‘Zakkum’ ve ‘Zıkkım’..!?
Haber
20 Aralık 2021 - Pazartesi 16:37 Bu haber 2803 kez okundu
 
‘Zakkum’ ve ‘Zıkkım’..!?
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı..
Son Dakika Haberi
‘Zakkum’ ve ‘Zıkkım’..!?

Yılbaşı geliyor ve Aralık ayı içinde kaçak içki yapımından, satışından ve kullanımından dolayı bugüne kadar 50’nin üzerinde vatandaş yaşamını yitirdi. Kaçak içki kullanımı nedeniyle halen hastanelerde tedavi görenlerin de ne olacağı belirsiz..

Kaçak içki imalini teşvik eden nedenlerin başında alkol fiyatlarının yüksekliği geliyor ve kolay yoldan para kazanma sevdalıları, merdiven altı üretimle   kaçak olarak ürettikleri  içkileri bir şekilde piyasaya sürmenin yolunu buluyorlar. Etiket fiyatının altında ucuz fiyattan edindikleri alkolü   normal fiyatının üç-beş kuruş altında ya da tüketiminin yoğun olduğu içkili mekanlarda normal fiyatından pazarlayanlar da vatandaşın yaşamını riske soktuğu gibi kaçak içkiden fahiş kârlar elde etmekte.

Tarih boyunca farklı ülkelerde ve yönetimlerde alkol ve tütün, keyif verici uyuşturucu maddelerin kullanımına yönelik  kısıtlama ve yasakların, cezalandırmaların yaşandığını biliyoruz. Kısmi ve geçici başarılar yaşansa da hemen hiçbir ülkenin kısıtlama, yasaklama ve cezalandırmalarda kalıcı bir başarı sağlayamadığını görüyoruz. Çünkü, alkol ve tütün aynı zamanda madde bağımlılığı demek ve içicisi, bir şekilde ya kaçak olarak ediniyor ya da kaçak olarak üretiyor yani engel tanımadığı gibi  gayri sıhhi tüketim imkanını sağlayan gayri resmi, kayıt dışı mafyasal organizasyonlar doğuyor.

Şunu günümüzde hepimiz biliyoruz: Tütün, alkol ve  uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı bireysel, ailevi ve toplumsal yaşamımızı olumsuz etkilemenin ötesinde ölümle sonuçlanan bir felaket demek. Bu konuda eğitimin önemi büyük ve biliyoruz ki, polisiye tedbirler yanı sıra ceza yasalarımızda bu konularda önleyici ve koruyucu, ceza içeren bir çok yasa da var ama yetmiyor, önleyemiyor.. Devlet ve toplum olarak kontrollü bir denetim mekanizması oluşturmak zorundasınız..

Tütün, alkol ve alkollü içeceklerin hak nezdindeki bir diğer adı, zıkkım’ dır..’ Zakkum’ dan gelir.. İslam inancına göre, cehennemin acı ve zehirli, ölümcül meyvesi, çiçeği olan bir ağaçtır. Bunun dışında Anadolu insanı, kendi deneyimlerinden de ‘zakkum’ un ne olduğunu bilir. Zakkum, çiçeği, güzel kokusu  ve yeşil görüntüsü ile aldatıcıdır. Aynı tütün paketleri  ve alkol  şişeleri gibi..

Yeni yılı, ‘zıkkım’ ile karşılayıp, ölüme davetiye çıkartmanın ne anlamı var.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ‘Zakkum’, ve, ‘Zıkkım’..!?,
Yorumlar
Haber Yazılımı