Ukrayna başkomutanından itiraflar
Haber
03 Kasım 2023 - Cuma 22:11 Bu haber 950 kez okundu
 
Ukrayna başkomutanından itiraflar
Başkomutan Valeriy Zaluzhny, Ukrayna'nın karşı taarruzun beklenilen etkiyi yaratmadığını ve cepheyi yaramayacaklarını ilk kez itiraf etti. Gelen haberlere göre cephedeki komutanlar verilen emirleri yerine getirmeyi reddediyor. İyice köşeye sıkışan Zelenskiy'e bir de rakip çıktı.
Dünya Haberi
Ukrayna başkomutanından itiraflar

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (AFU) Başkomutanı Valeriy Zaluzhny, Economist'e verdiği röportajda önemli itiraflarda bulundu: Ukrayna'daki savaş “çıkmaz sokağa" geldi. Haziran ayında başlayan karşı taarruz, tüm Batı yardımlarına rağmen beklenen etkiyi yaratmadı ve General'in anlattıklarına göre Kiev birlikleri cepheyi aşmayı başaramayacak. Ukrayna tarafı ilk kez üst düzey bir yetkilinin ağzından cephedeki durumun iç açıcı olmadığı kabullenmiş oldu. Zaluzhny, savaşta “Büyük olasılıkla derin ve olumlu bir dönüm noktası olmayacağını” da ekledi.

UKRAYNA YORULDU

 

 

Tüm bu açıklamalar, Kiev'in Haziran ayı başında başlayan karşı saldırısının istenen sonuçlara ulaşamadığının ilk itirafı gibi görünüyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Rus komedyen ikilisi Vovan-Lexus ile yaptığı telefon görüşmesinde bahsettiği "yorgunluk" sadece Avrupa'yı değil, görünen o ki Ukrayna'yı da yakından ilgilendiriyor.

KOMUTANLAR SÖZ DİNLEMİYOR

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ilk başarısız karşı saldırı girişimlerinden sonra Zaluzhny, bazı komutanları görevden almış, bazı ön cephe tugaylarının yerlerini değiştirmişti. Ancak tüm bunlar hiçbir işe yaramadı. Ukrayna ordusunun başkomutanı, cephedeki durumu lehlerine değiştirmek için Kiev'in "Çinlilerin icat ettiği ve bizim hâlâ kullandığımız barut gibi yepyeni bir şeye" yani yeni teknolojilerin etkin kullanımına ihtiyacı olduğunu bildiriyor. Zaluzhny, “Bir siper yıpratma savaşının en büyük riski yıllarca sürmesi ve Ukrayna devletini yormasıdır" diyerek sözlerini tamamladı. Amerikan Time Magazine'de çıkan habere göreyse durum o kadar vahim ki cephedeki komutanların artık “İlerleme emirlerini reddettiği” söyleniyor. 

Valeriy Zaluzhny ve Zelenskiy

KREMLİN: TÜM HEDEFLERE ULAŞACAĞIZ

Rusya ise Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının savaşın kilitlendiği yönündeki sözlerini derhâl yalanladı. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere verdiği demeçte, “Hayır, savaş çıkmaza girmedi. Rusya, özel askeri operasyonunu yürütmeye devam ediyor. Belirlenen tüm hedeflere ulaşılması gerekiyor." dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Kiev rejimi, savaş alanında zafer kazanma ihtimalinden bahsetmenin bile saçma olduğunu uzun zaman önce anlamış olmalıydı. Ve Kiev rejimi bunu ne kadar erken kavrarsa, bazı olasılıklar da o kadar erken masaya gelecektir.”

 

 

'İNATÇILIĞI' BEZDİRDİ

Ukrayna ordusunun çıkmaza girişinin Ukrayna tarafında daha çok dillendirilmesi bekleniyor. Okların Devlet Başkanı Zelenskiy'e dönmesi bekleniyor. Nitekim, yine Time Magazine'de çıkan habere göre Zelenskiy zor durumda. Dergi, Ukrayna Devlet Başkanı'nın azalan Batı desteği karşısında hayal kırıklığına uğradığını yazdı. Fakat Zelenskiy için tehlike çanlarının çalmasına asıl sebep olan, sahadaki ciddi zorluklara ve ordudaki ağır kayıplara rağmen barış müzakerelerini reddetme konusundaki “inatçılığı”nı sürdürmesi. Ukraynalı üst düzey subay ve Batılı iş birlikçilerin bu nedenle Zelenskiy'i sert bir dille eleştirdiği belirtildi. 

ZELENSKİY'E RAKİP ÇIKTI

Bugün yaşanan bir başka önemli gelişme de Ukrayna Cumhurbaşkanlığı bürosunun eski danışmanı Oleksi Arestovich'in cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklaması oldu. Seçimlerin her ne kadar teorik olarak önümüzdeki Mart ayında yapılması planlansa da sıkıyönetim nedeniyle gerçekleştirilmesi pek olası görünmüyor.

ANSA haber ajansında yer verilen habere göre Oleksi Arestovich iktidara geldiği takdirde geri adım atmaya hazır. Arestovich, Ruslarla müzakere yapmayı tercih edeceğinin sinyalini verdi. Taze aday, Rusların ele geçirdiği bölgeleri askeri olarak yeniden almaktan vazgeçilmesi karşılığında Ukrayna'nın NATO'ya girmesini öneriyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Ukrayna, başkomutanından, itiraflar,
Yorumlar
Haber Yazılımı