Ramazan Bayramına neden Şeker Bayramı deniyor?
Haber
06 Nisan 2024 - Cumartesi 15:36 Bu haber 1702 kez okundu
 
Ramazan Bayramına neden Şeker Bayramı deniyor?
Bilindiği üzere Ramazan Bayramına Şeker Bayramı da deniyor. İşte pek çok kişinin merak ettiği sorulardan biri olan "Ramazan Bayramına neden Şeker Bayramı deniyor" sorusunun yanıtı. Ramazan sözcüğünün kökeni ve yapılan okuma hatası.
Gündem Haberi
Ramazan Bayramına neden Şeker Bayramı deniyor?

11 Ayın Sultanı olarak adlandırılan, Müslümanların kutsal saydığı üç ayların sonuncusu olan Ramazan Ayı sona eriyor. 10 Nisan Çarşamba günü başlayacak olan Ramazan Baynamı'na özellikle şehirlerde Şeker Bayramı adı veriliyor. Ancak Ramazan Bayramına şeker bayramı denmesinin sebebi aslında bir okuma hatası. Peki Ramazan Bayramına neden şeker bayramı deniyor? İşte yanıtı.

RAMAZAN BAYRAMINA NEDEN ŞEKER BAYRAMI DENİYOR?

 

Ramazan Bayramına neden Şeker Bayramı deniyor? Bir okuma hatası bayramın adını değiştirdi - Resim : 1

Ramazan Bayramı, hem dini hem de kültürel bir bayram olarak kutlanıyor. Müslümanların bir ay boyunca oruç tuttuğu Ramazan bu sene 10 Nisan Çarşamba günü sona eriyor. Üç günlük Ramazan Bayramı için pek çok vatandaş memleketlerine gitmek üzere yola çıktı. Öte yandan Ramazan Bayramına şeker bayramı dendiğine de şahit oluruz. Özellikle şehirlerde Ramazan Bayramına şeker bayramı da denmektedir. Şeker Bayramı ifadesinin kullanılmasının sebebi olarak, çocuklara bayramda harçlıkla birlikte mendil ve şeker verilmesi olarak gösterilse de gerçek aslında bu değil. İşte Ramazan Bayramına şeker bayramı denmesinin nedeni.

RAMAZAN SÖZCÜĞÜ NEREDEN GELİYOR?

Ramazan Bayramına neden Şeker Bayramı deniyor? Bir okuma hatası bayramın adını değiştirdi - Resim : 2

 

Arapça kökenli Ramazan sözcüğü, "Kuru sıcak" anlamına gelen "Ramad" sözcüğünden gelmektedir. Özellikle yabancı ülkelerde Müslümanlar Ramazan'ı, "Eid Mubarak" diye kutlar. Yine Ramazan sözcüğünün "Ramadan" diye yazıldığını görmüşüzdür.

RAMAZAN BAYRAMI YA DA ŞÜKÜR BAYRAMI

Osmanlı döneminde de Ramazan Bayramına "Iyd-ı Fıtır" denirdi. Mübarek anlamına gelen "Iyd" ile oruç açmak anlamını taşıyan "Fıtır" sözcüğünden oluşan bu tamlamanın yerini zamanla Ramazan Bayramı aldı. Fıtır aynı zamanda şükür sadakası anlamına da gelmektedir. Tarihçi Murat Bardakçı'nın aktardığına göre, eski asırlarda oruç tutanlar Ramazan ayının sonunda "Allah’a şükürler olsun, oruç ve diğer ibadetlerimizi yerine getirdik ve mübarek bir Ramazan ayını daha hayırlısı ile idrâk ettik" diyerek şükrederdi.

BİR OKUMA HATASI BAYRAMIN ADINI DEĞİŞTİRDİ

Ramazan Bayramına neden Şeker Bayramı deniyor? Bir okuma hatası bayramın adını değiştirdi - Resim : 3

Bu sebeple Ramazan Bayramına aslında Şükür Bayramı da denirdi. Peki Ramazan Bayramı ya da diğer adıyla Şükür Bayramı nasıl Şeker Bayramı oldu?

Aslında her şey Osmanlı Türkçesinin ve Arap Alfabesinin yarattığı zorluktan kaynaklanıyor. Bilindiği üzere Arap Alfabesinde üç tane sesli harf bulunurken, Türkçemizde bu sayı 8'dir. Arap alfabesiyle yazılan Osmanlıcada şükür sözcüğü, şın, kef ve rı harfleriyle yazılır ve cümlenin gelişine göre okunur. Dolayısıyla şükür sözcüğü yazılırken sesli harfler kullanılmadığı için bu sözcük şeker diyerek okunmuş ve Şükür Bayramının adın Şeker Bayramına dönüşmüştür.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Ramazan, Bayramına, neden, Şeker, Bayramı, deniyor?,
Yorumlar
Haber Yazılımı