlaşılmasın. Hiç biri dünya genelinde ülkeler , bölgemiz ve ülkemiz  de olup-bitenlere yabancı değiller ve genel olarak TV’nun   gedikli takipçileri ve özellikle internet dünyasına, sosyal medyaya yabancı değiller. Asosyal değiller. Hemen hepsi ama iş yerlerinde ama  çay ocakları ve kahvelerde gündelik olarak kentte ne olup bittiğini yakından takip eden, kendi aralarında konuşup, tartışan insanlar.

 

Babaların yaş ortalaması 40-50-60’ın üzerinde ve özellikle oğul ve kızları konuşulanların,sohbetlerin en yakın takipçileri. Eşleri ve ev kadınlarını yabana atmayın, sonunda her muhabbetin raconunu kesenler onlar.Ataerkillik ve anaerkillik konu olunca, söz konusu Anadolu ise denklem değişiyor.Toplum ve özellikle aile yaşamımızda  kadınların ağırlığı tartışılmaz,sorgulanamaz.

 

Bandırma toplumu ve insanı apolitik değil ve öyle görülmemeli.Ülke geneli ile ilgili ahkam kesecek halimiz yok. Ancak, insanlarımızın özellikle mevzuların içine balıklama dalmamasının birden çok nedeni var.Birincisi, kimse anlamsız ağız dalaşlarına girip, itici.yandaş olmak veya görünmek istemiyor.Hele esnafsa veya toplu bir iş yerinde çalışıyorsa bu hassasiyeti tavan yapıyor. Genelde karşısındakini dinlemeye, anlamaya çalışıyor.Ortam güvenilir değilse ‘ne me lazım’ diyerek  siyaseten rengini belli etmemeye çalışıyor.

 

Oradan buradan derken  muhabbetin rengi bir anda değişmez mi. Ağdalı ve imalı,meraklı sorular. “Siz bilirsiniz, doğru mu” yollu  yoklamalar. Konu nu? Yerel seçimler ve Bandırma.!

 

“ Dursun Mirza. İyi Parti’den belediye başkan adayı olacakmış. Şansı büyük diyorlar, kahvede konuşuluyordu.Seni de iyi tanıyan,bilen bir gazeteci söylemiş .Doğru yalan.!Zaten üç dönemdir CHP iktidarda. Tolga bu işi beceremedi gibi.. Beş yıldır bir şey yapmadı ki. Bilirsen sen bilirsin diye düşündüm.”

 

‘Bende benzer şeyler duydum’ diye soruyu geçiştiriyorum ama nafile.!Israrlı sorulara yenileri ekleniyor. Kaçış yok.!

 

Evet, bu konu artık Bandırma’nın ortamı, merakı ve sorusu olmuş durumda  ve kahvelere kadar bu muhabbet inmiş vaziyette. Mirza, önce CHP’de şansını sonuna kadar kullanacak ve başkanlıkta ışık görmez, kapılar kapanır,CHP’den umudunu keserse İyi Parti’ye geçeceği ve İyi Parti’den başkan adayı olacağı yaygın olarak halk arasında da  konuşuluyor.

 

İşi şansa bırakmamak için  gerçekleşecek CHPilçe kongresi ve delege seçimlerine çalıştığı,ekip oluşturduğu ve mevcut ekibini daha da güçlendirmeye çalıştığı ve bu arada milletvekili Turan Çömez ile diyaloglarını el altından geliştirip.parti değiştirmenin koşullarını CHP içinde olgunlaştırıp,CHP’ye ‘elveda’ diyeceği  iddia olmanın ötesinde  kesir kanaat olarak birileri tarafından  sunuluyor.

 

Sunumu ve bu konudaki iddiaları,tevatürleri bir kenara atalım. Bu mümkün mü. Olabilir mi, ona bir bakalım.

 

 2019 Mart yerel seçim sürecinde yaşananları daha unutmadık. Sn. Mirza’nın  bu ilk siyasal bocalaması ve arayışı değil.2019 yerel seçimleri öncesi başkan adaylığının kesinleşmesi sürecinde Mirza’nın dönemin DSP’si ile kurduğu dirsek temasını, DSP’ye geçti-geçiyor muhabbetlerini unutmadık.O günlerde sn.Mirza’nın yaptığı konuşmaları, siyasi çıkışlarını,hamlelerini hepimiz biliyoruz.Sn. Mirza, o gün bugündür her başkan adaylığının son anda Tolga Tosun tarafından bir oldu-bitti ile elinden alındığını,oyuna getirildiğini iddia etti ve Tolga Tosun ile ona omuz verenleri hiç affetmedi. Her fırsatta da elindeki imkanları kullanarak buna kimi basın organları ve kimi gazeteciler,gazeteciler dahil bel altından vurmaktan kaçınmadı. Bir anlamda Ak Parti ve MHP’nin yapmaktan imtina ettiği muhalefetin sesi olmaya çalıştı.

 

Mirza’nın en önemli özelliği ve bir anlamda gücü parti ve belediye içinde örgütlenmesi ve ekipleşmesi oldu.Bu başarı ve gücü kimse küçümsememeli. Elince yerel iktidarın hiçbir imkanı yokken bunu sağlamak ve başarmak güçtür, imkansızdır.Bir anlamda 2019’dan bu günlere parti içinde hep yarasını sardı, ekibini takviye etmeye çalıştı.Keza 2019’dan 2023’e CHP’de yaşananlar,genel başkanlık ve yönetim krizinin de bugün Mirza’nın elini güçlendiğini görmek gerekiyor.

 

Ancak, ben kişi olarak Mirza adına üzüyorum. 2o19’da hızla kendini toparlayan ve dört elle parti  yaşamına sarılan Mirza’nın yine siyasi ihtirasına ve başkan olma sevdasına yenik düştüğünü, sonu kötü bitecek siyasi maceralara yelken açma yolunda ilerlediğini ve bu yolun sonunda siyaseten tarih olma riski yaşadığına inanıyorum. Mirza, siyaseten kişilik olarak bu kentte tarih olmamalı ve kendisini bu siyaseten belalı süreçten korumalı.

 

Neden ve niçin?

 

Sadece birkaç noktaya değineceğim. Öncelikle belirtelim: CHP’de ön seçim olmayacak ve bu konuda yapılan açıklamaların hiç biri gerçekçi ve gerçek değil.İkincisi CHP’de yerel yönetimlerden ve yerel seçimlerden en üst düzeyde sorumlu kişi şu anda Genel Başkan yardımcısı Ahmet Akın.!Ki bir ittifakla yerel seçime girilecekse yine bu konuda parti içinde söz sahibi Ahmet Akın.!Akın’ın ise Bandırma ve yerel seçim süreci.izlenecek politikalar   konusunda düşünceleri net.

 

CHP’nin siyaseten oynaşabilecek,siyaseten kumar oynayabilecek , ulufe dağıtır gibi makam-mevki dağıtacak ne zamanı.ne gücü ne de dermanı var. Kılıçdaroğlu ve yönetim ekibinin yerel seçimlerde başarılı olmaktan başka yolu yok!Bu seçimler CHP için bir anlamda varlık-yokluk sorunu ve Akın,CHP’liler gibi olayın ciddiyetinin çok farkında.Hatta ben bugünden CHP üst yönetimi ve Akın’ın bir çok büyük şehir,il ve ilçede başkan adaylarını bugünden büyük ölçüde belirlediğine inanıyorum.Çünkü,bu işin şakası yok.!

 

Tüm bu faktörlerin dışında hepsinden önemlisi bir gerçek var.CHP’nin büyük şehirlerde,il ve ilçelerde yerel yönetimlerde bugüne kadar sağladığı başarının öncelikli nedeni, İyi Parti ve HDP yanı sıra izlediği ittifaklar politikası sonucudur.Bandırma’da CHP ile İyi Parti arasındaki ittifakı bozzulur,İyi Parti yerel seçime kendi adayı ile girerse bize  Bandırma  Ak Parti ile Cumhur İttifakına ‘hayırlı olsun’ demek düşer.Bu Bandırma için dünyanın sonu mu,hayır.!Doğal olarak,bu kentin 30-35’i  de  o günleri özlemle bekliyor.Bu gerçeği 7’den 70’e herkes biliyor ve görüyor.

 

Bu konunun ve yerel seçim sürecinin üzerinde daha çok duracağız.Süreç zor bir süreç olacak.Şimdilik,esenkalın..

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Mirza,İyi, Parti’nin, adayı, mı, olacak!,
Yorumlar
Haber Yazılımı