Seçimin sonucunu kadın seçmenler belirleyecek.!
Haber
08 Mart 2024 - Cuma 12:26 Bu haber 1045 kez okundu
 
Seçimin sonucunu kadın seçmenler belirleyecek.!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı..
Manşet Haberi
Seçimin sonucunu kadın seçmenler belirleyecek.!

31 Mart yerel seçimlerine günler kala Bandırma’da yerel seçimin koç başı konulundaki CHP ile CHP’nin belediye başkan adayı Dursun Mirza ile AK Parti ve AK Parti’ ile AK Parti’nin belediye başkan adayı Cemal Öztaylan arasındaki siyasi rekabet ve  siyasi yarış tüm yoğunluğu ve hızıyla sürüyor.


Başta İyi Parti olmak üzere diğer siyasi partilerin ve başkan adaylarının bu yaşanan iktidar mücadelesinde varlığı veya rolü ise tali planda ama seçim sonucunu da etkileye bilecek yönler, yanlar taşıyor. Bu nokta da özellikle İyi Parti’nin oynayacağı rolün stratejik önemde olduğunu ve Akşener’in Bandırma ziyaretinin önemli olduğunu vurgulayalım.


Niye?


Çünkü, İyi Parti seçmeninin konsolide edilmesi ve  CHP karşısında siyasal bir konumlanış içerisine girmesi, doğal olarak hem CHP aleyhine Bandırma’da seçim sonucunu etkiyecektir hem de Balıkesir büyük şehir seçim sonuçlarını Yücel Yılmaz lehine etkiyecektir. Bu salt Bandırma veya Balıkesir olarak da düşünülmemeli. Güney Marmara’da tem seçim bölgelerini özellikle Gönen, Manyas, Susurluk’u da içine alacak siyaseten yıkıcı bir depreme yol açacak ve özellikle AK Parti’nin ve AK Parti başkan adaylarının önünü açacaktır.


Bu siyasal atraksiyon ve sonuçlarını CHP’de, AK Parti’de görüyor, biliyor. Şu söylene bilir: 31 Mart yerel seçimleri siyaseten siyasal sürprizlere gebe bir seçim. Örneğin, CHP’nin dünün HADEP’i günümüzün DEM’i ile kurduğu seçim ittifakının böyle Balıkesir ve bölge seçimlerini etkileme özelliği bulunmuyor. Çünkü, DEM’in böyle bir seçmen kitlesi yok.! Hatta konu Balıkesir olduğunda böyle bir siyasi ittifak ilişkisi CHP’ye oy kaybettirir nitelikte..


Bandırma’da CHP ve CHP’nin başkan adayı Dursun Mirza, çok yönlü ve zorlu bir seçim yarışına girdiğinin de farkında ve bilincinde. Zaten bunu gizlemiyor ve açıkça dile getiriyor. Mirza, bir anlamda aynı anda birden çok cephede mücadeleyi başarıyla sürdürmek zorunda ve şimdilik kendi adına bu mücadelede başarılı olduğunu da söylemek de mümkün.


Kuşkusuz, şimdilik.!

 

Çünkü, siyaset zemini çok kaygan ve sürekli değişken bir yapıda. En başta da CHP, parti içinde aşırı hareketli ve dünden bugüne farklı kişisel ve siyasi hesaplaşmaları tazeleyen bir yapı. Dün, CHP’li başkan Sedat Pekel ve Dursun Mirza ile bugün başkan tolga Tosun’u yiyip, tüketen parti içi serzenişler ile gruplaşma ve kutuplaşmalar eminim ki, bugün Mirza’yı yorup, hırpalıyor. Bir de Mirza, Cemal Öztaylan gibi, kabul etsek de etmesek de , siyasi açıdan merkez sağın duayeni bir isimle karşı karşıya…


Bu durum, adaylık yarışında ilk günden başlayarak hep sorun oldu. Çünkü, siyaseten kimse Cemal Öztaylan’ın yeniden belediye baş adayı olacağını, kendisi de dahil, beklemiyordu. AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir anlamda Bandırma’ya şapkadan tavşan değil ama Öztaylan’ı çıkardı ve gerçekten sürpriz yaptı. Pek konuşulup, yazılıp çizilmiyor ama AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son anda verdiği Öztaylan kararı  üzerine kent olarak hepimizin oturup düşünmesi, tartışması, sorgulaması gerekiyor.


Oğlu Ali Taylan Öztaylan vekil ve baba, Bandırma Belediye Başkan adayı ve başkanı seçilecek.! Bu siyasi denklemin içinde başından itibaren Büyük şehir başkanı Yücel Yılmaz’ın da olduğuna, olacağına inanıyorum. Bir anlamda Öztaylan, boş durmamış 5 yıl büyükşehir de çalıştırılarak, bir öğrenci gibi bugünlere hazırlanmış. Bir anlamda Okey de 4.kişi Cemal Öztaylan.ve herkes yerini buldu.! Şimdi Bandırma açısından düşünün.! Bu koşullarda Bandırma, ne yapar.! 

 

Ki,yaşananlar biz farkında olsak da olmasak da siyasi açıdan tarihsel olarak bir ilki oluşturuyor.Bir anlamda bir baba ile oğlu birlikte sandığa giriyor ve kent yaşamında söz sahibi olacak.Bugüne kadar Bandırma,siyaseten böyle bir olay yaşamadı.

 


Biz söyleyelim: Bandırma, muhteşem işler yapar.! Çünkü, karşınızdaki Öztaylan’ı biliyor, tanıyoruz. 3 yıl 2 aylık başkanlık denemi ile aradan geçen 15 yıla karşın yapmış olduğu hizmet ve yatırımlarla hala kentte anılıyor ve aranıyor ise söylenilecek ortada hiçbir şey yok demektir.


Bence Dursun Mirza’da olayın farkında ve farkında olduğu içindir ki, bugüne kadar başkan adayı olarak yaptığı tüm açıklamaları incelediğimizde Öztaylan’a yönelik köşeli, sert, uzlaşmasız bir söylemine denk gelmiyoruz. Yumuşak ve kibar dokunuşlar var sadece.


Bu Mirza’nın korkup. çekindiğinden kaynaklanmıyor. Bu, Mirza’nın yapısına, kişiliğine ters.! Tam tersi, karşısındaki muhteremin, kabul etse de etmese de, Bandırma’da özgün ağırlığını biliyor.  Öztaylan’ı biliyor ve tanıyor. Birbirlerini hırpalamadan ve siyaseti kendi doğası içinde kabullenerek, olgun ve saygın bir seviyede 31 Mart’a kadar taşımanın  önemi ve vazgeçilmezliğini görüyor. Aynı mesafeli yaklaşım Öztaylan için de geçerli. Onun da beyanlarında Mirza’ya yönelik yaklaşımları seviyeli ve saygı sınırlarını asla aşmıyor.


Bu durum, Bandırma için, hem CHP hem de AK Parti için bir kazanımdır. Kuşkusuz, CHP’linin de AK Parti’linin de bu kent ile ilgili söyleyecek çok sözleri var ve olmalı da. Hırçınlaşmadan, kavga etmeden, büyük bir siyasi olgunluk ve siyasi nezaketle herkesin derdini ve davasını anlatması hoş ve kent demokrasisi açısından anlamlı bir durum. Bu yönleriyle hem Dursun Mirza’ya hem de Cemal Öztaylan’a teşekkür ediyoruz.


Kuşkusuz, bir kenarda dişlerini ve yumruklarını sıkan, ağzına doldurduğu küfürleri  etrafa savurmak için sırasını bekleyen çok kişi olduğunu da biliyor, görüyoruz. Bu her zaman olacak. Aynı zamanda bu, tür kişileri alın, Mirza’nın yada Öztaylan’ın karşısına dikin, susarlar hatta yalakalık peşine düşerler. O yüzden kimse kimseyi aldatmasın.!


Sonuçta iki aday yarışacak ve 31 Mart’ da birisi kazanacak. Bu dünyanın sonu anlamına gelmiyor. Ayrıca, TÜİK açıkladı, 31 Mart'ta oy kullanacak seçmenlerin profili ortaya çıktı. Yerel seçimlerde oy kullanacak 61.4 milyon kişinin yüzde 50.9'u kadın, yüzde 49.1'i ise erkek olarak kayıtlara geçti. 1 milyonu aşkın genç de ilk kez sandık başına giderek ve oy kullanacak.
Bu resmi rakamlara göre,31 Mart yerel seçimlerinin kaderini özellikle kadınlar ve gençler belirleyecek. Fazla söze hacet yok, buyrun çalışın..!


Belediye başkan adayları Dursun Mirza ile Cemal Öztaylan’a ve  diğer başkan adaylarına çalışmalarında başarılar diliyorum. Sonuçta, kazanan Bandırma olsun, olmalı.!


Esen kalın…

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Seçimin, sonucunu, kadın, seçmenler, belirleyecek.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı