Karışan yerel seçim trafiği
Haber
18 Şubat 2024 - Pazar 07:04 Bu haber 1365 kez okundu
 
Karışan yerel seçim trafiği
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı..
Manşet Haberi
Karışan yerel seçim trafiği

31 Mart’da gerçekleşecek yerel seçimler öncesi CHP’de belediye başkan adayının belirlenmesi sürecinde yaşananlar ve CHP Genel Merkezi’nin oldu-bitti ile Dursun Mirza’nın başkan adayı belirlemesiyle hem CHP’de nem siyasette hem de Bandırma’da ortalık toz dumana bürüdü.

 

Partili partisiz herkes aynı soruyu soruyor: Bu sonuç nasıl belirlendi ve bu iş nasıl oldu? Ne yazık ki, bu sorunun yanıtı şimdilik yok.!

 

Bugüne kadar hep yazdım ve hep vurguladım: Kimse Bandırma’lıları ve seçmeni aptal yerine koymamalı ve koymasın dedim. Bunu özellikle belirtip, vurguluyorum, Çünkü, ortada olup-bitenlere kuşkuyla yaklaşmak ve karşı çıkmak için insanların nedeni var.

 

Örneğin, Bandırma’da bir karara varmak için bir ankete ve pozitif sonuca ihtiyacınız mı var? Her şey ortada ve bir bakalım.!

 

Bandırma CHP 38. Olağan Kongre sürecine, 3081 parti üyesinin oyuna baş vurarak mahalle delegelerini seçerek, işe başladı. İki aday vardı. Dursun Mirza’nın desteklediği Mavi Liste’nin adayı Cemal Adıgüzel ile Tolga Tosun’un desteklediği Beyaz Listenin adayı Mehmet Atak arasındaki siyasi rekabeti açık ara olmaktan öte ezici bir farkla Beyaz Liste  nezdinde Mehmet Atak yani mevcut belediye başkanı Tolga Tosun kazandı.

 

CHP İlçe delege seçimleri sonrası 23 Ağustos’ta Grand Asya’da milletvekili Ensar Aytekin’in Divan başkanlığında ilçe kongresi gerçekleşti. İlçe başkanlığı için Dursun Mirza’nın desteklediği Cemal Adıgüzel ile Tolga Tosun’un desteklediği Mehmet Atak, ilçe başkanlığı için bir kez daha yarıştı. Yapılan oylamada, Mehmet Atak ve yönetim kurulu 215 oy alırken, Cemal Adıgüzel ve yönetim kurulu 141 oy aldı. Böylece Belediye Başkanı Tolga Tosun’un desteklediği Mehmet Atak yeniden ilçe Başkanı seçildi.

 

Manidardır ve bir o kadar garip ve düşündürücüdür...!

 

14 Mayıs ve 24 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ile milletvekilliği genel seçimlerinden 2 ve 3 ay sonra gerçekleşen delege seçimleri ve ilçe kongresi seçim sonuçları ortadayken, CHP Genel Merkezinde neler yaşandı ve neler döndürüldü ki, Bandırma’da partinin başkan adayı son güne bırakılıp, Mirza’nın adaylığında karar kılındı.

 

Görünen o ki, sorun ve sıkıntı Bandırma CHP ile sınırlı değil ve ardı ardına partiden istifa sesleri yükseliyor. Açıkça ifade edeyim: Dursun Mirza’da siyaseten aptal bir insan değil. Cılkı çıkmış/çıkartılmış bir  başkanlık yarışının kendisine de partisine de hiçbir yarar getirmeyeceğini bilir ve görüyordur. Onun-bunun yardımı, katkısı hikaye.! Siyasal yaşamda siyasi  entrikacılığın, kumpasçılığın, belden aşağı vurmanın  sonu hüsrandır ve  kıyakçılığın sonu ise ayakçılıktır.

 

Bu arada ben, bu süreç konusunda Tolga Tosun’un da siyaseten gerekli dersleri çıkartacağına inanmak istiyorum. Ortada bir tezgah ve kumpas var ise, Tosun’un yaşananları önceden görmek ve oyunları bozup, kendisini ve partisini koruması gerekiyordu. Kim bilir, belki gördü, gösterildi ama uygun  refleksleri geliştiremedi ya da işin bu noktalara taşınacağını anlayamadı.

 

Kim bilir.!!!??

 

Olayın bir diğer yönü delege ve ilçe kongresi sonrasında kulağının üzerine yatmayıp, Mirza’nın bu konudaki direngenliğini görüp öngörerek, başkan adaylığı konusunda ön seçim konusunda ısrarcı olmalı ve  inatçı bir duruş sergilemeliydi. Kongre ile bu iş zaten bitti, genel merkez bu gerçeği görür anlayışının  karma karışık bir hale bürünmüş, kimin eli kimin cebinde belli olmayan CHP genel merkezinde hiçbir anlamının olmayacağını görmeli ve bilmeliydi. Hadi bunu da siyaseten toyluğuyla ilişkilendirelim ama Tolga Tosun’un kellesini kopartmakla meşgul olanlar anlaşılan boş durmamış!

 

Yerel seçimlere 42-43 gün kaldı. Bugüne kadar her seçimde CHP’ye oy vermiş seçmen CHP’de yaşananlar karşısında şaşkın ve üzgün. Yerel iktidarda değişim ve yenilenme kaçınılmaz görünüyor. DEM’in, PKK’nın siyasal uzantısının, Bandırma’da karşılığı yok. Seçim sonucunu etkileyemeyeceği gibi, bu muhabbet CHP’ye Bandırma’da oy kaybettirir. İyi Parti’nin ise hali ortada. CHP, kendi içinde bölünmüş durumda ve yaşananları CHP’lilerin sindirmesi zor. Mirza’nın ‘nerede kalmıştık’ söyleminin siyasi karşılığı yok. Çünkü, 15 yıldır CHP, Bandırma’da yerel iktidarda.

 

Bandırmalı seçmenin de kendi içinde arapsaçına dönmüş CHP’yi ve Mirza’yı kurtarayım diye bir derdi ve davası yok.! Bandırmalı, ekmek/su gibi hizmet ve yatırım bekliyor, aç.! Yani birilerinin yerel iktidar, koltuk  derdi, kenti germiyor. Bu nokta da, yerel siyasette herkesin hesabını alt üst etmiş bir Cemal Öztaylan  ve Ak Parti gerçeği var. Bağırıp çığırarak, ortalığı velveleyle karıştırıp, geçmişdeki gibi türlü algı operasyonlarıyla sindireceğiniz, egale edeceğiniz bir insan değil Öztaylan ve kuru gürültüye papuç bırakmaz.!

 

Ben, seçim yaklaştıkça Öztaylan’a dönük yine kirli algı operasyonlarının gündeme taşınacağını öngörüyorum. Ki başlatıldı da.. Aslı astarı olmayan ‘Bandırma’lılara nah dedi’, söylentileri havada uçuşuyor. Bir anlamda Öztaylan, siyasi mücadelede agresif kılınmaya, kışkırtılmaya  çalışılıyor.

 

Şimdilik bu kadar. Esen kalın.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Karışan, yerel, seçim, trafiği,
Yorumlar
Haber Yazılımı