Basın ve Gazeteler özelleştirmenin ve bağımlılığın faturasını ödüyor.!
Haber
29 Kasım 2021 - Pazartesi 16:16 Bu haber 3019 kez okundu
 
Basın ve Gazeteler özelleştirmenin ve bağımlılığın faturasını ödüyor.!
Baskı maliyetlerinin dayanılmaz bir noktaya yükseldiğini belirten gazete yöneticileri, devletin teşvik vermesi gerektiğini söyledi. Gazete temsilcileri, İletişim Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu (BİK)'nun öncülüğünde gazetelerin de katıldığı bir çalıştay yapılmasını önerdi.
Son Dakika Haberi
Basın ve Gazeteler özelleştirmenin ve bağımlılığın faturasını ödüyor.!

Yazılı basının yaşadığı ithal kağıt kaynaklı krize karşı, gazeteler de kendi içlerinde çözümler üretmeye çalışıyor. Gazete fiyatlarına zam yapılması gibi geçici önemler de çözüm olarak görülmüyor. Gazete sahipleri ve yöneticileri; “kalıcı çözümlerin” altını çizdi.

 

İletişim Başkanlığı ve BİK'in öncülüğünde gazetelerin de katıldığı bir çalıştayın yapılması ve BİK genel kurulunun vakit kaybetmeden toplaması da gazetelerin ortak isteği.

 

 

ORTAK AKILLA ÇÖZÜM BULUNMALI

 

Milat Gazetesi sahibi Ali Adakoğlu gazete kağıt fiyatlarının 500 dolardan 850 dolar seviyelerine çıktığını vurguladı. Kendisi de BİK Genel Kurulu üyesi olan Adakoğlu, hükümet kanadına atama yapılmadığı için henüz bir toplantı yapılamadığına dikkat çekti. Sorunun çözümünde ortak akla dikkat çeken Adakoğlu şunları söyledi; "Türkiye'nin büyümesini istemeyenler tarafından gerçekleştirilen dolar manipülasyonunda yazılı basın da etkilendi. Türkiye'de gazete kağıdı üretimi yok. Bütün gazeteler ithal kağıt kullanmak zorunda. Sene başından bu yana uluslararası piyasalardaki hem nakliye hem arz dengesinden dolayı kağıt fiyatı 500 dolarlardan 850 dolarlara çıktı. Buna bir de kuru eklediğimizde sene başında 3-4 TL olan gazete kağıdı bugün 12 TL seviyesine doğru çıktı. Belki de ilk defa yazılı basın bu kadar içinden çıkılmaz bir halde. Bunun en önemli çözüm noktası bir şekilde gazete kağıdı üretiminin tekrar başlaması lazım. Yoksa konvansiyonel medya zaten her geçen gün kan kaybediyor. Bu dönemde kan kaybetmeye daha fazla devam edecek. Bunun önlemi nasıl alınabilir? BİK, İletişim Başkanlığı önderliğinde bir araya gelip ortak akılla bir çözüm yolu bulunması gerekir. Ülkemizde kağıt maliyeti sene başından bu yana yüzde 250 civarı arttı. Gazete kağıdı üretimi için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Dijitalleşelim derken, dijitalin emperyalistlerin elinde olduğunu unutmayalım."

 

BİK GENEL KURULUNA ATAMA YAPILMALI

 

Trump'ın hesabını kapatanların bizim gibi ülkelerde konvansiyonal medya bittiğinde manipüle etmek için neler yapabileceğini hep beraber düşünmeliyiz diyen Adakoğlu; "Acilen yıl bitmeden genel kurul üyelerinin hükümet kanadının atanarak genel kurulun toplanması, resmi ilan fiyat tarifelerine de makul bir zam belirlenmesi gerekiyor. BİK'in en önemli özelliği yerel medyayı ayakta tutmasıdır. Şu an yerel medyanın hali ulusal medyadan daha kötü durumda. BİK'in yayınlayacağı fiyat tarifesi en çok da yerel basın için can suyu olmaktan öte adeta bir ana yemek gibidir.

 

Adakoğlu, gazete olarak aldıkları tedbirleri de şöyle anlattı; "Bizim satışımız bayi ve abone şeklinde. Her bayiye maalesef gazete gönderemez duruma geldik. Çünkü baskı adedini mecburen kısmak zorunda kalıyorsunuz. 2018'de benzer bir dalgalanma olduğunda biz de diğer gazeteler gibi sayfa sayılarını düşürdük. Bundan sonra alınabilecek bir önlem yok."

 

 

'KAĞITÇILAR SATIŞI DURDURDU!'

 

Yeni Çağ Gazetesi Genel Koordinatörü Sezer Atakan, kağıt stoku yaptıklarını ancak bunun da yeterli olmayacağını belirtti. kağıt satıcılarının satışları durduğunu vurgulayan Atakan şunları söyledi; "Kendi önlemimizi almış stok yapmıştık. Ama bu stok da bir kaç ay sürer, fazla sürmez. Biz de zorlanıyoruz. 49 gr'lık ve 45 gr'lık çift kağıt kullanıyoruz. 49 gr'lık hala alıyoruz. Her ay 50-60 ton alıyoruz takviye için. 20 sayfadan 16 sayfaya indirdik gazeteyi. Hem ilanların güzel görünmesi hem de gazetenin daha tok durması için gramajı yüksek kullanıyoruz kapaklarda. Her geçen gün kağıt firmaları arıyor bizi. Bir tanesi 'Ben de satışı durdurdum. Artık veremem yok' dedi. Her geçen gün fiyat artışıyla karşılaşıyoruz. Bu da bizi maliyet olarak sıkıntıya soktu. Gazeteye zam yaparak tüketiciyi küstürmemek lazım. Ama zorda kaldığımızda biz de yapacağız. BİK'in gazetelerin ayakta durması için bir bütçe ayırması lazım. 6 ay bile olsa KDV'yi sıfırlasa ufak bir nefes aldırır. BİK m2'lerde biraz düşürmeye gitse, 20 sayfalık bir gazete 16 sayfaya inse ama hakkı kaybolmasa yüzde 20-25 civarı kağıt açısından bir tasarruf olur."

 

'KAMUNUN DESTEĞİ ELZEM'

 

Milli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, gazetelerin henüz pandemi krizini dahi atlatamadığını belirtti. Krizin çalışanları da etkileyecek boyutlara doğru ilerlediği uyarısı yapan Kurdaş; "Kamunun desteği çok daha elzem hale geldi" dedi.

 

Çalıştay çağrısı yapan Kurdaş şunları ifade etti; "Şimdi kur artışı ve kağıda gelen zamlar yazılı basın üzerinde büyük bir tehdit oluşturmaya başladı. Kağıdın ton biriminin dolar bazında artması, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi gazeteleri ve matbu yayıncılığı iyice köşeye sıkıştırdı. Bu anlamda Milli Gazete de diğer gazeteler gibi ciddi anlamda bu süreçten etkilendi. Yazılı basının en büyük maliyet girdisi gazete kağıdıydı. Bu girdi artmaya devam ediyor. Çalışanları da doğrudan etkileyecek derin bir krize doğru yazılı basın sürüklenmekte. Biz aslında pandemi şartlarından önce gazetemizde alınması gereken tedbirleri duyurmuştuk. Sizin gazeteniz de bu konuda etkili çalışma yapmış, görüş belirtmiştik. Şimdi kamunun desteği çok daha elzem hale geldi.

 

KAĞIT KONUSUNDA DESTEK GEREKLİ

 

"Gazete kağıdının tedarikinde KDV yüzde 8 civarında. Bu vergiyi devletin ya sıfırlaması ya da yüzde 1'e çekmesinde fayda görüyoruz. Bu bile gazeteler için nefes almayı sağlayacaktır. Kağıt alımı konusunda faizsiz bir teşvike ihtiyaç var. Önümüzdeki günlerde ciddi anlamda krizler meydana gelecek. Türkiye'nin kağıt meselesine stratejik bir mesele olarak bakması gerekiyor."

 

BİK, İletişim Başkanlığı ve gazetelerin sorunu tartışmak için bir çalıştay yapmasında fayda gördüğünü belirten Kurdaş; "Böylece mesele bütün boyutlarıyla ele alınıp çözüm ortaya çıkabilir. Milli Gazete olarak bu krizi aşmak için dövizde dalgalanma olmadan önce mecburen fiyatımızı 1.5 TL'den 2 TL'ye çıkartmıştık. O zam dahi şu anda yok oldu hatta daha da zor durumda kaldık. BİK şu kısa ve orta vadede yeni imkanlar seferber etmeli. Mesela resmi ilanların sütun santiminde en azından kağıt fiyatlarındaki artış oranı kadar bir iyileştirme yapmalı. Bu gibi teşvikleri dört gözle bekliyoruz."

Kaynak: Editör:
Etiketler: Basın, ve, Gazeteler, özelleştirmenin, ve, bağımlılığın, faturasını, ödüyor.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı