Kılıçdaroğlu'ndan HDP'ye ziyaret
Haber
20 Mart 2023 - Pazartesi 15:59 Bu haber 1241 kez okundu
 
Kılıçdaroğlu'ndan HDP'ye ziyaret
CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Siyaset Haberi
Kılıçdaroğlu'ndan HDP'ye ziyaret

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal KılıçdaroğluHDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ı TBMM’de ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Kılıçdaroğlu'na CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Grup Başkanvekili Özgür Özel eşlik etti. HDP'den Parti Sözcüsü Ebru Günday ve Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da görüşmede yer aldı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

 

Kılıçdaroğlu, HDP’ye hazırladıkları güçlendirilmiş parlamenter sistem ve anayasa değişikliği ve ortak mutabakat metnini verdiğini belirterek, "Türkiye’nin pek çok sorununu gündeme taşıdık. Bağımsız ve tarafsız yargı mutlaka olmalı, hukuk devleti mutlaka olmalı, sosyal devletin mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor. Temel hak ve hürriyetlerin korunması konusu ortak talep olarak dillendirildi. Çevre ve iklim değişikliği konusundaki duyarlılık karşılıklı olarak ifade edildi" dedi.

'KAYYUM ATAMASINI ASLA DOĞRU BULMUYORUZ'

Kılıçdaroğlu, ziyaret sırasında pek çok konuyu masaya yatırdıklarına vurgu yaparak şöyle devam etti:

"Yerel yönetimler üzerinde duruldu; 'yerel yönetimlerin kayyum uygulamasını, kayyum atamasını asla doğru bulmadığımızı' ifade ettik Sayın Başkanlara. Seçimle gelen seçimle gider. Demokrasinin temel kuralı budur. Siz demokrasiyi yok ederseniz, halkın iradesini ipotek altına alırsanız bu doğru bir uygulama değildir. Demokrasiyi savunmak insan haklarını savunmaktır, yargı bağımsızlığını savunmaktır. Siyaset artık bir kavga alanı olmamalı. Bu ülke artık kavga etmeden bıkmadı mı? Arkadaş siz kavgadan bıkmadınız mı? Kucaklaşmak varken, hangi gerekçeyle kavga ediyoruz? Toplumu niçin kamplaştırıyoruz? Biz birlikten, beraberlikten yanayız. Biz birlikte hareket etmekten yanayız. Siyaset sorun yaratmamalı, siyaset var olan sorunları çözmeli."

'PARTİ KAPATMAK DOĞRU DEĞİLDİR'

Kılıçdaroğlu, parti kapatılmasına karşı çıktıklarını belirterek, "21'nci yüzyıldayız, hala 'parti nasıl kapatırız?' Bu arayışlar doğru değil. Parti kapatmak doğru değildir. Bugüne kadar kapatılan partilerin farklı isimlerle siyaset sahnesinde yer aldığını ve halkın da buna destek verdiğini biliyoruz" dedi.

Kadına yönelik şiddetin artık son bulması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kadına yönelik şiddetin mutlaka son bulması lazım. Bu konuda toplumun bir duyarlılığı var. Ve bu duyarlığı siyaset kurumunun kendi ruhunda hissetmesi lazım. Çok açık, net bir şekilde siyaset kurumunun buna tavır alması lazım. Bu tavır alındığı zaman göreceksiniz ki, Türkiye’de kadınlar da özgürce siyaset yapabilecektir. Dolayısıyla kadın toplumun en önemli aktörlerinden ve erkeklerle eşit haklara sahip olması lazım. Tüm dezavantajlı gruplarla ilgili siyaset kurumunun üzerine düşeni yapması gerekir. Dezavantajlı grupların haklarının teslim edilmesi ve özgürce yaşam koşullarının önünün açılması gerekir. Yargının siyasetin üzerinde bir sopa olarak kullanılması kabul edilemez. Biz yargıçlardan, siyasi iktidarın baskısına boyun eğmemesini istiyoruz" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, 11 ili etkileyen deprem konusunu da görüştüklerini, acil bir onarım programının devreye konulması gerektiğini kaydetti.

'TÜM SORUNLARIN ÇÖZÜM ADRESİ TBMM'DİR'

Kılıçdaroğlu, tüm sorunların çözüm yerinin Türkiye Büyük Millet Meclis’i (TBMM) olduğunu dile getirerek, "Kürt sorunu dahil, bütün sorunların çözüm adresi TBMM'dir. Meclis'in varlığı zaten sorunları çözmesinden kaynaklanmaktadır. Kuruluşundan bu yana Türkiye’nin en temel sorunları TBMM’de çözülmüştür. Var olan sorunların tamamını çözeceğiz. Hiçbir sorun çözümsüz değildir. 'Efendim şu sorun çözülmez.' Niye çözülmesin. TBMM’nin kapasitesi sorun çözmeye yeterli değil mi? Hayır efendim yeterli. Biz demokrasiyi savunuyoruz. Hiç kimsenin ötekileştirilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Çözülür. Biz milletin sağ duyusuna güvenerek, buraya getirdiği seçtiği parlamenterlerle birlikte var olan sorunları çözmeye hazırız. Bu ülkeye demokrasi ya gelecek, ya gelecek. Geliriz; TBMM'de kürsüde konuşuruz. Oturur bir daha konuşuruz. Bu ülkede 13'üncü cumhurbaşkanı adayı olarak sorunları bitireceğim" diye konuştu. 

 
 
 
Kaynak: Editör:
Etiketler: Kılıçdaroğlu'ndan, HDP'ye, ziyaret,
Yorumlar
Haber Yazılımı