Avrupalı vekillerden FETÖ’yü kurtarma çağrısı
Haber
05 Şubat 2024 - Pazartesi 00:42 Bu haber 711 kez okundu
 
Avrupalı vekillerden FETÖ’yü kurtarma çağrısı
Batı’nın FETÖ’yü aklamak için Türkiye’ye yönelik baskıları devam ediyor. Aralarında DEM Partili iki ismin de bulunduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden 24 milletvekili, Bakanlar Komitesi’ne, AİHM’nin FETÖ’yü aklayan ‘Yalçınkaya kararı’nın uygulanması için çağrı yaptı
Dünya Haberi
Avrupalı vekillerden FETÖ’yü kurtarma çağrısı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden (AKPM) 24 milletvekili, Fetullahçı Terör Örgütü’nü (FETÖ) kurtarmak için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne çağrı yaptı. Vekillerin yayınladığı ortak deklarasyonda, FETÖ yargılamaları “insanlık suçu” olarak nitelendirildi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kavala, Demirtaş ve Yalçınkaya kararlarının uygulanması için harekete geçmeye davet edildi.

 

Batı’nın FETÖ’yü aklamak için Türkiye’ye yönelik baskıları devam ediyor. Aralarında DEM Parti (HDP) milletvekillerinin de bulunduğu bazı AKPM) vekilleri, 31 Ocak’ta “Türkiye'de sistematik keyfi özgürlükten mahrum bırakma insanlığa karşı suç teşkil edebilir” başlıklı bir deklarasyon yayınladı.

Deklarasyonda Türkiye’deki terörle mücadelenin “muğlak” olduğu ileri sürülürken Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Yüksel Yalçınkaya davalarında adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddia edildi. Ortak metni imzalayanlar arasında DEM Partili Sevilay Çelenk Özen ve Berdan Öztürk de yer aldı.

‘HÜKÜMET YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMİYOR’

Tüm FETÖ üyelerinin aklanması açısından “emsal” nitelikte olan “Yalçınkaya kararı”nın uygulanması istenen deklarasyonda, Türkiye’ye iade edilen bazı terör hükümlüleri için de “endişe” duyulduğu kaydedildi. Ortak deklarasyonda şu ifadeler kullanıldı:

 

“Aşağıda imzası bulunan bizler, aşağıdaki hususları beyan ederiz:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi son kararlarında Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Yüksel Yalçınkaya davaları da dâhil olmak üzere çok önemli davaları incelemiştir.

“Mahkeme'nin kararlı tutumu, Türk terörle mücadele mevzuatının uygulanmasında önemli bir öngörülebilirlik eksikliği olduğunu ortaya koymakta ve adil yargılanma hakkı ile hukuki belirlilik ilkesinin sistematik bir şekilde ihlal edildiğini vurgulamaktadır.

“İhlal davalarına rağmen, Türk hükümetinin Mahkeme kararlarına uymayı reddetmesi, Avrupa Konseyi'ne üyelik yükümlülüklerini yerine getirmediğine işaret etmektedir. Ülkedeki mevcut durum, mağdurların kaçırıldığı ve Türkiye'ye iade edildiği endişe verici zorla kaybetme vakalarını ortaya çıkarmaktadır.

“Adli süreç ilkelerinin açıkça göz ardı edilmesi ve ‘nullum crimen sine lege’ (Kanun yoksa suç da yok) ilkesini ihlal eden muğlak terörle mücadele suçlamalarının kötüye kullanılması, uluslararası hukuka saygı gösterilmesindeki sistematik başarısızlığı açıkça göstermektedir.

Avrupalı vekillerden FETÖ’yü kurtarma çağrısı - Resim : 1

‘HAREKETE GEÇİLMELİ’

“BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, uluslararası hukuku ihlal eden muğlak suçlamalara dayalı yaygın veya sistematik hapsetme veya diğer ciddi özgürlükten mahrum bırakma uygulamalarının insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini defalarca ifade etmiştir.

“Bakanlar Komitesini, 2518 (2023) sayılı Karar ve 2261 (2023) sayılı ‘Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması çağrısı’ Tavsiye Kararında ifade edildiği üzere, yukarıda açıklanan olağanüstü konularda kararlı bir şekilde harekete geçmeye davet ediyoruz.”

24 VEKİLDEN İKİSİ DEM’Lİ

Deklarasyona imza atan isimler şunlar: Paul Gavan (İrlanda), Nerea Ahedo (İspanya), Hannah Bardell (İngiltere), Sevilay Çelenk Özen (Türkiye – DEM Parti), Roberto Ciavatta (San Marino), Jeremy Corbyn (İngiltere), Constantinos Efstathiou (Güney Kıbrıs), Emmanuel Fernandes (Fransa), Joël Giraud (Fransa), Andrej Hunko (Almanya), Marietta Karamanli (Fransa), Kimmo Kiljunen (Finlandiya), Stephanie Krisper (Avusturya), George Loucaides (Güney Kıbrıs), Alain Milon (Fransa), Simon Moutquin (Belçika), Marco Nicolini (San Marino), Joseph O'reilly (İrlanda), Berdan Öztürk (Türkiye – DEM Parti), Thomas Pringle (İrlanda), Tommy Sheppard (İngiltere), Søren Søndergaard (Danimarka), Anne Stambach-Terrenoir (Fransa), Nataša Sukıč (Slovenya).

Avrupalı vekillerden FETÖ’yü kurtarma çağrısı - Resim : 2

FETÖ’CÜLERİ SEVİNDİRDİ

FETÖ’cülerin AİHM’deki avukatlarından Hakan Kaplankaya, sosyal medya hesabından “Raporumuzda savunduğumuz Türkiye'deki tutuklama pratiğinin insanlığa karşı suç teşkil edeceğine dair görüşün, AKPM üyeleri tarafından da paylaşılması sevindirici.” dedi. FETÖ’cülerin yurt dışındaki avukatlarından Gökhan Güneş de deklarasyonu “AKPM milletvekillerinden önemli çağrı” başlığıyla duyurdu.

366 FETÖ’CÜ AKLANMIŞTI

AİHM, FETÖ hükümlüsü Yüksel Yalçınkaya davasında, Bylock kullanma, Bank Asya’ya para yatırma ve FETÖ’nün derneklerine üye olma gerekçelerini, terör örgütü üyesi olması için yeterli olmadığını iddia ederek ihlal kararı verdi. Yalçınkaya kararının emsal nitelikte olduğu ileri sürülerek çok sayıda FETÖ hükümlüsü, AİHM’e aklanmak için başvuru yaptı. Ayrıca AİHM İkinci Dairesi, 12 Aralık’taki Kolay ve diğerleri v. Türkiye davası ile Mecit ve diğerleri v. Türkiye davasında Yalçınkaya kararını emsal göstererek 366 FETÖ üyesini aklayan karar verdi.

YENEROĞLU TÜRKİYE’Yİ SUÇLADI

Avrupalı vekillerden FETÖ’yü kurtarma çağrısı - Resim : 3

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, AKPM milletvekillerinin deklarasyonuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yayınladı.

Yeneroğlu, “Ülkemizin utanç verici halini bir kez daha ortaya koyan bu belge, ülkemizde kişi özgürlüğü ve güvenliğinin ne denli tehlike altında olduğunu da ortaya koyuyor. İktidar, propaganda ile toplumumuzu manipüle etme girişimlerini sürdürürken, dünya alem ne olduğunu, ne bittiğini biliyor.” diyerek Türkiye’yi suçladı. Yeneroğlu’nun açıklamasını Nurcu Yeni Asya gazetesinin genel yayın yönetmeni Kazım Güleçyüz’ün paylaşması da dikkat çekti.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Avrupalı, vekillerden, FETÖ’yü, kurtarma, çağrısı,
Yorumlar
Haber Yazılımı