Milli madencilik için 5 ilke
Haber
05 Mart 2024 - Salı 01:01 Bu haber 893 kez okundu
 
Milli madencilik için 5 ilke
Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğünde 3 Mart 1992'de grizu faciasında yaşamını yitiren 263 maden işçisi için anma töreni düzenlendi. Faciada bazı işçilerin cenazeleri olaydan 5 yıl sonra bulunabilmişti.
Ekonomi Haberi
Milli madencilik için 5 ilke

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 24 Şubat 2024’te Ankara’da toplanan 49. Dönem Olağan Genel Kurulu’nun ardından sonuç bildirgesini yayınladı. Bildirgede, toplumsal mutabakat ile oluşturulması gereken “Ulusal Madencilik Politikası”nın kapsaması gereken ilkere işaret edildi.

 

Türkiye’de yıllardır uygulanan neoliberal politikalar nedeniyle üretmek yerine ithal etmenin tercih edildiği, kamusal kaynakların özelleştirildiği ve birbiri ardında ekonomik krizler yaşandığı vurgulanan bildirgede, doğa olaylarının felakete dönüştüğü ifade edildi. Mevcut madencilik anlayışının bir üretim faaliyeti değil, bir sömürü faaliyeti olduğu kaydedilen bildirgede “Bu bağlamda 14 Ekim 2022’de TTK Amasra TİM’de, 23 Kasım 2023’te Eti Bakır A.Ş. tarafından işletilen Siirt İli Şirvan ilçesindeki bakır madeninde ve 13 Şubat 2024’te Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen Erzincan İli İliç ilçesinde Çöpler Altın Madeni İşletmesinde yaşananlar bundan bağımsız düşünülmemelidir.” denildi.

Milli madencilik için 5 ilke sıralandı - Resim : 1

‘EMPERYALİZME KARŞI KORUMA’

Ulusal Madencilik Politikası’nın kapsaması gereken ilkeler şöyle sıralandı:

  •  

    Madenlerimiz ile tüm doğal, kültürel ve tarihi varlıklarımız, uluslararası tekellerin ve sermayenin kullanımına açılmıştır. Uluslararası sermayenin, madencilik faaliyetlerini ülkemizin kalkınması için gerçekleştirdiğini düşünmek mümkün değildir. Bu nedenle yeraltı, doğal ve kültürel kaynaklar emperyalizme karşı korunmalıdır.

  • “Ya madencilik ya çevre” anlayışı yanlış ve tehlikeli bir yaklaşımdır. Ancak çevresel sorunları ve toplumsal duyarlılıkları dikkate almadan madencilik faaliyetlerini sürdürmek olası değildir.

  • Ülkemizin hiçbir yerinde kalkınmayı, gelişmeyi, toplumsal refahı, insan hayatı, doğayı ve çevre koşullarını öncelemeyen hiçbir ekonomik faaliyete izin verilmemelidir.

  • Kamu yararı olmayan hiçbir ekonomik faaliyette bulunulmamalıdır.

  • Sektörün sorunları; maden mühendisliği mesleği bilim ve tekniğinin esaslarına uygun olarak denetim standart ve uygulamaları yeniden yapılandırılarak çözülmelidir. Bildirgede, “Bu ilke ve politikalardan yola çıkarak; demokratik muhalefetin ayrılmaz bir parçası olan Odamız, ülkemizdeki tüm madencilik faaliyetlerinin kamu yararını ve ülke geleceğini gözetecek biçimde planlanmasını; tüm stratejik madenlerimizin kamu eliyle işletilmesini, maden işletmelerinde kamu denetiminin sağlanmasını; madencilik faaliyetlerinin doğaya ve doğal yaşama uygun biçimde yürütülmesini savunmaktadır ve savunmaya da devam edecektir.” denildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Milli, madencilik, için, 5, ilke,
Yorumlar
Haber Yazılımı