Cemal Öztaylan’ın işi zor.!
Haber
02 Şubat 2024 - Cuma 04:45 Bu haber 2358 kez okundu
 
Cemal Öztaylan’ın işi zor.!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı...
Manşet Haberi
Cemal Öztaylan’ın işi zor.!

31 Mart yerel seçimlerinin CHP yanı sıra en güçlü alternatifi ve adayı AK Parti ile Cumhur İttifakı.Büyük şehinde gerek Körfez ve gerekse de Genay Marmara’ya bakıldığında CHP’nin kıyı şeridinde öne çıkan siyasal üstünlüğü son 5 yıl ile sınırlı olmaktan uzak, ortalama iki veya üç dönemi kapsıyor. Bandırma’da da üç dönemdir yani toplam 15 yıldır CHP yerel iktidarda ve  üçüncü 5 yıllık dönemi de kazanmanın arayışını sergiliyor.

Kuşkusuz, AK Parti’nin ve Cumhur İttifakının başkan adayı olarak Cemal ÖZtaylan’ı belirlemiş olması  tümüyle siyasal hesapları, iktidar olabilme hesaplarını alt üst etmiş durumda. Bu da doğal. Çünkü, 15 yıldır siyasi arenaya inmeyen ve her fırsatta da inmeyeceğini söyleyen Cemal Öztaylan, sonunda sahaya indi ve Öztaylan’a siyaseten rakip olabilmek ve karşılıklı mücadeleye girişmek de siyaseten her yiğidin harcı olmasa gerek.

Bunun için her şeyden önce karşınızdakini iyu ölçüp, biçmeli ve iyi tanımalısınız ki, ortada siyaseten manyak bir özgeçmiş var. Siyasal rüştünü hemen her alanda ispat etmiş, müthiş bir siyasal deneyim ve birikime sahip Cemal Öztaylan’ın şu anda mevcut belediye başkan adayları dikkate alındığında orantısız bir aday tablosunun yaşandığı görülecektir. Hemen kimse böbürlenmemeli. Bu aynı zamanda Cemal’e ayrı bir sorumluluk da yüklüyor. 31mart’da Bandırma’da yerel seçimleri kazanmak zorundasınız ve bu da 2009 yılı yerel seçimlerinden 2019 yerel seçimlerine partinizin elde ettiği oy oranı dikkate alındığında hiç de kolay olmadığı görülecektir. Bunu da en iyi Cemal Öztaylan biliyor. AK Parti ile CHP arasındaki oy makasının hemen her seçimde CHP lehine açıldığı bir atmosferde bu makas açıklığını  AK Parti ve Cumhur İttifakı lehine kapatmak tabii ki mümkün ama kolay da değil.

Örneğin,2009 yerel seçimlerinde 269 sandıkta  82.906 seçmen oy kullandı. CHP başkan adayı Sedat Pekel   33,8 oy oranı ile 22.975 oy alarak başkan seçilir ve yerel iktidarı kazanırken, AK Parti 30,4 oy oranı ile oyların 20. 708’ini alarak yerel seçimi  ve yerel iktidarı kaybetti.

2014 yerel seçimlerinde Bandırma’da 107.783 seçmen 377 sandıkta oy kullanırken oyların 45,8’ini alan CHP’li Başkan adayı dursun Mirza,42,834 oy alarak yerel iktidarı kazandı. AK Parti Recep Şekerci’nin başkan adaylığında  oyların 35ini yani  32,718 oy alarak yerel seçimi kaybetti.

2019 yerel seçimlerinde 115.567 seçmen 372 sandıkta oy kullandı. CHP başkan adayı Toyga Tosun oyların 55.44’ünü alarak 55,481 oy alırken, Alp Bostancı başkanlığındaki AK Parti,38.34 oy oranı ile  36.396 oy alarak yerel seçimi CHP ve Millet İttifakı karşısında kaybetti.

2009 yerel seçimlerinden başlayarak 2014 ve 2019 yerel seçim sonuçlarını niçin verdik? Şunun için:82.906 seçmenden 115 bin567 seçmene ulaşıyoruz. Son 14 Mayıs 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli genel seçimlerinde ise 123 .239 seçmen  360 sandıkta  oy  kullanmış. Millet İttifakı  oyların 53.21’ini alırken Cumhur İttifakı oyların 36.97’sini almış. Ak Parti’nin  oyları ise 28b99’da kalmış..!

Şu söylenebilir.2009’dan bugüne kentin toplam nüfusunda ciddi sid artış yaşanmadığı için seçmen sayısında da anormal bir artış yaşanmamış gözüküyor ama yine de ortada bir artış var. Yaşlı ve orta yaşlı kuşak  Cemal öztaylan’ı biliyor ve  belediye başkanlığı dönemine tanık.29 Mart 2004 yılında AK Parti’den belediye başkanı seçildiği zaman ve 8 Mayıs 2007’oe belediye başkanlığını bırakıp milletvekilliği  adaylığı için istifasına kadar yaşları  16-17’ninüzerinde olan kentin genç bayan ve erkekleri bugün kaç yaşındalar?30’lu yaşlardan söz ediyoruz ve bu insanların hepsi bugün seçmen ve bu seçmen kitlesini de en iyi bilen ve tanıyan oğlu milletvekili Ali Taylan Öztaylan.!

Bu genç ve orta yaşa merdiven dayamış kuşak acep ne ölçüde Cemal Öztaylan’ı tanıyor ve yapılan işleri, verilen hizmetleri biliyor? Bu ciddi siyasal ve toplumsal bir sorun ve sıkıntıdır. Hiç bir parti bu kuşak kopuşması ve yabancılaşmasıyla yol yürüyemez. Önümüzde yerel seçimlere iki ay var ve bu kısa süre zarfında bu kuşak kopuşması ve ayrışmasının ortadan kalkması bir zorunluluk. Siyaset bilimi ve siyaset sosyolojisini bilmek ve gözetmek gerek.

İttifaklar nezdinde yaşanan kaotik ortam ve didişmeler ne AK Parti’yi ne de Cumhur İttifakını bağlamıyor, ilgilendirmiyor. Tam tersi bu gibi konulanda en rahat olan AK Parti ve Cumhur İttifakı ve emin adımlarla yoluna devam ediyor. Ak Parti, siyasal partiler içinde  en örgütlü ve en güçlü gençlik örgütlenmesine sahip. Kuşkusuz, Bandırma için durum farklı ve bu sadece gençlik örgütlenmesiyle sınırlı değil. Bu da ayrı bir tartışma konusu ve Öztaylan, bu alanda da yaşanan mevcut sıkıntıları öncesiyle çok iyi biliyor.

Biz bu makalemizle AK Parti nezdinde yaşanan ya da yaşanması olası kuşak çatışmalarına dikkat çektik. Bu alanda CHP’nin avantajlı ve çok güçlü olduğunu da belirtelim ve CHP, bu alandaki başarısını en iyi şekilde kullanmaya çalışacaktır. Bu süreç de bir eksik var. O da Sedat Pekel. Bir anlamda Öztaylan’ın adaylığıyla terazinin bir kefesi boş kaldı. Bir anlam da gözümüz Pekel’i arıyor.!

Bandırma Belediye Başkan adaylığı kesinleşen Cemal Öztaylan’ı kutluyor ve mücadelesinde başarılar diliyorum.

Esen kalın..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Cemal, Öztaylan’ın, işi, zor.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı