Tarihle barışık olmak
Haber
20 Ekim 2023 - Cuma 14:51 Bu haber 1009 kez okundu
 
Tarihle barışık olmak
Gazeteci- Yazar Engin Arıcan, işgalci İsrail ile Filistin halkının verdiği mücadelenin tarihsel boyutunu ve halkların tarihle barışık olması konusunu el alıp,değerlendirdi.
Manşet Haberi
Tarihle barışık olmak

 

Yaşlı gezegenimizde insan soyu  yaşanan rezillikler  karşısında  utanmayı  öğrendi.7 Ekim’den bugüne işgal altındaki Filistin’de Gazze’de yaşanan  vahşet tablosu karşısında  söylenecek söz bulamıyor, yutkunuyor ve utanıyoruz,

Ancak, yaşananları   büyük bir aymazlıkla ve pişkinlikle karşılayan siyonist İsrail’li kukla devletin yöneticileri ve ABD Başkanı Biden ile Batılı ülke yöneticileri daha fazla  kan ve daha fazla ölüm adına adeta birbirleriyle yarışıyor.

Utancımıza, öfke. tepki ve isyan karışıyor.

Aslında kızıp öfkelenmenin fazla bir anlamı yok. Hele ki bu topraklarda.. Cumhuriyet Devletinin 100.yılını anıp,kutluyoruz,ne ala. Oysa ti, 100,yılını kutlayan bu millet, işte bugün Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren  dönemin Batılı ülkeleri İngiltere. Fransa ve İtalya’ya karşı verilen muhteşem ulusal kurtuluş savaşımı ile Cumhuriyet Devletinin kuruluşuna giden yolu açmıştı.

Ne de çabuk unuttuk ve unutmamız sağlandı. Düşüp kalkıp Yunan’dan söz edip, sanki milli kurtuluş mücadelesini salt işgalci Yunan ordularına karşı vermişiz gibi, masal üzerine masal anlatıp onlarca yıldır kendimizi inandırıyoruz. Nutku da, İstiklal Marşı’nı yazmış Mehmet Akif’i de tersten okuyup, yalan yanlış kulaktan dolma bilgilerle mangalda kül bırakmıyoruz.

Oysa ki, Yunan, dönemin küresel efendileri, sömürgeciler ve emperyalist ülkeleri için sadece kullanışlı bir aparattı ve hepsi tepe tepe amaçları ve hedefleri  için kullandılar. Oysa ki, ulusal kurtuluş mücadelesini İngiltere’yi ve Fransa’yı anlatmadan zerre anlatamazsınız, anlamazlar. Yunan’a takılıp. Kalırsınız .Sömürgeciyi  ve emperyalizmi göremezsiniz, maskelenir. Osmanlıyı boğazlayanlar da, türlü hesaplar ve oyunlar peşinde koşup parçalayan ve işgalin önünü açıp, Osmanlıyı bitirenlerde onlardır. Bugün dövünüp ağlandığımız ve yaşananlar karşısında utanç duyduğumuz Filistin’de her şeyin mimarı da, Yahudileri bu topraklara taşımış olan da İngiltere’dir.

Kendi tarihine, soyuna sopuna yabancı bir ülke ve millet olur mu, bal gibi olur.! Yıllardır bu ülkede kullanılması sakıncalı ve belaya davetiye çıkartan sözcükler vardı. Sömürgecilik ve emperyalizm gibi.. Bu sözcükleri kullananlar hemen fişlenir ve sakıncalı diye ismi bir kenara dizilirdi. Bu sözcükler, bu terminoloji kaç kişinin başını yedi, silinmez ama kaç kişinin ekmeği zehir edilip, sürgün yedi bilinmez ama konu  utanç ise dünden bu günlere utanılacak ne yazık ki  çok şeyimiz var.

Oysa ki, bu ülkenin çocukları emperyalizme karşı ilk muzaffer baş kaldırının ve  zaferi elde etmiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk  ve silah arkadaşlarının çocukları ve torunlarıydı. Bu ulusal onur ve coşku bile bu millete çok görüldü. Biliyorum, bu sözcükler ve ifadeler çok kişiye ağır gelebilir ama yaşananlar ağır değil miydi?

Dünün Batısı  bugün de aynı Batı.!

Bakmayın bunların ağızlarından dökülen insan hakları, adalet, özgürlük, bağımsızlık, demokrasi sözcüklerine. Aldanmayın! Batılı ülkelerin kazı kazan misali  varlıklarını ve zenginliklerini kazıyın altından insanlığa karşı acımasız  soygunları, zulümleri, cinayetleri ve soy kırımları çıkacaktır.

Günümüz ABD’si dünün İngiltere’si ve devamıdır. Bıden’ın  ABD’yi Batı’nın ışığı olarak lanse etmesi oynanan tarihsel oyunun traji komik  son perdesi gibidir. Bu nokta da  kendi tarihinizle  ile barışık olmanın önemi ortaya çıkıyor. Yoksa ABD’nin kuruluş tarihine baktığınız zaman, sömürgeci ve kolonyalist politikalara karşı Amerikan halkının verdiği mücadeleyi görmemek imkansız. Bu da AB’nin tarihsel çelişkisi ve trajedisidir.

Yaşananlara baktığımızda bugün tarihsel bir çatışmanın, çelişmenin tam ortasında bulunduğunu görüyoruz. İşgalci ve kukla ,soy kırımcı İsrail yönetimi görünürde olan ve gözüken. Arkasındaki besleyen ve kışkırtan güç odağı konumundaki ABD ve İngiliz, Batı empeyalizmi ve küresel kapitalizmle tanışmadan ve hesaplaşmadan yol alabilmek ise  mümkün değil.

Esen kalın.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Tarihle, barışık, olmak,
Yorumlar
Haber Yazılımı