Hatay,AK Parti'de kaldı
Haber
08 Nisan 2024 - Pazartesi 17:50 Bu haber 429 kez okundu
 
Hatay,AK Parti'de kaldı
Yüksek Seçim Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Hatay ile ilgili itirazını reddetti.
Siyaset Haberi
Hatay,AK Parti'de kaldı

31 mart yerel seçimlerkinnde ihtilaf yaşanan şehirlerden biri deHatay'dı. 9 Şubat deprem felaketinde en çok etkilenen yerlerden biri olan Hatay'da, AK Parti Adayı Mehmet Öntürk, yüzde 44,48, CHP Adayı Lütfü Savaş yüzde 44,05 oy almıştı. CHP vefat eden seçmenler adına oy kullanıldığını iddia ederek YSK'ya itirazda bulundu.

 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Hatay ile ilgili itirazını değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu, ret kararı verdi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Mehmet Öntürk, CNN Türk'e yaptığı değerlendirmede, CHP'lilerin zaman kazanmaya çalışmak için itirazda bulunduğunu, Hatay'da işçilerin maaşlarının dahi ödenmediğini söyledi. Öntürk, "Hukukun kararı hepimizi bağlıyor. Doğru bir karar. Seçimde hiçbir sandıkta itiraz edilmiş bir süreç yoktu. Seçimi kaybettikten sonra CHP'li arkadaşların zaman kazanmak için yaptıkları bir iş. Şu an stoklarda yakıtımız bile yok. İşçilerin maaşı ödenmiyor. Bunlarla uğraşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sürecin sandık kurulu başkanlarına hakaret olduğunu dile getiren Öntürk, "4-5 gün zaman kazandılar ama lüzumsuz bir iş olduğu belliydi. Bu tamamen oradaki sandık kurulu başkanlarına hakarettir. Orada her partinin temsilcileri, üyeleri var. Onlara hakarettir. 2014 seçimini de 3 bin oyla AK Parti kaybetti. Hatay'da kritik bir seçmen yapısı var. Millet iradesine saygı duyuyoruz." dedi.

YSK İTİRAZLARI DEĞERLENDİRDİ

 

YSK'nın aldığı diğer kararlar ise şöyle:

AK Parti'nin Ardahan'da seçimlerin yenilenmesi yönündeki talebi reddedildi.

-AK Parti'nin Iğdır'da seçimlerin yenilenmesi talep reddedildi.

-Yeniden Refah Partisi'nin , Iğdır Aralık ilçesinde seçimlerin yenilenmesi yönündeki talebi reddedildi.

-AK Parti'nin Bitlis Tatvan'da oyların yeniden sayılması yönündeki talebi reddedildi.

-CHP'nin Yozgat Boğazlıyan'da seçimin yenilenmesi talebi reddedildi.

-MHP'nin Kırşehir Mucur'da yeniden sayım talebi reddedildi.

-DEM Parti'nin Ağrı Hamur'da oyların yeniden sayımı talebi reddedildi.

-AK Parti'nin Nevşehir Merkezdeki tüm oyların yeniden sayılma talebi reddedildi.

 

CHP YSK ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

YSK'dan Hatay kararı! CHP itiraz etmişti - Resim : 1

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici, YSK'ya 80 sayfalık itiraz dilekçesi sunduklarını bildirdi. Kentteki 'ölü seçmenler' hakkında bilgi talep eden Binici, Hatay'da yeniden sayım istediklerini açıkladı.

Binici açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hatay için olağan itiraz dilekçemizi vermiş bulunmaktayız. İlçeler için itiraz dilekçelerimizi ise dün akşam itibariyle verdik. Yarın YSK'nın gündemine alınmasını bekliyoruz. Kayseri Pınarbaşı ilçesinde seçimin iptal kararı mühürsüz oy torbalarına ilişkindir ama aynı şekilde Ardahan Çıldır ilçesinde aynı gerekçe olup Kütahya sayılırken Hatay'ın Samandağ ilçesi sayılmamaktadır. Kapsamlı 80 sayfalık dilekçemizde bu hususları da belirttik.

YA TAMAMI YA GEÇERSİZ OYLAR SAYILSIN’

“Hatay'da yaptığımız olağanüstü itiraz kısmına gelirsek, bizim öncelikle Hatay'da talebimiz bütün oyların sayılması, mümkün olmadığı takdirde geçersiz oyların sayılması olup, yine tespit ettiğimiz 3 bin 389 ölü seçmen bulunmaktadır. Biz bu ölü seçmenin nasıl kullandığının tespitini talep ediyoruz. Seçimin iptalini istiyoruz.

“Bizim tespit edebildiğimiz 20 sandıkta sandık kurulu başkanları polis ve zabıta memurlarından oluşmaktadır. Yani kanunun aksine bir sandık kurulu oluşumu söz konusudur. Dolayısıyla Hatay'da olağanüstü bir şekilde seçimin iptalini talep ediyoruz. Bugün verdiğimiz dilekçenin ana başlıkları da bu kapsamdadır. Buradan bütün il, ilçe seçim kurulları dahil olmak üzere hakimlere, seçim kurulu üyelerine adalete uygun haklı hakkaniyetli ve kanuna uygun bir şekilde davranmaya davet ediyoruz.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Hatay,AK, Parti'de, kaldı,
Yorumlar
Haber Yazılımı