Rusya'nın yeni devlet başkanı :Putin.!
Haber
18 Mart 2024 - Pazartesi 15:51 Bu haber 471 kez okundu
 
Rusya'nın yeni devlet başkanı :Putin.!
Rus halkı Devlet Başkanı Vladimir Putin'e desteğini artırdı. Ukrayna ile yaşanan çatışmaların Rus halkı tarafından olumlu bir karşılığı oldu. Bir önceki seçimde yüzde 77,53 oy alarak devlet başkanı seçilen Putin'in oy oranı 10 puan artarak yüzde 87,8 oldu. Putin başkanlıktaki güvenini tazeledi.
Dünya Haberi
Rusya'nın yeni devlet başkanı :Putin.!

Rusya Devlet Başkanlığı seçimini, sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87,8'ini alan Vladimir Putin kazandı.

 

Rusya Merkez Seçim Komisyonuna göre, Rusya Federasyonu’nda üç gün süren devlet başkanlığı seçimi, ülkenin en batısındaki Kaliningrad bölgesinde Moskova saati ile 21.00’de sandıkların kapanmasıyla sona erdi.

Ülke genelinde 80’den fazla bölgede gerçekleştirilen seçimler, hem sandık başında hem de uzaktan elektronik ortamda yapıldı.

Uzaktan oylama işlemi Moskova dahil toplam 29 bölgede gerçekleştirildi.

 

Rusya'nın yeni devlet başkanı belli oldu - Resim : 1

HEM KATILIM HEM OY ORANI ARTTI

Katılım oranının yüzde 74'ün üzerinde olduğu seçimleri sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87,8’ini alan mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin kazandı. 2018'de yapılan seçimde katılım yüzde 69,5, Putin'in oy oranı ise yüzde 77,53 olmuştu.

Fom şirketinin sandık çıkış anketine göre, Komünist Parti’den Nikolay Haritonov yüzde 4,7, Yeni İnsanlar Partisi’nden Vladislav Davankov yüzde 3,6, Liberal Demokrat Parti’den Leonid Slutskiy yüzde 2,5 oy aldı. Yüzde 1,4 oy ise geçersiz sayıldı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, seçimlerin iyi geçtiğini söyledi.

Merkez Seçim Komisyonu’nun yüzde 27,28 açılan sandık sayısına göre Putin, yüzde 87,8 oy, Haritonov yüzde 3,89 oy, Davankov yüzde 3,79 ve Slutskiy yüzde 2,97 oy aldı.

129 ÜLKEDEN 1115 GÖZLEMCİ

Seçimi 129 ülkeden 1115 uluslararası gözlemci ve uzman izledi.

Türkiye’den de seçimleri Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek ve AK Parti İstanbul Milletvekili Yahya Çelik takip etti.

Rusya'ya 2014'te katılan Kırım'da, 2022'de katılan Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de devlet başkanı seçimi için sandık başına gidildi.

Devlet başkanlığı koltuğuna oturmak için 4 adayın yarıştığı seçimde, mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşik Rusya Partisinin desteğiyle bağımsız aday olmuştu.

Liberal Demokrat Parti Başkanı Leonid Slutskiy kendi partisi, Nikolay Haritonov Komünist Partisi, Vladislav Davankov da Yeni İnsanlar Partisi adına aday olarak seçim pusulasında yerini almıştı.

Yeni seçilecek devlet başkanı 6 yıl görevde kalacak. İlk verilere göre sandıktan galip çıkan Putin, resmi sonuçlar açıklandıktan sonra yemin edecek ve 5. kez Rusya Devlet Başkanlığı görevini yapacak.

PUTİN'DEN ZAFER KONUŞMASI

Putin seçim zaferi sonrası Moskova’da genç seçmenlere seslendi. “Ülkedeki gücün asıl kaynağı Rus halkıdır” diyen Rus lider, seçimlerde oy kullanan herkese teşekkür etti.

Putin, seçim sonuçlarının dış güçleri fazlasıyla rahatsız ettiğini vurguladı, daha temkinli hareket edeceklerini söyledi ve “Ancak yine de Rusya ile ilgili hedeflerini değiştirmeyeceklerdir” dedi.

Rus lider, “Her şeyden önce askeri operasyonumuz çerçevesindeki görevleri çözmemiz, savunma kabiliyetlerimizi artırmamız ve silahlı kuvvetleri güçlendirmemiz gerekiyor. Bu zaten çok iyi bir hızda ve mükemmel bir kalitede gerçekleşiyor” dedi.

Putin güçlü ve bağımsız bir Rusya hayal ettiğini ifade ettikten sonra Rus vatandaşlarının güvenini kullanarak kendisi bekleyen tüm görevlerin yapılması ve hedeflere ulaşabileceğini söyledi.

Rusya'nın yeni devlet başkanı belli oldu - Resim : 2

Kaynak: Editör:
Etiketler: Rusya'nın, yeni, devlet, başkanı, :Putin.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı