Bütçe açığını emekliye Mİ yıktılar?
Haber
18 Ocak 2024 - Perşembe 02:30 Bu haber 725 kez okundu
 
Bütçe açığını emekliye Mİ yıktılar?
Aylığı 7 bin 500 liranın altında olan milyonlarca emekli aslında sadece yüzde 33 zam aldı. Artışlar yine kök ücretten hesaplandı. TÜED Genel Başkanı Ergün, ‘TÜİK rakamı bile baz alınsa en düşük emekli aylığı 10 bin 318 lira olacaktı.’ dedi. Emekliler, ‘Gördüğümüz muamele bu mu?’ diye sordu
Ekonomi Haberi
Bütçe açığını emekliye Mİ  yıktılar?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan en düşük emekli aylığını 10 bin liraya çıkaran ve SSK ile Bağkur emeklilerinin aylıklarına ilave yüzde 5 artış yapan düzenleme, emekliler tarafından yetersiz bulundu. Asgari ücret 17 bin 2 lira, TÜRK-İŞ tarafından açıklanan açlık sınırı ise 14 bin 431 lira iken en düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesini “2024 emekliler yılı olacak.” ifadeleriyle duyuran iktidara, vatandaştan sert tepki geldi.

 

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, en düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi ile SSK ve Bağkur emeklilerinin aylıklarına yüzde 5'lik ilave artışın emeklilerin beklentilerinin altında kaldığını belirterek, söz konusu artışların gözden geçirilmesini talep etti. Ergün, temmuz ayı beklenmeden emekli aylıkları arasında oluşan makasın da bir an evvel kapatılmasını istedi.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Yaptığı yazılı açıklamada, milyonlarca emeklinin en düşük emekli aylığı aldığına ve 10 bin liraya yükseltilen en düşük emekli aylığının 14 bin lira olarak hesaplanan açlık sınırının bile altında olduğuna dikkati çeken Ergün, şunları kaydetti:

"TÜİK dahi geçen 6 aylık TÜFE oranını yüzde 37,57 olarak açıklamıştır. Yani TÜİK rakamı bile baz alınsa en düşük emekli aylığı 10 bin 318 lira olacaktı. Kaldı ki en düşük aylık ödemesinin 7 bin 500 lira yapıldığı nisan-aralık 2023 döneminde TÜFE artışı yüzde 46,3 düzeyindeydi. Buna göre de en düşük aylık ödemesi 10 bin 972 lira olmalıydı."

RAKAM CAMBAZLIĞI

 

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmesi, kök aylık tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Sosyal Politika Uzmanı Aziz Çelik de sosyal medyada şunları yazdı: “En düşük emekli aylığına resmi enflasyon kadar bile zam yapılmadı! Tamamlanan en düşük emekli aylığı yüzde 33 artışla 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıktı. En düşük aylık Mart 2023'te 7 bin 500 lira olmuştu. O tarihten bu yana resmi enflasyon bile yüzde 46,4 arttı. Milyonlarca emekli resmi enflasyon kadar bile artış alamayacak. 7 bin 500 lira ve üzeri kök aylığı olan işçi ve Bağkur emeklileri yüzde 42,6, memur emeklileri yüzde 49,5 zam alacak. Kök aylığı düşük olan milyonlar sadece yüzde 33 zam alacak. Tıpkı Temmuz 2023'te olduğu gibi emekliler bir kez daha aldatıldı.”

‘EN AZ PARADA BİRLEŞİYORUZ’

Bütçe açığını emekliye yıktılar - Resim : 1

İstanbul’da yaşayan 68 yaşındaki emekli Tekel işçisi Mehmet Evcimen Kartal, tepkilerini şöyle dile getirdi: “Emeklilerin aylığı müthiş düşük. Emekliler sahipsiz. 2003’te emekli oldum. O zaman bi emekli çok rahat ev alabiliyordu. Bugün bi oda bile alamıyorsunuz. Benim emekli aylığım o zaman asgari ücretten fazlaydı. Yıllar ilerledikçe bu duruma geldik. Artık insanlar en az parada bir araya gelmeye başladı.”

‘GÜZEL Bİ HAYATIMIZ VARDI, ŞİMDİ YOK’

Eşi Zeynep Evcimen de “Hangi markette indirim olduğunu takip ediyoruz. Bundan 8 sene önce eşimin bir maaşıyla çocuğumu yurtdışında dil eğitimi almaya yolladık, kredisini çektik, ödedik. Zorlanmadık da ama bugün bırakın dil okuluna göndermeyi çocuk okutamam. Çok güzel bir hayatımız vardı şimdi bir hayatımız yok. Hep hesap kitap peşindeyiz. Eve bağımlı kaldık.” dedi. İ

stanbul’dan 1945 doğumlu Tahsin Erler de Türkiye’de iktidarın ekonomi kurmaylarının yürttüğü para politikalarıyla emeklilerin de emekçilerin de ezildiğini ve bu politikalarda bir çıkışın olmayacağını vurgulayarak sitem etti. Emeklilerin alım gücü düşerken milletvekili maaşlarının sorunsuz bir şekilde arttığına dikkati çeken Erler, Cahit Sıtkı Tarancı’nın Hancı şiirine atıf yaparak “Halimi sorma külmelaliz. Öteyi ne sen sor, ne ben söyleyeyim hancı.” dedi.

‘PAZARA GİTMEYİ BIRAKTIM’

Bütçe açığını emekliye yıktılar - Resim : 2

Kiranın ortalama 14 bin lira olduğu İzmir’de de emeklinin yüzü gülmedi. İşçi emeklisi Bahattin Erbey, İzmir Dikili’de eşiyle beraber yaşıyor. Geçen yıla kadar çocuklarının okul masraflarını karşılıyordu. Gelen zammı şöyle değerlendirdi:

“Ben Dikili’de bahçeli bir evde oturuyorum. Neyse ki vaktiyle onu alabilmişiz. Eğer evim olmasaydı bu kadar parayla ne yapacağımı bilemezdim. 5 puan gerçekten şaşılacak derecede absürt. Asgari ücret 17 bin 2 lirayken emekli neden 10 bin lira alıyor? Biz yıllarca ülkemiz için çalışıp çabaladık. Gördüğümüz muamele bu mu? Bu maaşla hayatta kalmak mümkün değil. Ben kendi bahçemde aileme yetecek kadar üretim yapıyorum. Pazara gitmeyi bıraktım. Ürettiklerimle karnımı doyuruyorum. Yarın bir gün üretim yapmayı bıraksam emin olun aç kalmıştım. Biz emeklileri sanırım bu ülkede istemiyorlar. İzmir gibi büyükşehirde yaşamamız iyice zorlaştı. Maaşlarda iyileştirme beklediğimiz halde bizi hezeyana uğrattılar.”

‘ÜCRET ZAMLARI DEĞİL ORTODOKS POLİTİKA BATIRIR’

En düşük emekli aylığının 10 bin lira olarak belirlenmesiyle, asgari ücrete oranı yüzde 60’a geriledi. Bu emeklilerin aylık giderinin milli gelirden aldığı payı 2 puanın üzerinde düşürdü. Uzmanlar, tasarrufun düşük emekli aylıkları politikasıyla yapılmasını eleştirdi. Ekonomist Serhat Latifoğlu “Ortodoks politikalar iyiden iyiye hükümetin altını oyan bir noktaya gidiyor. Emekliye yapılan zam alım gücünde yaşadığı kaybı karşılamaktan çok uzak. Emekliye, asgari ücrete yapılan zamdan hiçbir ülke batmamıştır. Ama ortodoks politikalarla batan onlarca ülke sayarım size.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bütçe, açığını, emekliye, Mİ, , yıktılar?,
Yorumlar
Haber Yazılımı