Bingöl'de demir cevheri keşfi
Haber
13 Haziran 2023 - Salı 03:50 Bu haber 1612 kez okundu
 
Bingöl'de demir cevheri keşfi
Bingöl'de cari açığı yıllık 600 milyon dolar düşürecek ölçekte demir cevheri keşfedildi. İstihdam ve yatırıma önemli katkı sağlayacak gelişmeyi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı
Ekonomi Haberi
Bingöl'de demir cevheri keşfi

Bingöl'de ülke ve bölge ekonomisi için önemli bir keşif yapıldı.

İstihdam ve yatırım odaklı projeyi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, memleketini ziyareti sırasında duyurdu:

"Servi bölgemizde çok ciddi bir demir cevheri keşfettik. Bunun proje çalışmaları devam ediyor. 800 milyon dolara kadar ilk etapta bir yatırım planlıyorlar. İnşallah önümüzdeki kısa vadede bu proje başlayacak. Sadece Bingöl'e değil Türkiye'ye katmak değer kazandıracak. Yılda 600 milyon dolar cari açığı düşürecek, tek başına bu proje. Çok sayıda insanımıza iş ve aş imkanı oluşturacak."

 

300 milyon ton rezerv tespit edildi

Arama çalışmalarının devam ettiği bölgede 162 bin metre sondaj çalışması yapıldı ve yaklaşık 300 milyon ton demir cevheri rezervi tespit edildi.

Tesiste toplam 100 milyon ton demir cevheri yani pelet üretilmesi hedefleniyor.

Genç ilçesi Servi bölgesinde teknik ve fiziki çalışmalar sürüyor.

Dışa bağımlılık düşecek

Proje ile demir çelik sektöründe ham maddede dışa bağımlılık ciddi ölçüde azalacak.

Yerli ve milli kaynakların ekonomiye kazandırılacağı tesisin kısa sürede tamamlanarak üretime başlaması hedefleniyor.

endine yetebilir rezerv yapısına sahip olmanın hayati önem taşıdığını aktaran Erdem, şunları kaydetti:

"Erdemir, Bingöl'deki demir cevheri maden işletmesinde yapılacak bu stratejik yatırımla geriye entegrasyonda büyük bir adım atarak en önemli ham madde kaleminde dışa bağımlılığı ciddi anlamda azaltacak. Aynı zamanda yıllık üretilecek 3 milyon ton peletin bugünkü fiyatlar ile yıllık 600 milyon dolarlık ithalatı azaltıcı etkisi yanında, Erdemir'e de yıllık 200-250 milyon dolarlık ilave brüt kârlılık kazandıracağını öngörüyoruz.

Hedeflenen 100 milyon tonluk pelet üretim tonajı ile Erdemir'e sağlayacağı katkının yanında ithalatı azaltıcı etkisiyle ülke ekonomisine vereceği fayda, çok önemli değer yaratacaktır. Erdemir'in çelik sektöründeki gücü, birikimi ve Ermaden'in madencilik alanındaki uzmanlığıyla kurulacak tesis, OYAK Grubu şirketlerinden Erdemir'in ihtiyacının büyük kısmının milli ve yerli kaynaklardan karşılanmasını sağlayacak. Bu yatırımın ülkemiz ekonomisine, paydaşlarımıza ve üyelerimize hayırlı olmasını diliyorum."

Kurulacak tesis, tüm bölgede önemli ölçüde istihdam yaratıp tesisin inşaat süreçlerinde 2 bini aşkın, faaliyete geçtiğinde de yaklaşık 1.000 kişilik istihdam sağlayarak bölge ekonomisine önemli katkıda bulunacak.

Tesis aynı zamanda son yıllarda çelik sektörünü derinden etkileyen ticaret kotaları, emisyon ticaret sistemleri, emtia krizleri ve tedarik zincirindeki bozulmaların etkisini sağlayacağı yüksek karlılıkla hafifletecek, grubun rekabet gücüne ve sürdürülebilirliğe hizmet edecek.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bingöl'de, demir, cevheri, keşfi,
Yorumlar
Haber Yazılımı