Uzun ince bir yoldayız...
Haber
07 Eylül 2023 - Perşembe 01:23 Bu haber 1509 kez okundu
 
Uzun ince bir yoldayız...
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı..
Manşet Haberi
Uzun ince bir yoldayız...

 

 

 

İktidar partilerinden muhalefet partilerine  tüm partiler 31 Mart yerel seçimlerine yönelik çalışmalarını hızlandırmış durumda.Saat çalışıyor ve zaman su gibi akıp gidiyor. 7 ay sonra yine sandık başlarındayız.

 

Bandırma’da yerel yönetim üç dönemdir,2009’dan 2023 yılına CHP’de ve 2019 yerel seçimlerini kazanan Tolga Tosun, CHP’nin belediye başkanı.

 

2019’da belediye başkan adayı olarak karşımıza çıktığında  80 doğumlu, orta yaşın  eşiğinde,genç bir başkan adayı namzetiyle karşılaştık. Adaylığı sürecinde gençliğine çok vurgu yapıldı ve bir çok insan, bu yaşta bu makamın ve kentin yükünü kaldırabilir mi kaygı ve endişesine sahipti.

 

Bir çogumuzun atladığı bir gerçek vardı. Oysa ki, doğumundan çocukluğuna ve delikanlılığına kadar  Tolga Tosun, babası Ruşen Tosun sayesinde siyasetin içinde  yetişmiş,yüz göz olmuş bir insandı ve siyasete yabancı değildi. Keza   parti içinde üstlendiği sorumluluklar yanı sıra Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği, Bandırma Belediyesi içinde çeşitli komisyonlarda ve sosyal yaşamda üstlendiği sorumluluklarla 2019’da adım adım belediye başkanlığına kendisini hazırladı.

 

Ben,Tolga Tosun’un siyasal yaşamda yükselen yıldızının arkasında öncelikle babası Ruşen Tosun kadar Sedat Pekel’in ve parti yaşamında ağırlıkları tartışılmaz  Ömer Lütfü Karalar,Yalçın Cömert gibi bir çok insanın olduğuna inanıyorum. Akıl ve mantık önemli.Bunun üzerine aldığınız hukuk eğitimini ve inşaatçılıktan edindiğiniz deneyimleri de  koyabiliyorsanız ne ala.!Ki hep önemsemişimdir: Ayrıca bir evlat sahibi bir eş ve bir ‘baba’dan söz ediyoruz.

 

Başkan Tosun’un yaklaşık 5 yıllık başkanlığı dahil siyasi yaşamı üzerine kişiliği ve insanlığı üzerine  kötü, olumsuz söz söyleyecek olan yoktur. Görev süreci içinde eksiği veya yanlışları üzerinde konuşmuyoruz. Eksiği veya yanlışı var mıdır, vardır ve bu doğaldır.

 

Sonuçta 150 bin-200 bin insanın yaşadığı bir kentten söz ediyoruz ve sözünü etimiz kent Bandırma.! Hangi siyasal partiden seçilirseniz seçilin,Bandırma’nın şehr-i emini olmak zordur ve ne yaparsanız yapın,mutlaka bir şeyleri görememiş yada eksik kalmıştır ve sonuçta yaranamazsınız.İnsanlarına kızmayın,çünkü sözünü ettiğimiz gayya kuyusudur.

 

Geçtiğimiz hafta sonu  17 Eylül Mahallesinden sonra Başkan Tosun. İhsaniye mahallesinde ,daire müdürlerini de yanına alıp,  muhtar Özden Türker’in de hazır bulunduğu  bir iştişare toplantısı yaptı ve mahalle sakinlerinin karşısına çıktı.

 

Katılım yüksekti ve özellikle çocuklar,gençler ve ev hanımları toplantıya büyük ilgi gösterdi.Herkes mahallesinde, cadde ve sokağında gördüğü eksik ve yanlışlıkları, talepleriyle birlikte dile getirdi.Başkan sorulan her soruya ve her talebe yanıt vermeye çalıştı.

 

İnsanlarımız dolu, yüklü ve dertli.Kentinde,mahallesinde  güven ve huzur içinde yaşamak, yaşam kalitesinin yükseltilmesini arzuluyor ve istiyor.Karmaşa,kavga ve çirkinlik istemiyor.Bu arada insanlarımızın beklenti ve taleplerinde  ciddi bir yükselme olduğunu da vurgulayalım. Öncelikli sorun, yeşil alan ve çocuk parkı,spor tesisi ile oyun alanı..Bu konuda mevcut alanların düzenlenmesi ve güvenilir kılınması.Çöp konteynerlerinin bakımı, kentin temizlenmesi, kaldırım işgalleri,sahipsiz sokak hayvanları..

 

Bu sorun ve sıkıntıların hiç biri bugün öne çıkan-çıkmış sorun ve sıkıntılar değil.On yılların sorun ve sıkıntıları.Kent insanları incik boncuk anlamsız ve sonuçsuz sorunlarla uğraşmak, ilgilenmek istemiyor.Ancak, kamuoyuna yansıyan hemen her konuyu yakından takip edip, ilgileniyor.Bandırma CHP ve Başkan Tosun’un parti ilçe kongresi öncesi delege seçimleri ve kongrede parti içi sorunları başarıyla aşması ve bir anlamda sen-ben davalarını çözmesi yerel seçimler öncesi yüzünü  kente ve topluma rahatlıkla  dönmesini mümkün kıldı.Semt ve mahallelere taşınmış halkla iştişare toplantılarının amacı bu.

 

Kuşkusuz, yerel seçimlerde siyasal ittifaklar sorunu Bandırma’nın ve CHP’nin de sorunu. 21 yıldır her referandum ve genel,yerel seçimde yenilmenin psikolojisi içersinde demorolize olmuş bir parti kütles.Yorgun ve bıkkın.

 

 CHP’nin Bandırma’da oy oranı belli ve en yakın siyasi rakibi Ak Parti ve iki parti  arasındaki oy farkı ortada.14 Mayıs ve 28 Mayıs genel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aradaki oy farkı AK Parti lehine küçülmüş durumda.Görünen o ki,Cumhur İttifakı ve AK Parti açısından Bandırma’da başarı için kilit parti MHP.!CHP için ise İyi Pati’nin siyaseten bir vazgeçilmezliği olmamakla birlikte  İyi Parti’ye stepne  gözüyle bakılıyor.İyi Parti’nin yerel seçimlere yönelik CHP ile pazarlık yapma ve pazarlıkta vazgeçilmez olabilme şansı bulunmuyor.Bu konunun ayrıntılarına önümüzdeki günlerde gireceğiz.

 

Çünkü,Bandırma’da iki parti arasındaki rekabetin kaderini şu anda  AK Parti nezdinde milletvekili Ali Taylan Öztaylan ve Büyükşehir Başkanı Yücel Yılmaz üzerinden Başdanışmanı  Cemal Öztaylan tayin edecek.Başkan adaylığı konusunda ince ve detaylı bir çalışma yürütülüyor ve başarı şansa bırakılmak istenmiyor.Ak Parti’nin en büyük dez avantajı ise yaşanan ekonomik kriz ve özellikle  emeklilerin hoşnutsuzluğu olacak.

 

Zaman neyi gösterecek,bekleyip,yaşayarak hep birlikte göreceğiz. Esen kalın…

Kaynak: Editör:
Etiketler: Uzun, ince, bir, yoldayız...,
Yorumlar
Haber Yazılımı